Skocz do zawartości

Film Katyń a grupy rekonstrukcyjne -HAŃBA

Koks

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Mnie tłumaczenie Towarzysza Iwana" wcale nie przekonuje. Najwyżej świadczy o braku wyczucia nie tylko ze strony grupy rekonstrukcji historycznej, ale także organizatora.

Czy naprawdę należy zapraszać rekonstruktorów grup SS na otwarcie nowej wystawy w Aschwitz?

Pozdrawiam
Krzysiek

Myślę że chyba żadna grupa niemiecka nie zaryzykowała by się pojechać w mundurach do Oświęcimia na otwarcie wystawy....

Tu po prostu rozmawiamy o granicy rekonstrukcji i zachowań znośnych /niesmacznych - ja jestem tylko obserwatorem i nim pozostanę, to już kwestia poglądów Panów rekonstruktorów.

HINDUS napisał: „Ja osobiście, zanim wyrobię sobie opinię na temat całego zdarzenia, chciałbym przede wszystkim poznać powód, dla którego ów Kolega znalazł się w czasie opisywanego seansu w mundurze czerwonoarmisty. Nie doczytałem się w załączonym artykule przyczyn całej sytuacji”.

Tak jak napisałeś Hindus zanim zacznie się wyrażać jakikolwiek osąd należy poznać okoliczności. Szkoda, że „TomHagen1” i jego nieświadomy klakier „Krzysiek” tego nie rozumieją. A przecież post wyżej Stadler logicznie ocenił sytuację stwierdzając: „Najwyraźniej został zaproszony właśnie w takim charakterze”.

Panowie
w filmie udział Sowietów jest niezbędny - to fakt !
Ale czy trzeba organizować przed kinem rekonstrukcję ???
Brak ogólnie rozumianego dobrego smaku , to bardzo delikatna ocena tego w co zaangażowali się kol. w Krakowie.

Proponuję jeszcze raz przeczytać post kol. krzysiek o Auschwitz i SS-ach.

Pozdr.

Smak i odczucia to jakby nie było subiektywne podejście do tematu. A rekonstukcja to według reguły wierne oddanie tej chwili historii którą się reprezentuje. A z postu Towarzysza Iwana wynika że to nie oni - GRH - wymyślili temat dioramy cyt pod egidą organizatorów imprezy ", więc o co chodzi ? Wszak w mudurach z epoki wszyscy jesteśmy armią do wynajęcia ", mogli odmówić, ale czy musieli?
Na marginesie: jakie paragrafy do IPN i organów ścigania ???? z tego co wiem to odpowiednia uatawa nie przeszła.
Na marginesie marginesu ober i horst mają dodę do reko-dziwadeł.

Witam :) GRH byłą tam aby uatrakcyjnić pokaz filmu . Tak to sie robi , przyciągnąć widzów trzeba i tyle.Nie mieszajmy tu patriotyzmu ani IPN-owskiej inkwizycji . Koks narobił wrzasku jak moherowy beret , Iwan wyjaśnił i wszystko jasne.Pozdrawiam.liha

LIHA zgadzam się z Tobą. Ja odtwarzam Niemca i też podświadomie ie jestem z siebie dumny". Na tym polega rekonstrukcja, dzisiaj odtwarzam szwaba kiedyś indziej Amerykanina czy znów próbuję stać się żołnierzem z ulic Warszawy z 13 grudnia 1981 roku.

Przyciągnąć widzów trzeba i tyle - myślę że na filmy o takiej akurat tematyce dość tragicznej nie ma co ukrywać, nie trzeba przyciągać widzów stosując taki akurat marketing.

To nie Twierdza szyfrów" ani film o Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej".

Witam.Acer , film został nakręcony w jakimś celu , aby coś ukazać , nie widziałem go jeszcze ale przyznam , że dotarły do mnie naprawde pochlebne opinie.Przyciągać widzów , owszem i trzeba , ludzie też mają troszkę dość gadania o martyrologii , i wspominania o gloria victis" .Że nie wspomnę o produkcjach naszych zmurszałych" mistrzów.pozdrawiam.liha

Swego czasu zdarzło mi się odtwarzać zarówno i niemca i ruska i polaka i nawet polaka z AK. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się odtwarzać żadnej z wyżej wymienionych postaci w takich okolicznościach. Powiem tyle. Owszem, bywało tak, że publika nie wiedziała, że we wrześniu 39, ruskie napadły na nasz kraj(mam dowody rażącej niewiedzy), bywało i tak, że lżono na kolegów rekonstruktorów odtważających niemców(WH), jednakże myślę, że ZAWSZE warto rekonstruować przeszłość.Dla niektórych może okazać się dziwne co piszę, ale pierwsza informacja na temat udziału czerwonoarmiejców" na premierze Katynia" poruszyła mnie, ale myślę, że nawet po 60 latach od tej zbrodni, każdy polak tak powinien zareagować, nie otrzymując żadnego wytłumaczenia...
Swego czasu, POLONIKUS napisał, że rekonstruktorzy powinni się trzymać razem.Również jestem tego zdania.

