coe Napisano 13 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2007 Jak ktoś przypadkiem jest teraz w Warszawie i nie wie jak spędzić noc może np udać się w Al. Ujazdowskie, gdzie o 2:00 ma odbyć się próba generalna parady wojskowej.O 2:00 w nocy !!!Jak ja się cieszę, że nie mieszkam w Centrum :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Gadanie! nigdzie w środku nocy nie pojadę moim czołgiem ,bo mi żona zabiera kluczyki jak jestem pod wpływem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Ponoć z okazji defilady na 25lecie PRL to dopiero były nocne próby panie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Witam.Około godziny 15,30 4 Iskry z 15 minut -hałasowały- mi nad Brodnem.Nie powiem nawet ładnie wyglądały w tym szyku.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Największa defilada w dziejach Polski to parada tysiąclecia 22 lipca 1966 roku.W Paryżu widziałem paradę 14 lipca i prezydenta Mitteranda.Inni mogą, my nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k0k0 Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Może by tak przynajmniej do jutra poczekać z krytykowaniem czegoś co się jeszcze nie odbyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Polska jest niestety biednym państwem, a nie Francją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 14 Sierpień 2007 Share Napisano 14 Sierpień 2007 Rzeczpospolita musi dbać o swoje symbole, a jednym z nich jest Wojsko Polskie i pokażmy je obywatelom naszego kraju, a przede wszystkim dzieciom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Pełna zgoda, uważam jednak, że okazałe defilady w stylu Silni Zwarci Gotowi są marnowaniwm pieniędzy. Niech np. dofinansują porządnie Muzeum WP, uczynią bardziej żywym dla zwiedzających ( chyba, że cosik ulepszyli, nie orientuję się, bo minęło parę lat jak tam byłem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 taka zbieżność historyczna. defilady były ulubiona zabawa włdców państw totalitarnych.III rzesza, ZSRR, Kraje ameryki pd.i teraz co? my? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 A co ma piernik do wiatraka ?Przed wojną też były defilady - a czy ktoś mówi że II RP była państwem totalitarnym ????Jak to było państwo totalitarne to już dawno kilka osób z tego forum byłoby w piachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Dwoje małych Napoleonów" chce zobaczyć zabaweczki. Jak za starych czasów komuny. Szkoda tylko, że armia licha, a wodzowie groteskowi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Właśnie podpatruję defiladę polskiej armii. Niemieckie leopardy, fińskie rosomaki, amerykańskie F-16, sowieckie kałasznikowy... Już miałem nadzieję, że przynajmniej konie będą polskie. Niestety. Arabskie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Mirek69, zapomniałeś jeszcze dodać: Czeska (czechosłowacka) samobieżna haubicoarmata Dana". Czeska! (to takie niepozorne państwo za naszymi górami, państwo budzące zawsze wesoły uśmieszek na ustach Polaków)A co do samej defilady - najładniejsze zdecydowanie zestawy rakiet plot Osa (zwłaszcza radary). Ciekawy smaczek: MG-ty zainstalowane na Leopardach... Najmniej ciekawe - Wjska Lotnicze, jestem zawiedziony. Przelot afli" mało efektowny, powinni zrobić jeszcze drugie przejście pojedynczo lub parami w odstępach kilkusekundowych, co dałoby odpowiednio dynamiczny efekt.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Defilada ja cała Rzeczypospolita. Krótka biedna, na sprzęcie z podarunków lub PRL-owiskich remanentów. Zapowiadana z zadęciem a efekt mizerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 do Mirek, to może lepiej jakby simonowy wszyscy mieli a nie ak , a nad nimi Limy by leciały ( ?? ) no ale iskry za to były... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Iskierki- owszem. Chciałem jednak delikatnie zauważyć, że brakuje nam czegoś na miarę przedwojennego Łosia. Jakiegoś sztandarowego, WŁASNEGO elementu w uzbrojeniu, takiego, którego wszyscy mogliby nam zazdrościć. Takie ciche marzenie niepoprawnego patrioty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 WSZYSTKO TO POD PUBLIKE I WYBORY. a orginalne pomniki pamietające tamte czasy stoja zapomniane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 przetrwał wojne i komune a teraz stoi zasrany farba i nawet kawiatów nikt nie połozył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Słaba ta kiełbasa wyborcza - radość z oglądania to co innego niż więcej w kieszeni Tu raczej chodziło o ambicje i pokazanie się - zwłaszcza po ostatnich pokazach 14 VII we Francji.Nawet jak nastąpi zamiana na stołkach nic nie zmieni się w tym co może defilować na paradach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Pracowałem kilka lat w skandynawskiej firmie. Zapytałem kolegę Skandynawa: jakie cechy u Polaków go denerwują?Odpowiedział: INTRYGANCTWO i DOSZUKIWANIE SIĘ WSZĘDZIE SPISKÓW, ale najgorsze jest NASTAWIENIE NA KLĘSKĘ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Zgadzam się z Acerem tylko, że jak to w Polsce wszystko tak jakoś byle jak wypadło. A przecież można było zrobić z tego naprawdę fajną imprezę i pokazać społeczeństwu kawał historii i teraźniejszości oręża polskiego. Najbardziej rozśmieszył mnie komentarz jakiegoś generała w TVN24, który kiedy pokazano Orkiestrę Reprezentacyjną WP w operetkowych mundurach stwierdził, że to historyczne uniformy, które używało kiedyś Wojsko Polskie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szendzielarz z. Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 haha ,przez czas trwania defilady bylismy bezbronni ... bo caly wartosciowy sprzet byl w Warszawie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 15 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2007 Żeby tylko przez czas trwania... cała ta kolumna przez tydzień ćwiczyła na poligonie w Wesołej szyk defiladowy. Transport Leopardów przyjechał do Warszawy na początku zeszłego tygodnia.No ale fajnie było, zabawnych sytuacji co niemiara.Mnie osobiście bawiło, wielkie zaangażowanie z jakim starano się wywieść narodową tradycję takich defilad. Przy czym, i to budziło u mnie wielką wesołość, jak diabeł święconej wody obawiano się jakichkolwiek odniesień do defilad z czasów PRL. Gdy podczas jednej z rozmów z dziennikarzem rozmówca podniecał się, że taka wielka... że taka wspaniała... że w Warszawie to nigdy przedtem..., dziennikarz (widać nieuświadomiona politycznie miernota) coś tam zaczął majaczyć, że 30 lat temu... na co jego rozmówca zaczął się nerwowo wiercić jakby poczuł nagłe parcie na zwieracz... w końcu udał, że niedosłyszał i pojechał o czymś zupełnie innym.A jeśli tak koniecznie szukać analogii historycznych, to była to druga w dziejach Warszawy defilada niemieckich czołgów w Al. Ujazdowskich. Wtedy również wodzuś słał pozdrowienia gestem, którym polska narodowa prawica lubi zamawiać piwo, choć trzeba przyznać, że ten obecny wydaje się lubić malutkie piwko (pewnie karmelkowe).Ale śmichy, śmichami... przy okazji wypłynęła ciekawa informacja.Generał Koziej podczas rozmowy w TVN24 powiedział, że trwają rozmowy z Niemcami o zakupie kolejnych czołgów Leopard dla naszego wojska. Ciekawe jakiej ilości i jakiej odmiany Leoparda te rozmowy dotyczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Flagi też jakieś takie analogiczne.Na pocieszenie jest fakt, że ta defilada w pażdzierniku '39 maszerowala w odwrotnym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.