Skocz do zawartości

Twierdza szyfrów

sp8oob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A ja Wam radzę poczytać inne wpisy na tym blogu nt TTSz. Albo też w prowadzonym przez BW forum w Klubie sensacji XX wieku", gdzie ku Waszemu i mojemu :-))) zdziwieniu znajdziecie wielbicieli (o zgrozo) tego serialu!!!

P.S. a co sądzicie o kończącej - niby batalistycznej - scenie z ostatniego odcinka, która kończy się i w pięć ni w dziewięć" ???
  • Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
no cóż chłopaki z Pomeranii wyskoczyli zaprowadzić ład na tyłach, a tu klaps i po odcinku...

ale wpisy do bloga są hitem sezonu. Moim zdaniem obie panie oleją ciamajdę Jorga i zapałają do siebie gorącym uczuciem, a małacha aresztuje za to niezdecydowanie pod zarzutem odmienności (w III rzeszy karana) heheh
Napisano
Malaszynski powinien dostac brazylijska xywe - np Alwarez czy cos takiego :)
Tak se mysle, jakby dostal z kolby toby sie 2 dni nie pozbieral a on lepiej niz rambo...
Napisano
Mimo wszystko chociaż wygląda jak laluś i zbyt dużo kobiet zbyt żałośnie do niego wzdycha, to jednak...... Małach szkolenia a la legia cudzoziemska i inne takie komandoskie zabawy" - nie pierwszy raz gra twardziela. Musi być bardzo sprawny.
Napisano
Małaszyński tak naprawdę zasłynął zroli w Oficerze" jako bezwzględnie sprawny, inteligentny, wyrafinowany i świetnie wyszkolony najemnik z Legii Cudzoziemskiej,
kultowa w niektórych kręgach fascynatów postać Granda".

Faktycznie tam wykreował niesamowitego typa spod najciemniejszej gwiazdy, który je ślimaki, płaci 100 zł a po sekundzie rozwala byłego kumpla.

Szyc grał wtedy postać pozytywną, a na planie Czochy zamienili się rolami zły" dobry". W pierwotnej wersji sensacji XX wieku o Czocha,w początkach pomysłu, esesmanów grali Krzysztof Dracz i Rafał Mohr a temu ostatniemu lepiej jednak poszło zagranie młodszego oficera ss.

Nie żebym coś miał przeciw Fryczowi, bo to klasyk aktorstwa ale szkoda, że nie sięgnięto po Dracza i Mohra, niezłych specjalistów od grania wyjątkowo inteligentnych, wyrafinowanych i brutalnych drani.
Napisano
A mi tam Małaszyński aż tak nie przeszkadza. Zresztą Frycz również nie jest zły (gębę ma prawie niemiecką ;) ). Za to Szyc jakieś debilne miny robi i zachowuje się jak dziki, nie wspominając już o Natalii która zachowuje się jak ciągle przestraszona słodka idiotka i kompletnie nie umie grać.
Wybitnie natomiast irytuje mnie wiok tych za dużych czapek, które większości aktorów opadają na uszy...
No i nie wiem czy to mój telewizor nie łapie kolorów, ale wszystkie pojazdy wyglądają jakby miały piaskowe malowanie... ;)
Napisano
Witam . Woli wyjaśnienia pojazdy niemieckie od 1943 wychodziły w malowaniu piaskowym" .Natomiast pojazdy dla DAK w Afryce miały troche inny odcień piaskowego koloru " . To tak dla wyaśnienia : )))
Napisano
Czy nie macie wrażenia, że ten film coraz bardziej jest podobny do romansidła niż do filmu akcji? Niemal w każdej scenie jakaś kobieta i migdalenie... kolejny odcinek i coraz więcej scen miłosnych...
Napisano
nie znasz praw rządzacych scenariuszem? :D

W filmowym hicie dotyczącym historii musi być

gwiazda-Małach
romans-trzy znane baby
przynajmniej jedna wieksza bitwa- może się jej doczekamy w końcu
zaskakujące zakończenie-to też sie okaże

szłoby jeszcze kilka takich praw filmu wymienić :P dlatego romansidlo sie robi
Napisano
Potyczka jak z programów Wołoszańskiego a nie z ulubionych :-) seriali czy filmów wojennych. Strasznie chaotyczna. Nie wiadomo dlaczego niemcy się zatrzymali, jak nie było jeszcze strzałów, niemal niewidoczni sovieci i nikt nie ginął po stronie niemieckiej.
Kretynizm scenarzysty który kazał Szycowi zastrzelić ruska.
Jedynie fajna scena z kopaniem grobu dla nich, choć nie wiadomo skąd nagle pojawił sie na niej Globcke-Frycz.

No i absolutna kicha kiedy Jorg-Małaszyński pędzi ostrzeć natalię dekonspirując sie!!! No i ozpłakałem się" kiedy zamiast oboje uciekać wzieli się za całowanie. DRAMAT!!!!
Napisano
Ja w sprawie romansidła " jak napisał kol.Jacek P.
Panowie coś w tym jest !!!
Otóż.
Moja Żona z odcinka na odcinek jest coraz bardziej zainteresowana serialem ,a ja zupełnie odwrotnie .
Także sami rozumiecie.
A może takie jest założenie realizatorów tylko My się koledzy łudziliśmy ???
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!
Szczerze mówiąc podziwiam kolegów. Obejrzałem pierwszy odcinek. Do zmuszenia kolejnych już się nie zmuszałem. Nie mógłbym. :]
Bronek Wildstein wiedział co robi, kiedy wysyłał Twierdzę" na daleką półkę w przepastnych archiwach TVP.
Ale, że Bronka złożyli z urzędu Prezesa TVP, a dali eks-współpracownika Urbańskiego, to co się dziwicie?
Dwaj współpracownicy się dogadali i gniot poszedł na ekrany.

