e g z e k u t o r Napisano 8 Marzec 2007 Autor Napisano 8 Marzec 2007 1. Leon Degerelle ,, Front wschodni 2. H.Brunnegger ,, Opowieść zołnierza dywizji totenkopf " - słabsze male tez lux.poleccie jakąś lekturę.
marcjew Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Czytalem wszystkie!!!Pelny tytul ksiazki Brunneggera brzmiKto sieje wiatr...opowiesc zolnierza dywizji SS Totenkopf"polecam ksiazke Guja Sajeraapomniany zolnierz"
gryfit Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Osobiście bardziej podszedł mi Brunneger.Proponuję :K. Leski Życie niewłaściwie urozmaicone"O. Skorzeny Nieznana wojna"oraz książki Davuda IrvingaCo do drugiego tytułu są zdania negatywne jeśli chodzi o wartość historyczną ale to tylko książki a nie dokumenty.
Badylarz Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 WitamSzczepciu, a wiesz, że w I wydaniu były wspomnienia, które nie zmieściły w następnych wydaniach ?Mam obydwa.PozdrowieniaBadylarz
szczepciu Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 Niestety, ja mam tylko to, a książka naprawdę fajna.Pozdrowieniaszczepciu
aegirsson Napisano 19 Marzec 2007 Napisano 19 Marzec 2007 H. H. Kirst 8/15" Jones Cienka czerwona linia"
PG Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Zdecydowanie apomniany żołnierz" Sajera... Zrobiła na mnie wrażenie :)
miszka7-1 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Anatomia boju" Wilczkowskiego.Zdecydowanie.Na drugim miejscu...spoooooooro innych.Houk.
Klaus BOLS Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 ostatnio czytałem ksiązki sprawa honoru" i ozdarty naród" rewelacyjne dokumenty. O polskich lotnikach w Anglii i brygadzie Sosabowskiego.Wywołują dumę i jednocześnie smutek i złość spowodowany zdradą" naszych sojuszników, i traktowaniem naszych rodaków.pozdro
scapa flow Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 jedna z moich najlepszych ksiazek wojennych musi byc : O jeden most za daleko".
traper6 Napisano 21 Kwiecień 2007 Napisano 21 Kwiecień 2007 K.G. 200 Bezimienny oddział Luftwaffe" - J.D. Gilman i J.KlaweByłem kamikadze" - Ruiji NagatsukaH.M.S. Ulisses"-Alistair Mc Leane
pewny1609 Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 A ja polecam Tylko dla orłów" Alistaira MacLeana.
TomHagen1 Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Anatomia BojuW żołnierskim siodleLwy mojego podwórka
paweł_h7 Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Za radą kolegi rjp71 przeczytałem Wojna,ludzie i medycyna" Adama Majewskiego i uważam że jest jedna z leprszych pozycji drugo wojennych. Mam też apomniany zolnierz" Guja Sajera. Czyta się naprawdę dobrze, ale dyskwalifikuje ją kilka kwiatków".
puma007 Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Z podanych pozycji wnioskuję ze tytuł miał brzmieć Najlepsza ksiązka jaką czytałem o II wojnie" :D:DZ pozycji chronologicznie późniejszych ogromne wrażenie zrobił na mnie Dziennik Snajpera" Władysława Wilka wydana w Zielonej Górze w 1999Ksiązka jest zbiorem zapisków Polaka walczącego po stronie czeczenów w pierwszej wojnie czeczeńskiej.Mało strzelania i fajerwerków ale mimo to niesamowicie ciekawa lektura i unikalne zdjęcia.Gorąco polecam.
pattern1937 Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Jako, że jestem pasjonatem PSZ/Z to polecam: Mirosław Derecki Na ścieżkach polskich komandosów"Mieczysław Wyszkowski Ostatni lot"Książki Wacława Króla tez są dobre i polecam, niestety nie chce mi się wszystkich wypisywać książek tego autora które przeczytałem.A z pozostałych, to:Sven Hassel Monte Cassino"Willi HeinrichŻelazny Krzyż"
kindzal Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Dziennik snajpera" W. Wilka i olnierze wykleci" Slaskiego.
41pp Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Z literatury polskojęzycznej" Bohdan Tymieniecki Na imię jej było Lily"
parus Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 No nie, Tymieniecki? pana tego lekko ponosiła fantazja, bądź jak wolisz licenca poetica. Majewski Wojna i medycyna" to jest nr 1 z polskich dzieł o wojnie, rzetelna i poparta doświadczeniem autora.
41pp Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 parus trochę muszę się z Tobą zgodzić ale chyba obu Panów poniosła fantazja szczególnie p. Majewskiego gdy opisywał swoje próby" wcielenia się do 10BK!Pozdrawiam.PS ale tak ogólnie obu autorów cenię!!!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.