kucek Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Ja raz znalazłem siekierę i butelki z wina, leśni" pewnie tam pracowali.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Wnyki pewnie cię nie interesują? :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Ale dlaczego kpicie z Andrzeja ?Bo pijący z siekierami" tylko w leśnictwie ???Wnyki ?Panowie darujcie...Mam sporą kolekcyjkę Andrzej - część zbiorków z przed wojny. Sporo dokumentów, elementy umundurowania, broń biała paradna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Przepraszam za mały kawał :-)Z leśnictwa jestem zielony i nawet nie wiem co tam można kolekcjonować...mundury, odznaki, fuzje? Pod Poznaniem jest Muzeum rolnictwa leśnego. Fajny pług poradziecki stoi do orania lasu...chyba go czołgiem ciągano.Pozdrawiam i życzę dalszego rozwinięcia wątku :-)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:04 20-03-2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Stare blachy służbowe gajowych,leśniczych,stróżów z lasów państwowych czy majątków dworskich ,wdzięczny temat do kolekcji,niestety już produkowane są ich bardzo dobre kopie i przy zakupie możny się nabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Leśniczowie przed wojną nie nosili żadnych lach".Oznaki identyfikacyjne w formie owalnej obowiązywały dla Gajowych, Strażników Leśnych i Łowieckich, podobnie w lasach dóbr prywatnych dla Gajowych oraz Straży Leśnych i Polnych.Można trafić oryginały w dobrych stanach, ja sam wykopałem jedną co prawda w tragicznym stanie ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Trochę współczesne, ale związane...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 To z jakiejś ozdóbki. Podobno miał to byc chwost z ubranka myśliwego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Ja znalazłem toporki, i floberka w lesie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egon10 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 witam wiosną znalazlem numerator i urzadzenie do mierzenia grubosci pnia.raczej jet to powojenne,tak sadze.jesli to Ciebie interesuje postaram sie tego poszukac(nie wiem gdzie to rzucilem)i wrzuce fotki.pozdrawiam egon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t13 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Sam studiowałem leśnictwo będę za miesiąc u znajomego w lesniczówce w kieleckim to zapytam co ma do pozbycia. Co cię konkretnie interesuje.Pzdr t13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Czy zakładając wątek - miałeś na myśli wykopki związane z leśnictwem, czy pytasz o posiadane z różnych źródeł stare graty leśne?Najlepsze muzea to magazynki" (=szopy) u starych leśniczych. W naszym nadleśnictwie 1 leśniczy słynie z chomikowania - dysponuje wszystkim co kiedyś było w użyciu - włącznie z drukami z lat 60-tych :-)Swoją drogą rzadko chyba znajduje się piszczałką wyposażenie służb leśnych (klupy, cechówki, ryszpaki itp). Ciekaw jestem jak rozwinie się wątek i jakie fanty koleżanki i koledzy znaleźli... Może coś trzeba zidentyfikować? - myślę że z Acerem możemy pomóc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Temat jest ciekawy, a w sumie malo znany, jak znajde ( fotki a nie exponaty ;-)) to zapodam kilka pamiatek, jakie posiadam po swoim dziadku - lesniku w zywieckich dobrach Habsburgow, duzo tego nie mam, ale mysle ze mapa drzewostanowa z 1901 roku czy oryginalny przedwojenny choc zdekopletowany numerator to moga byc ciekawostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmarut23 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Jestem synem leśniczego i podążam w jego ślady, a zarazem posiadam kilka eksponatów ze starych leśniczówek. Ogólnie też jestem bardzo zainteresowany tym tematem więc chętnie przyłączam się do posta. Mam kilka tablic (różnych, Siekierki w większej kolekcji, piły, cechówki" itp. Wiem też gdzie znajduje się stary pług ale jakoś nie mam okazji ani miejsca aby go ściągnąć. W najbliższym czasie postaram się pstryknąć kilka fotek i tu je wystawić. Tak wogóle Nadleśnictwo Puławy się kłania!Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 No,no,no.....siła nas!pozdrawiamkruszyna-też leśnikPs.Gdy znajdę więcej czasu postaram się wkleić zdjęcia starych narzędzi i dokumentów które udało mi się zebrać, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Cechówki to bardzo cenne przedmioty z punktu widzenia historii. Raz widziałem jedną z okresu Generalnego Gubernatorstwa. Cholernie rzadki fant.Mogę się pochwalić - raz wpadłem na bloczek oryginalnych asygnat niemieckich (druk w kwietniu 1943). - Na odwrocie jednej życiorys człowieka byłego gajowego w majątku, który pisał podanie o przyjęcie do pracy w Nadleśnictwie w marcu 1945 r. Na stryszku N-ctwa jest jeszcze poniemiecka maszyna do pisania. Co mam w domu - sporo tego się nazbierało, może jedne z cenniejszych - świadectwo Szkoły Lasowej we Lwowie - z drugiej połowy 19 wieku, austriacki kalendarz leśny z 1873 r., wiele literatury i czasopiśmiennictwa - m.in. Przeglądy Leśnicze" z arytkułami wielkiego Józefa Rivolego (kto to był dla polskiego leśnictwa, pisać nie muszę), atlasy przedwojenne niemieckie owadów leśnych, podręczniki, (jeden z 1909 r). Ponadto trochę pamiątek rodzinnych - róg myśliwski, trąbka sygnałowa (mam ją też na zdjęciu z 1919 r w rękach mojego pradziada, który pracę w lasach zaczynał jeszcze za cara), przedwojenna klupa, ryszpak, miarka metalowa składana, tablice kubiczne przedwojenne polskie i niemieckie, patki mundurowe polskie, niemieckie, pagony, oryginalny mundur niemieckiego asesora leśnego z 1938 z kordelasem....Do tego jeszcze kolekcje Ech Leśnych", Kalendarzy Leśnych"....Ale brzydko się tak wychwalać..Mnogo się tego uzbierało, a i dalej się zbiera.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 A jeszcze wracając,do najbardziej cennych pamiątek - białych kruków należy zaliczyć wszelkie elementy umundurowania Służby Leśnej z okresu przed 1945 r., Bardzo wdzięczny temat kolekcjonerstwa - Wiecie, że pierwsze mundury SL były adaptowane z mundurów pruskich ułanów ? Bardzo ciekawe są mundury z lat 20', i po reformie z lat 30' w wersjach normalnych i letnich, ehhhh marzenie...Ale trafić jeszcze oryginalny przedwojenny polski kordelas Leśniczego/Nadleśniczego produkcji Borowskiego to już naprawdę trafienie chyba dziesięcioleci....Ale się nakręciłem :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Piękna kolekcja - Acer! Pozazdrościć.Właśnie wczoraj myślałem, czy ktoś kiedyś trafił jakąś cechówkę i miałem założyć wątek. A tu proszę - patrzę, a wątek już jest.Dzięki tej dyskusji przypomniało mi się, że muszę pojechać do lasu w z góry upatrzone miejsce" - podobno w dołku niedaleko leśniczówki naszego leśniczego-chomika leżą jeszcze szklane kubki żywiczarskie z orzełkiem na denku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Jedź, jedź, nie czekaj !Szkoda takich rzeczy by było.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Dokladnie panowie - skubcie wszystko - dopuki wiadomo gdzie co jest !Bede musial kiedys sie w kieleccyzne wybrac no... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 dopoki mialo byc :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 bardzo ciekawy wątek :). A czy możnaby ewentualnie prosić, -o ile ktoś z kolegów posiada- o fotkę munduru gajowego, z późnych lat 30? No i jeszcze pytanie, co wchodziło w skład takiego umundurowania na codzień i od święta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Jeager - jutro obiecuje wkleję zdjęcia..Woytas - no !!! ;) ;) :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 z góry bardzo dziękuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 mam emblemat carski na patki leśniczego, podobny do bączka szkolnego, tylko że ma monogram carski.yasiooxx@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.