Za to spodobał mi się jeden z wpisów u Wołoszańskiego:

PO DEBACIE:
Samochwała w kącie stała I tak rok podsumowała: Zdolny jestem niesłychanie, Mam na świecie poważanie, W kraju - same osiągnięcia: Dłuższe życie (od poczęcia), Koalicja - wzór współpracy, Z Sejmu - dumni są Rodacy, Rząd najlepszy od półwiecza, Skupił się na wielkich rzeczach. Kompetentni ministrowie, Każdy poseł - ideowiec, Z zasadami, jak husaria: Bóg, Ojczyzna, Honor(aria). Dla Narodu - becikowe, Nowy peron we Włoszczowie. Lepiej żyje się rodzinom (Jednej mamie i dwóm synom). Okno na świat - otworzone, Turystyka - w jedną stronę, Lepsza praca, wyższa płaca (Zwłaszcza, jeśli ktoś nie wraca). Gospodarka rozpędzona: Są mieszkania (trzy z miliona), Jest kilometr autostrady, Ład moralny i zasady. Politycznej wzrost kultury (Nurt plebejski, przykład z góry), Nie ma WSI (choć jeszcze trochę, A zrobimy wszędzie wiochę). Cały naród żyje w zgodzie. IPN - i po narodzie. CBA - udane akcje, Super MEN - co rusz, atrakcje. W szkołach nie ma już Darwina, Będzie dryl i dyscyplina, Nie podskoczy żaden gieroj! Tolerancji nie ma! Zero! Żadnych gejów, Ferdydurek, Jest amnestia i mundurek! Wolność słowa i pruralizm (Bo rządzących wolno chwalić). Jest religia na maturze, Wierny Lud na Jasnej Górze. Nie rozumie tylko Unia: Rząd z Warszawy, czy z Torunia? Krótko mówiąc: Rok udany! Tylko naród...do wymiany.

Pozdr. wars98
Napisano
Teutonic napisał: Kretynizm scenarzysty który kazał Szycowi zastrzelić ruska.

No więc kolego szkoda że nie czytałeś książki... moze wtedy byś wiedział że Szyc to Ruski agent i to on był 2-gim namierzonym radiotelegrafistą. Teraz juz wiesz dlaczego ruska zastrzelil?? Jezeli nie to Ci powiem- bo sie bał o własną dupe, że rusek moze o nim wiedzieć i wyspiewa wszystko na torturach.
Napisano
:) poczytalem wpisy.. kurcze, tez jestem rozczarowany tym filmem. takie sztywne naciaganie w niektorych scenach, czekalem z slina na ustach rok na ten serial is ie zawiodlem.moj kumpel w szkocji specjalnie sobie polska tv zalatwil i jest zwarzony.:) latem objechalem wszystkie miejsca na dln slasku gdzie byl krecony film, najbardziej sie rozczarowalem zwiedzaniem czochy.15minut.z przewodnikiem zero na temat kradziezy sakrbow oraz nic o kreceniu filmu.a mogliby na tym zyskac. ale takie polskie odwal sie.zaplac za bilet i spadaj.drugi raz bylem na czosze, liczylem ze po nakreceniu tego filmu ciut sie zmieni ale gdzie tam.w lodzi widze ze powiesili naprzeciw galerii reklame dln slaska z widokiem na czoche.i co, jechac 400km po to by w 15 minut przebiec sie po zamku.? jak bylem pare lat temu to choc moglem sobie tam poczytac byla wystawa dot kradziezy skarbow przez klucznice i burmistrza. a teraz lipa. w wg mnie to w filmie powinni uruchomic te zapadnie w lozku ksiazecym i malach niech spadnie w przepasc.lub do studni niewiernych zon.kicha ten serial, powinni go w poniedzialki puszczac zamiast teatru.ksiazka byla super, film niestety nie.moze wol.powinien do hollywood lepiej sprzedac pomysl. kurcze a naprawde mozna bylo zrobic hicior.dobra nie truje.zal mi poprostu.
Napisano
Ze smutkiem zauważam że moja opinia o tym hmmm... arcydziele sztuki filmowej podzielana jest również na tym forum. Film oglądałem z poślizgiem i na raz 5 odcinków... na podglądzie bo inaczej bym skonał z nudów. Do wymienianych największych kretynizmów tego filmu (a jest ich sporo) dodałbym jeszcze (a może już ktoś to zauważył a ja przeoczyłem) pierwszą scenę pierwszego docinka, w której na lawecie wiozą tą V2 czy co to jest... nie przykrytą nawet kawałkiem brezentu- w stylu dadadada mamy rakietę dadadada, a wy nieeee". Takie rzeczy przewozi się chyba w tajemnicy a nie jak na paradzie na Placu Czerwonym.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie