Skocz do zawartości

Pantera

esterendensen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie bardzo wiem o ci chodzi. Jak byś znalazł taką wieżę na złomowisku to było by sie czym chwalić. A Pantertraum były dość powszechne. Z tego co pamiętam to pod Szczecinem też takie znalezisko chyba w ubiegłym roku odkopali.
Napisano
Odkopali,a owszem,tylko do tej pory sa sprzeczki,co to faktycznie jest.Czy wieza,czy kopula.Ponoc jest tam jakis dziwny system wentylacji.No niewazne.Nie o to mi chodzilo.Moze ktos inny dojdZie do slusznych wnioskow...
Napisano
Kolega karpik wykazal sie rozsadkiem zawodowca.Zdjecie rewelacji nie wnosi,ale ukazuje pewne fakty.Jaki jest stosunek amunicji sprawnej technicznie do niewypalow??Nielatwo to wyliczyc.Moze to jakas dywersja w fabrykach?
Napisano
Nie widzę tam tabliczki z napisem Uwaga Niewybuchy.więc skad wiadomo ze to niewypały?A moze po prostu ruscy wypizyli wszystko ze środka szukając czasów i spirtu?
Pozdrawiam
P.S.
Właściwie to o co w tym watku chodzi?O to ze niemcy robili pantery?Teraz po opublikowaniu tego zdjęcia (o ile to nie pic na wodę fotomontaż ) juz wierzę ze pantery były.
Napisano
Tytuł wątku: Pantera.
Wpis załozyciela : I co wy na to.
Moim zdaniem chodzi o to ze Pantera(taki niemiecki czołg) to nie mit to fakt
Bo tyle sie mówi o wunderwaffe....
Pozdrawiam
Napisano
Sorry za zamieszanie.Chodzilo mi o ilosc wystrzelonych pociskow(ok 50 z lewej burty),a ile po drugiej stronie??? Ja naliczylem 4 niewypaly.Mysle,ze przelicznik jest bardzo wysoki,stanowi to ok 10% amunicji.To nie pocisk karabinowy,ktory nie zadziala i mozna go wyrzucic z komory jednym pociagnieciem zamka bez ryzyka smierci strzelca.Przy niewypale w czolgu trzeba odczekac kilka minut i dopiero usunac problem,i tak ryzykujac nie tylko rozerwanie dziala ,ale i smierc zalogi.Ale co to ma za znaczenie,jezeli akurat ruscy atakuja....Widac,ze panowie spedzili troche czasu w tamtym miejscu i na pewno nie strzelali do kaczek..
Napisano
Czyli co? W srodku mialoby byc ponad 50 pustych lusek i 4 calaki? Watpie. A moze luski byly wystrzelone,wyrzucone wczesniej i tylko zostaly 4 cale pociski w srodku? Owszem-prawdopodobny scenariusz,tylko po co ktos mialby je wyrzucac ze srodka? Taki pocisk troche wazy i nie byloby sensu sie szarpac przeszukujac czolg.Przeciez ciezko byloby cos pod nim schowac(np zegarki czy flaszke spirytu) jak sugeruje jeden z forumowiczow.Latwiej go przesunac.Duza liczba ludnosci cywilnej sugeruje zakonczenie dzialan wojennych i mozliwy scenariusz przeszukania czolgu,ale nic poza pociskami i luskami nie ma na zdjeciu.Gdyby ktos bebeszyl czolg widac byloby tez jakies zasobniki,gasnice,moze apteczke,czy nawet jakies szmaty typu czysciwo lub czesci umundurowania.Menazki,czy inne smieci potrzebne zalodze.Nic takiego nie widac
Napisano
Mi się wydaje, że tam paraduje z tyłu jeszcze kilku całkiem rześkich i niepobitych niemców w mundurach, ale głowy nie daje.

mniejsza...

Fotka roooobi wrażanie :) A tam jest taki bałagan, że może po prostu ktoś rzucił albo stoczył się jakiś cały pocisk w dół. albo ktoś biegł biegł z nim i nie dobiegł ścięty serią...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie