Skocz do zawartości

Rekonstrukcja zimowa WH

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Możliwe, zwłaszcza, że na tych kurtkach nie noszono oznak stopni. Choć z drugiej strony aż taki prezent" dla snajpera ? Jednak w takim wypadku to by tłumaczyło, dlaczego częściej widać kurtki bez opasek ;).
  • Odpowiedzi 337
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
prezent, to noszenie kolorowych szmatek na białych pelerynach, wydaje mi się, że właśnie z tego powodu zrezygnowano z noszenia i wyróżniania się, z powodu gołębiarzy"
Napisano

Ponieważ problem „kolorowych wstążek” na zimowych mundurach maskujących już wcześniej mnie nurtował (z resztą rok temu drążyliśmy ten temat w innym wątku), więc pozwoliłem sobie poszukać dodatkowych informacji.
Sprawa wyglądała tak, że wstążki wprowadzono w celu łatwej identyfikacji przez Niemców własnych oddziałów – Sowieci też stosowali przecież białe, zimowe okrycia maskujące. Wstążki były przeznaczone dla wszystkich żołnierzy – a nie tylko dla podoficerów, czy oficerów. Ale prawdopodobnie w warunkach frontowych decydowano o ich zakładaniu tylko przez niektórych żołnierzy w oddziałach (np. dowódców rużyn).
Wstążki występowały w kilku kolorach (widziałem czarny, czerwony i zielony). Tak jak na froncie zmieniano hasło dnia, tak samo zmieniano również kolor wstążki w celu zmylenia nieprzyjacielskich zwiadowców, którzy chcieli by w celu lepszego maskowania wykorzystać je.
Dodatkowo dla większego bezpieczeństwa, wstążki były często sygnowane stemplem jednostki i napisem Wehrmacht.

Pozdrawiam
Hindus

Napisano
Chylę czoło przed rzeczowym postawieniem sprawy, normalnie zaje....e, aż micha się cieszy,

... a Hindus daj jakiegoś linka bo patrze, że Twe tajne źródło jest niewyczerpane he he
Napisano
Victor – na szczęście moje źródło nie jest tajne ;)
Zachęcam Was między innymi do lektury książki „German Uniforms and Insignia 1933 – 1945” autorstwa Briana L. Davis’a wydanej przez Brockhampton Press London.

Pozdrawiam
Hindus
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam.
Odświeżę nieco wątek.
Czy w warunkach zimowych noszono wyposazenie typu A-rama, zelta?
Widziałem pare fotek ale na żadnej nie zauważyłem ich noszenia
Napisano

Noszono tylko to co niezbędne w danej chwili

a odpowiedź jest prosta, byłeś kiedyś na -20 C mrozie dłużej niż 3h, spróbuj skostniałymi rękoma które wyjąłeś właśnie z rękawiczek odpiąć coś tak skomplikowanego wtedy jak zapięcie od zamarzniętego na kamień troka.

broń, amunicja po kieszeniach by nie lodowaciała w kontakcie z rękoma w trakcie ładowania, lornetka, ew. rakiety lub narty.

Napisano
masz racje Hindus zapuszczaj stanowczo uważam, że wygladasz dobrze w zaroście a tym bardziej po kilku tygodniach w okopie jak można by było wyglądać inaczej. Fajne klimatyczne foty :)
Napisano
Wykonywał już ktoś z Was czapki zimowe krojem podobne do M-43, ale z klapami obszytymi futrem? Używa wogóle ktoś takowej? Pozdrawiam, Mauser :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 11:46 22-12-2007
Napisano

Jak już przy zimie jesteśmy, nie może zabraknąć i świątecznych życzeń.

Prosto od wigilijnego stołu Pionier Bataillon 42 składa wszystkim rekonstruktorom ciepłych radosnych pogodnych w rodzinnym gronie Świąt Bożego Narodzenia

oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym 2008 roku i spełnienia tego o czym każdy z nas marzy ;))

Napisano

Ja równiez chciałem Wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt,wszystkiego najlepszego

Sanitäts-gefreiter LOTHAR

Napisano
Ładna, to Twoja? Generalnie chodziło mi o coś podobnego, tylko że z daszkiem i obszyciami, ale to mi wystarczy. I dzięki wielkie za fachową nazwę!
Bombkowo pozdrawiam :] Mauser 98k
Napisano

No to może nie zdjęcie bezpośrednio z walki a raczej jakiegoś pzregrupowania lub odwrotu ale ładnie ukazuje co niemiaszki dźwigali zimą na plecach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie