imek46 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Nie bardzo wiem o ci chodzi. Jak byś znalazł taką wieżę na złomowisku to było by sie czym chwalić. A Pantertraum były dość powszechne. Z tego co pamiętam to pod Szczecinem też takie znalezisko chyba w ubiegłym roku odkopali.
esterendensen Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Popatrz jeszcze raz(dokladniej).To cala Pantera zakopana na rogatkach Berlina.Bruk zdjety z nawierzchni sluzy jako dodatkowa oslona pancerza.
esterendensen Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Odkopali,a owszem,tylko do tej pory sa sprzeczki,co to faktycznie jest.Czy wieza,czy kopula.Ponoc jest tam jakis dziwny system wentylacji.No niewazne.Nie o to mi chodzilo.Moze ktos inny dojdZie do slusznych wnioskow...
tombspider Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Jakich słusznych wniosków ? pokazałeś zdjęcie kotki podpisałeś wątek Pantera" i... jakie niby słuszne" nioski można z tego wyciągnąć ?
jaca2003 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Niesamowite.A mi się wydawało ze Pantera to tylko taki mit ze niemcy mieli a tu proszę nawet zdjecia są.pozdrawiam
karpik Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Okopanie czołgu, chyba normalka;)Ja za to widzę na zdjęciu niewypały.Pewny wjazd na chatę;))Szalom.
esterendensen Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Kolega karpik wykazal sie rozsadkiem zawodowca.Zdjecie rewelacji nie wnosi,ale ukazuje pewne fakty.Jaki jest stosunek amunicji sprawnej technicznie do niewypalow??Nielatwo to wyliczyc.Moze to jakas dywersja w fabrykach?
esterendensen Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Chodzi tu o stosunek niewypalow do ogolnej liczby wystrzelonych pociskow(tutaj jest wyjatkowo duzy)
esterendensen Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Jezeli ktos nie spal na lekcjach matematyki...
esterendensen Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Bo ja,nie dosc,ze spalem,to jeszcze rzucalem kamieniami(czytaj granatami)na szkole.
jaca2003 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Nie widzę tam tabliczki z napisem Uwaga Niewybuchy.więc skad wiadomo ze to niewypały?A moze po prostu ruscy wypizyli wszystko ze środka szukając czasów i spirtu?PozdrawiamP.S.Właściwie to o co w tym watku chodzi?O to ze niemcy robili pantery?Teraz po opublikowaniu tego zdjęcia (o ile to nie pic na wodę fotomontaż ) juz wierzę ze pantery były.
zelig Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 3 niewypały na 51 łusek. To tak dużo? Nie wiem. Pytam.
PATRON Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 aleosochodzi? zwłaszcza z tą matematyką nie łapię a chyba mam podstawy żeby twierdzić że sie na tym troszkę znam.żenada i nuda .PATRON
jaca2003 Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Tytuł wątku: Pantera.Wpis załozyciela : I co wy na to.Moim zdaniem chodzi o to ze Pantera(taki niemiecki czołg) to nie mit to faktBo tyle sie mówi o wunderwaffe....Pozdrawiam
bula1237 Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 moim zdaniem ciekawe zdjęcie, cieszyłbym się jakbym znalazł chociaż łuseczkę
esterendensen Napisano 31 Październik 2007 Autor Napisano 31 Październik 2007 Sorry za zamieszanie.Chodzilo mi o ilosc wystrzelonych pociskow(ok 50 z lewej burty),a ile po drugiej stronie??? Ja naliczylem 4 niewypaly.Mysle,ze przelicznik jest bardzo wysoki,stanowi to ok 10% amunicji.To nie pocisk karabinowy,ktory nie zadziala i mozna go wyrzucic z komory jednym pociagnieciem zamka bez ryzyka smierci strzelca.Przy niewypale w czolgu trzeba odczekac kilka minut i dopiero usunac problem,i tak ryzykujac nie tylko rozerwanie dziala ,ale i smierc zalogi.Ale co to ma za znaczenie,jezeli akurat ruscy atakuja....Widac,ze panowie spedzili troche czasu w tamtym miejscu i na pewno nie strzelali do kaczek..
01dalton Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Witam . Ja obstaje że to raczej nie niewypały , po prostu jak pisze jeden z forumowiczów ktoś wybebeszył" wnętrze czołgu . Pozdr.
tombspider Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Również zostaje przy teorii wybebeszenia" :)
esterendensen Napisano 31 Październik 2007 Autor Napisano 31 Październik 2007 Czyli co? W srodku mialoby byc ponad 50 pustych lusek i 4 calaki? Watpie. A moze luski byly wystrzelone,wyrzucone wczesniej i tylko zostaly 4 cale pociski w srodku? Owszem-prawdopodobny scenariusz,tylko po co ktos mialby je wyrzucac ze srodka? Taki pocisk troche wazy i nie byloby sensu sie szarpac przeszukujac czolg.Przeciez ciezko byloby cos pod nim schowac(np zegarki czy flaszke spirytu) jak sugeruje jeden z forumowiczow.Latwiej go przesunac.Duza liczba ludnosci cywilnej sugeruje zakonczenie dzialan wojennych i mozliwy scenariusz przeszukania czolgu,ale nic poza pociskami i luskami nie ma na zdjeciu.Gdyby ktos bebeszyl czolg widac byloby tez jakies zasobniki,gasnice,moze apteczke,czy nawet jakies szmaty typu czysciwo lub czesci umundurowania.Menazki,czy inne smieci potrzebne zalodze.Nic takiego nie widac
herbstnebel Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Mi się wydaje, że tam paraduje z tyłu jeszcze kilku całkiem rześkich i niepobitych niemców w mundurach, ale głowy nie daje.mniejsza...Fotka roooobi wrażanie :) A tam jest taki bałagan, że może po prostu ktoś rzucił albo stoczył się jakiś cały pocisk w dół. albo ktoś biegł biegł z nim i nie dobiegł ścięty serią...
esterendensen Napisano 31 Październik 2007 Autor Napisano 31 Październik 2007 A to tanki stojace pod moja jednostka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.