kiler p Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Możliwe, zwłaszcza, że na tych kurtkach nie noszono oznak stopni. Choć z drugiej strony aż taki prezent" dla snajpera ? Jednak w takim wypadku to by tłumaczyło, dlaczego częściej widać kurtki bez opasek ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 prezent, to noszenie kolorowych szmatek na białych pelerynach, wydaje mi się, że właśnie z tego powodu zrezygnowano z noszenia i wyróżniania się, z powodu gołębiarzy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Ponieważ problem „kolorowych wstążek” na zimowych mundurach maskujących już wcześniej mnie nurtował (z resztą rok temu drążyliśmy ten temat w innym wątku), więc pozwoliłem sobie poszukać dodatkowych informacji.Sprawa wyglądała tak, że wstążki wprowadzono w celu łatwej identyfikacji przez Niemców własnych oddziałów – Sowieci też stosowali przecież białe, zimowe okrycia maskujące. Wstążki były przeznaczone dla wszystkich żołnierzy – a nie tylko dla podoficerów, czy oficerów. Ale prawdopodobnie w warunkach frontowych decydowano o ich zakładaniu tylko przez niektórych żołnierzy w oddziałach (np. dowódców rużyn).Wstążki występowały w kilku kolorach (widziałem czarny, czerwony i zielony). Tak jak na froncie zmieniano hasło dnia, tak samo zmieniano również kolor wstążki w celu zmylenia nieprzyjacielskich zwiadowców, którzy chcieli by w celu lepszego maskowania wykorzystać je.Dodatkowo dla większego bezpieczeństwa, wstążki były często sygnowane stemplem jednostki i napisem Wehrmacht.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 c.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Chylę czoło przed rzeczowym postawieniem sprawy, normalnie zaje....e, aż micha się cieszy,... a Hindus daj jakiegoś linka bo patrze, że Twe tajne źródło jest niewyczerpane he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 Victor – na szczęście moje źródło nie jest tajne ;)Zachęcam Was między innymi do lektury książki „German Uniforms and Insignia 1933 – 1945” autorstwa Briana L. Davis’a wydanej przez Brockhampton Press London.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 pomimo wieku ksiażki, jedna z podstawowych lektur, jakie powinny sie znaleźć w każdej rekonstruktorskiej bibliotece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 Witam.Odświeżę nieco wątek.Czy w warunkach zimowych noszono wyposazenie typu A-rama, zelta?Widziałem pare fotek ale na żadnej nie zauważyłem ich noszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 Noszono tylko to co niezbędne w danej chwilia odpowiedź jest prosta, byłeś kiedyś na -20 C mrozie dłużej niż 3h, spróbuj skostniałymi rękoma które wyjąłeś właśnie z rękawiczek odpiąć coś tak skomplikowanego wtedy jak zapięcie od zamarzniętego na kamień troka.broń, amunicja po kieszeniach by nie lodowaciała w kontakcie z rękoma w trakcie ładowania, lornetka, ew. rakiety lub narty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 A oto ciekawe zdjęcie.Hindus zimą :);) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 Acer – dzięki za świetne zdjęcie ;)Może znowu powinienem zapuścić wąsy :)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 Tak sobie przeglądam strony z fotami i też znalazłem fotke z opaskami na rękawach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 masz racje Hindus zapuszczaj stanowczo uważam, że wygladasz dobrze w zaroście a tym bardziej po kilku tygodniach w okopie jak można by było wyglądać inaczej. Fajne klimatyczne foty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Wykonywał już ktoś z Was czapki zimowe krojem podobne do M-43, ale z klapami obszytymi futrem? Używa wogóle ktoś takowej? Pozdrawiam, Mauser :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 11:46 22-12-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Jak już przy zimie jesteśmy, nie może zabraknąć i świątecznych życzeń.Prosto od wigilijnego stołu Pionier Bataillon 42 składa wszystkim rekonstruktorom ciepłych radosnych pogodnych w rodzinnym gronie Świąt Bożego Narodzeniaoraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym 2008 roku i spełnienia tego o czym każdy z nas marzy ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Ja równiez chciałem Wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt,wszystkiego najlepszegoSanitäts-gefreiter LOTHAR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Victor!Sorry, czy to nie jest PROWOKACJA!Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ungern Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 O taką czapkę zimową chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ungern Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 To się Pelmutze nazywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Ładna, to Twoja? Generalnie chodziło mi o coś podobnego, tylko że z daszkiem i obszyciami, ale to mi wystarczy. I dzięki wielkie za fachową nazwę! Bombkowo pozdrawiam :] Mauser 98k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 chyba pelzmutze, czapka futrzana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ungern Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Fakt, dzieś mi z" zjadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 No to może nie zdjęcie bezpośrednio z walki a raczej jakiegoś pzregrupowania lub odwrotu ale ładnie ukazuje co niemiaszki dźwigali zimą na plecach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 26 Grudzień 2007 Share Napisano 26 Grudzień 2007 co to jest chłopaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans85 Napisano 26 Grudzień 2007 Share Napisano 26 Grudzień 2007 może torba na granty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.