Widziałem w Gdańsku na festiwalu na premierze Katynia członków grup odtwarzających wojsko polskie, prezentowali się doskonale. Problem polega na tym, że Katyń to nie Dziewiąta Kompania", nie Wróg u bram" czy inny film wojenny. To film szczególny - martyrologia. Kiedy wchodziłem na salę widziałem jak ludzie wymownie spojrzeli na dwójkę ludzi która niosła Popcorn i Colę. Zjedli i wypili po filmie i tak jakoś im głupio było. Rekonstruktor, bez względu na to czy odtwarza Polaka, Ruska czy Niemca powinien myśleć i wiedzieć, że pewnych rzeczy nie wypada a jeśli nalegają zawsze można odmówić. Raz jeszcze powtarzam: rekonstruktor odtwarzający sowieckiego żołnierza na promocji Filmu Katyń był tak potrzebny jak kurwie majtki.

Komunikat Zarządu SRH Wrzesień 39"

Decyzją Zarządu w trybie natychmiastowym została usunięta ze Stowarzyszenia następująca osoba:

- Błażej Nikiel Wroczyński czyli Towarzysz Iwan", za niegodną postawę rekonstruktora w czasie premiery filmu „Katyń” ,co spowodowało obrazę uczuć patriotycznych i obywatelskich wielu osób oraz rodzin pomordowanych w Katyniu. Spowodował to przebierając się w mundur żołnierza sowieckiego na premierze w/w filmu.

Zarząd oświadcza ,ze ten żenujący fakt został zrobiony poza wiedzą Zarządu i nigdy nie miałłby naszego poparcia.

Decyzją Zarządu osoba ta nie ma prawa używać nazwy Stowarzyszenia ani tez wystepować w ramach Stowarzyszenia.

Przepraszamy równiez w imieniu Stowarzyszenia za zaistniały fakt wszystkich , którzay czuja sie dotknięci postawa naszego bylego juz członka

Z poważaniem:
Prezes SRH „Wrzesień39” – Paweł Fedorow Loczek"
V-ce Prezes SRH „Wrzesień 39” – Dariusz Gładysz

no cóż siedziałem cicho, a mleko zostało rozlane...
Jeżeli problemem jest osobnik w radzieckim mundurze przed premierą filmu, występujący jako wprowadzenie w realia historyczne, w kontekście opowieści filmu... to proponuję wykluczyć Judasza i Heroda z Misterium Wielkiej Nocy...

W kulturze polskiej istnieje pojęcie - dulszczyzna...
i jest związane z Krakowem. I w TYM zdarzeniu widzę silne analogie...
Przeniesienie emocji na rekonstruktora jest nieadekwatne...

Obraza uczuć religijnych
obraza uczuć patriotycznych
obraza uczuć takich
obraza uczuć śmakich...

I co... Dystrybutor zaprosił dla uatrakcjnienia premiery rekonstruktorów a tu przychodzi jakis koks i koksuje jaki to on urażony.

Pewnie tawariszcz koks sobie myśli że Ivan jak tylko się o tym dowiedział z perwersyjną seksualną przyjemnością mundur wdział i chodził w nim, spał, jadł i sr.ł do momentu występu.

Moje uczucia człowieka inteligentnego zostały dziś obrażone.

Jakie to wszystko polskie...te kłótnie i sfary...veto! Koledzy veto! :)))

Psychologia: to samo zdarzenie każdy oceni inaczej (ze swojego punktu widzenia) i wchodzimy w sferę emocji, kiedy nad pewnymi rzeczami trzeba przejść do porządku dziennego...

Mój dziadek klął na ruskich ile wlezie. Gdyby takiego Towarzysza zobaczył na scenie, pewnie chciałby go obwiesić na pasku od spodni.
Ja dziwiłem się o co mu chodzi i do dziś jako tako do Rosjan nic nie mam, choć za Katyń itp. historie to z chęcia np. Putinowi dałbym w mordę.
I o co tu szaty rozdzierać? Wywoływać burze i wyciągać teksty o moherach czy Ojcach Dyrektorach? Wyluzujcie trochę i śpijcie spokojnie :)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie