Skocz do zawartości

koniec Cywilizacjii

01111977

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Natknalem sie a wlasciwie wskazano mi nie dawno dosc ciekawy temat.Mam mieszane uczucia co do zamieszczania go na aszym"forum ale mysle ze moze zainteresowac sporo forumowiczow.Chodzi o kolejna przepowiednie Konca Swiata" Ta ma rzekomo nastapic w roku 2012.Teorie i tezy wyglaszane czesto przez autorytety swiata nauki,rowniez astronomow i historykow studiujacych Pisma takie jak Zydowska Tora czy slynny Kalendarz majow,Ilosc materialow stron i forow pojawiajacych sie w wyszukiwarkach po wstukaniu cyfr 2012 lub 21 grudzien 2012 jest oszolamiajaca.Dla przykladu zamieszcze kilka co ciekawszych z przejzanych przezemnie linkow.Sceptykow prosze o powazniejsze argumenty niz Negacja w imie negacjii" Pozdrawiam.Jezeli moderator uzna post za zasmiecanie forum,prosze o usuniecie w/w.Uwazam jednak ze temat w duzej mierze nawiazuje do historii a jest to przeciez forum historyczne.B.P
Napisano
1.fragment z forum nautilusa..
Gorąco polecam, posłuchajcie tej oto audycji...Naprawdę warto, wywiad z P. Geryllem http://www.nautilus.org.pl/mp3/pgeryl.wma. W skrócie chodzi o to, ze ma nastąpic hiperaktywność słońca. Ma to byc 21 grudnia 2012 r. Pole magnetyczne wokół ziemi zmieni sie drastycznie, a nasza planeta na chwile przestanie się obracac, by po chwili zacząc obracac się w drugę stronę - nastąpi przesunięcie biegunów. Takim nagłym zmianom towarzyszyć będą straszne kataklizmy na olbrzymią skale - powodzie, trzęsienia ziemi itd. A w Polsce będzie lodowiec. Najbezpieczniejszym miejscem ma być ponoć Afryka. Taki własnie cykl aktywności słońca powtarza sie mniej więcej 11,5 tys lat. To tak w skrocie o tej audycji radiowej. P. Geryll jest w 100% pewny, że w 2012 nastąpią niewyobrażalne zmiany na kuli ziemskiej. Oparł się na własnych obliczeniach matematycznych, jak i na kalelndarzu Majów. Ponoć przebiegunowanie miało już miejsce (chodzi o potop opowiadany w różnych religiach, na różne sposoby). Fakt, że w jednym z egipskich piramid znaleziono mape nieba, gwiazd, które są widoczne tylko na półkuli południowej, a Egipt jest teraz na półkuli północnej. W internecie także znajdują się strony zajmujące się tą tematyką. Jakiś czas temu cieszyło mnie 10 stopni w zimę - można jeździć na rowerze etc. Teraz jestem przerażony, przecież takie anomalie muszą mieć drastyczne konsekwencje, zmieniają się warunki klimatyczne. Ziemia planeta ludzi?? ludzie giną w trzęsieniach, powodziach. Jeśli znajdziecie czas i ochotę, proszę o Wasze wnioski, przemyślenia w związku z prezentowanym materiałem.
Napisano
kiedy przelatywała niedaleko kometa Halleya- miał być koniec świata, kiedy planety ustawiły się w jednej linii- miał być koniec świata... wiem wiem.. :)
kalendarz Majów kończy sie na tej dacie ale ja słyszałem o sobocie 23.grudnia 2012 r.
Napisano
Wiesz żyje 20 lat a przeżyłem już conajmniej 2 końce świata... co ma być to będzie i nie widze powodu do zamartwiania się, ponieważ i tak jakby coś się miało stać, nie uratujemy się:P
Pozdrawiam
Napisano
witam,jeśli ludzie nie zaczną dbać o środowisko naturalne to może być problem . z dnia na dzień wycianane są niewyobrażalnie wielkie połacie lasów , co będzie miało fatalne następstwa . w Polsce gdzie wycina się ogromne ilości drzewa , sadzi się nowe sadzonki , które po dorośnięciu z kolei wycina się na choinkę " . i koło się zamyka . w moich stronach odchodzi prawdziwa rzeżnia " w lasach . jeszcze kilka lat i nic nie zostanie tak mądrze się gospodaruje zasobami leśnymi . pozostaje przyglądać się z boku .....
Napisano
Witam,

W pełni zgadzam się z kol. Ładziakiem111, jeśli coś będzie odpowiedzialne za koniec świata to najprędzej sami ludzie ;)

Co do hipotezy końca świata, to:

A) To musiałaby być naprawdę hipersupermegakacziaktywność ;) ponieważ nawet jak w pobliżu Układu Słonecznego (w astronomicznym tego słowa znaczeniu) stuknie magnetar, to mamy co najwyżej zakłócenia w eterze;

B) Jak Ziemia zostanie nagle wyhamowana, to coś się będzie musiało stać ze znajdującymi się na jej powierzchni elementami (np. ludźmi). Zakładając, że prawdziwy macho wytrzyma jakieś 12 g przyspieszenia (i jest to maksimum, jakie człek zniesie), to wszystek ludzi zamieni się w mięsno-kostną marmoladę wskutek prostej zasady, że F = ma :)

C)W roku 2012 będzie rzeczywiście wzrost aktywności słonecznej (objawiający się pojawianiem się wielu plam słonecznych, czyli miejsc, gdzie pole magnetyczne blokuje przepływ ciepła z warstwy konwektywnej do fotosfery), ale jest to zjawisko cykliczne, z okresem ~11 lat. Jedyne co w nim ciekawe, to to, że wielu ludzi próbuje udowodnić naukowo wpływ plam na zdrowie ludzkie etc. ale najczęściej konkluzje z takich rozpraw brzmią rak wpływu" lub rak dowodów" :)

Część z przytoczonych przeze mnie informacji można udowodnić rachunkiem, ale przez najbliższe dwa tygodnie nie chce miec nic do czynienia z fizyką :]
Napisano
Witam , jeśli kogoś interesują,,TE,, sprawy, prosze wpisać w wyszukiwarke PROJEKT CHEOPS lub Lucyna Łobos,albo Forum ZN Jagoo
Napisano
Już tych głupot nie da się słuchać. W 2000 też miał być koniec świata i co? G.. drogą szło, zawinęło się w papierek
i udaje, że cukierek... :)

Najbardziej mi się podoba teoria o III wojnie światowej :D, według któryej jedynym krajem jaki ma przetrwać III wojnę będzie Polska... :D .
Napisano
A mnie babcia opowiadała,że Polska ucierpi i to znacznie,a najbardziej Wybrzeże i Śląsk.Zginą prawie wszyscy,a człowiek będzie całował ślady drugiego człowieka.Potem nastaną złote czasy" a krowy będzą pasły się na złotych łańcuchach. Tylko wrodzony takt sprawiał,że zachowywałem powagę wobec opowieści mojej babci.Hehehehe ;).(mam nadzieję,że tego nigdy nie przeczyta)
Napisano
Witam:))) od setek lat ludzie kombinują , liczą i czekają aż się to wszystko skończy.Po co????? nie wiem....Za mojego życia , były już trzy końce świata , kometa , jakieś bzdury nostradamusa , krzyżowanie sie:))) trzeba żyć a nie przejmować sie pierdołami , a że klimat już sie zmienia to już odczuwamy na naszej skórze ,Słońce wybuchnie za miliard lat ??? no to co z tego.ech pozdrawiam.liha
Napisano
W/g Zrodel do Paniki totalnej ma dojsc juz okolo roku 2010-11 W zwiazku z nasilajacymi sie kataklizmami i anomaliami pogodowymi.:) Przemysl spirytusowy przezyje Bum i niespotykany rozkwit:)
Napisano
Przy zakupie działki na Jurze pani sprzedająca stwierdziła, że wie dlaczego kupujemy ziemię w tej okolicy. Otóż wg. jakiegoś proroctwa Polska ma być zalana morzem, a tereny górskie i Jura ma pozostać sucha- jako wyspy...
Cóż, mam jakieś zabezpieczenie.
Napisano
Do kol. ładziak111.
Lasy w Polsce są cięte i muszą być- taka jest ich podstawowa rola (produkcja drewna).
Nie ma jednak powodów do obaw. Pozyskuje się mniej niż przyrasta, wzrasta lesistość kraju, wzrasta zapas na pniu (przepisy prawne nas do tego zobowiązują).
Problemem jest wycinka i nie odnawianie lasów w północnej Azji.
Napisano
Panowie no pompe mam niezgorsza.
Wystarczy przypomiec sobie dwa fakty;
1 Predkośc obrotowa Ziemii 300 m/s
2 Samoloty śmigłowe lataja 180 m/s

Więc jezeli nasz Mamusia stanie gwałtownie to nic nam nie pomoze nawet dzialki na kilimandzaro.

A co najciekawsze to na kazdej z tych stron widac bardzo dobrze linki pt.; DOTACJE

he he he beka jakich malo.

Pozdrawiam aslv
Napisano
Mnie co innego zastanawia - z jednej strony autorzy piszą, że Ziemia zmieni kierunek ruchu obrotowego, będą kataklizmy, niebo będzie płonąć, wszystko zostanie zniszczone, tsunami globalne itp itd.
Z drugiej strony, ten sam autor ozmawiając z Plejadianami" dowiaduje się, że:
a) Ziemia przejdzie do stanu jakiejś czwartej gęstości" (z kontekstu wynika, że chodzi o jakąś formę komunikacji elektronicznej?) i że to my - ludzie, zdecydujemy o tym w którym kierunku pójdziemy;
b) znikną wszelkie niedomówienia z przeszłości" i już wszyscy będą wiedzieli co się w przeszłości działo.
c) będzie jakaś kosmiczna wojna z bliżej nie określonymi jaszczurami z innego wymiaru zaraz nad naszymi głowami..

Powiem szczerze, że nawet jak na pop-fiction to bardzo nie trzyma się kupy. To będzie kataklizm czy czwarta gęstość"? Bo jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ludzie, którzy masowo wyginęli w potopie, zaczęli używać jakichś nowych środków komunikacji i podróży w czasie...
Pozdrawiam
Napisano
Co za głupoty tu się wypisuje o niedobrym gospodarce leśnej. Och i ach posłuchać ekologów, widzieć wyciętą choinkę i od razu że źle -
Las spełnia szeregi, naprawdę szeregi funkcji, oczywiście jedną - podkreślam jedną z nich jest produkcja towarowa.
Ale tu trzeba by postudiować parę lat leśnictwo, nie ma miejsca na wywody.
Choinki - wycinanie - a do cholery ktoś sprawdzał ile kosztuje produkcja choinki naturalnej a ile sztucznej ??
Po to są plantacje, po to są cięcia pielęgnacyjne, oraz melioracje - jest pozyskana w użytkowaniu ubocznym masa choinek sosnowych, świerkowych, jodłowych. Produkcja takiej choinki trwa 6-7 lat, ale nic praktycznie nie kosztuje środowiska. A teraz proszę zobaczyć ile chemii idzie na wyprodukowanie jednej sztucznej choinki, jak to cholerstwo jest trwałe, ile trwa rozkład takiej szkodliwej chemii, jak trudno to utylizować.
Nawet nie ma porównania do natury. Ale ekolog swoje.
Napisano
Jak dla mnie to upadek cywilizacji obserwujemy aktualnie. dzieje sie to w sfere kultury, czego dowodem są tego typu farmazony. Głupota (bez urazy) zawsze kieruje ludzi w strone religii, zabobonów, mitów, astrologi. Koniec świata będzie jak sie za dupe nie weźmiemy i nie zrobimy lepszej rewolucji w nas samych. Ekologia, ekologia ale dodając do naszej b ezmyślnej czasem gospodarki zdziczenie obyczajów i upadek intelektualny nie musimy się obawiac żadnych tam bzdur z zatrzymaniem sie ziemi. A zresztą wg socjobiologi i tak jesteśmy tylko jednym z wielu gatunków zwierząt, coz oże o czas na nas?
Napisano
A może coś jest na rzeczy? Dzisiaj w wiadomościach podali, że za dwa lata, w ramach ONZ, ma powstać jakaś organizacja, która ma się zająć ewentualnymi kosztami ochrony Ziemi przed asteroidą, wyłonieniem grupy, która będzie się tymi sprawami zajmowała i która będzie badała możliwości techniczne zmiany trajektorii lotu takiego obiektu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie