Skocz do zawartości

najlepsza książka jaka czytałem o wojnie :

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czytalem wszystkie!!!Pelny tytul ksiazki Brunneggera brzmiKto sieje wiatr...opowiesc zolnierza dywizji SS Totenkopf"
polecam ksiazke Guja Sajeraapomniany zolnierz"
Napisano
Osobiście bardziej podszedł mi Brunneger.
Proponuję :
K. Leski Życie niewłaściwie urozmaicone"
O. Skorzeny Nieznana wojna"
oraz książki Davuda Irvinga
Co do drugiego tytułu są zdania negatywne jeśli chodzi o wartość historyczną ale to tylko książki a nie dokumenty.
Napisano
ostatnio czytałem ksiązki sprawa honoru" i ozdarty naród" rewelacyjne dokumenty. O polskich lotnikach w Anglii i brygadzie Sosabowskiego.

Wywołują dumę i jednocześnie smutek i złość spowodowany zdradą" naszych sojuszników, i traktowaniem naszych rodaków.

pozdro
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano
Za radą kolegi rjp71 przeczytałem Wojna,ludzie i medycyna" Adama Majewskiego i uważam że jest jedna z leprszych pozycji drugo wojennych. Mam też apomniany zolnierz" Guja Sajera. Czyta się naprawdę dobrze, ale dyskwalifikuje ją kilka kwiatków".
Napisano
Z podanych pozycji wnioskuję ze tytuł miał brzmieć Najlepsza ksiązka jaką czytałem o II wojnie" :D:D

Z pozycji chronologicznie późniejszych ogromne wrażenie zrobił na mnie Dziennik Snajpera" Władysława Wilka wydana w Zielonej Górze w 1999
Ksiązka jest zbiorem zapisków Polaka walczącego po stronie czeczenów w pierwszej wojnie czeczeńskiej.Mało strzelania i fajerwerków ale mimo to niesamowicie ciekawa lektura i unikalne zdjęcia.Gorąco polecam.
  • 2 weeks later...
Napisano
Jako, że jestem pasjonatem PSZ/Z to polecam:

Mirosław Derecki Na ścieżkach polskich komandosów"
Mieczysław Wyszkowski Ostatni lot"
Książki Wacława Króla tez są dobre i polecam, niestety nie chce mi się wszystkich wypisywać książek tego autora które przeczytałem.

A z pozostałych, to:

Sven Hassel Monte Cassino"
Willi HeinrichŻelazny Krzyż"
  • 4 weeks later...
Napisano
No nie, Tymieniecki? pana tego lekko ponosiła fantazja, bądź jak wolisz licenca poetica. Majewski Wojna i medycyna" to jest nr 1 z polskich dzieł o wojnie, rzetelna i poparta doświadczeniem autora.
Napisano
parus trochę muszę się z Tobą zgodzić ale chyba obu Panów poniosła fantazja szczególnie p. Majewskiego gdy opisywał swoje próby" wcielenia się do 10BK!
Pozdrawiam.
PS ale tak ogólnie obu autorów cenię!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie