esus Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 W poniedziałek Teatr Telewizji o 21-szej,spektaklInka 1946"(Danuta Siedzik),sanitariuszka i łączniczka oddziału AK Łupaszki(Zygmunta Szyndzielorza),aresztowana przez UB w 1946 po brutalnym przesłuchaniu skazana na śmierć-wyrok wykonano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 Zygmunta Szendzielarza jeśli już.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 z tego co można wyczytać w necie, to ten spektakl chyba powstał przy walnym udziale dzielnych wojaków z TGRH! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 18 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2007 eh mnie chodzi jednak Zygmunta Szyndzielorza a tobie ?pozd.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oksio Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 Tak TGRH tam gra . Gręcili mi sie po mojej " ulicy Obr.Westerplatte :-)pozdrawiam.Oksio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 ja jestem pod wrażeniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 Czy ktos to nagrał??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Ja nagrałem bo mnie w domu nie było wczoraj, nawet jeszcze nie obejrzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Generalnie dobre przedstawienie.Troche moze raziły zbyt sterylne" mundury, tak jakby caly czas odprasowane. Na marginesie kapitalna scena ze zdjęciem Bieruta w knajpie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 AKMS:ma być na dvd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Przedstawienie fajne. Szkoda że nie ustrzeżono się jak dla mnie rażacych błędów- Żołnierze AK w wyprasowanych drelichach LWP [choć to można jeszcze wytłumaczyć]ale że Inkę grała szczupła blondynka... mogli tego dopilnować. Tym bardziej że pokazali prawdziwe oblicze INKI na zdjęciach [włosy ciemne i twarz owalna]To tak jak pokazać np. Śmigłego w blond lokach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Spektakl niczego sobie, ale o INCE" różne rzeczy czytałem,napisane współcześsnie, trochę kolidujące z wersją oficjalną.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Wulfgar, jak sie pojawi na dvd daj znać, ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Acer- możesz coś więcej napisać o tym co wyczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Wszystko w biuletynach IPN.Wypowiadały się dwie strony - spowiadający ksiądz i człowiek z drugiej strony " barykady. Konkretnie zbrojmistrz przygotowywujący broń dla żołnierzy z plutonu egzekucyjnego. Okazało się, że władza wydała żołnierzom mniej naboi do magazynków automatów, bo obawiali się, że żołnierze sypną, ale nie po skazanych....Co do Inki samej, cóż jego wersja nie jest tak jednoznaczna. Wcale to nie miało być takie dziewczę niewinne ani niedojrzałe. To była już świadoma tego co robi kobieta. A różne rzeczy miała robić. Nie będę opisywał szczegółów, bo zaraz zakrzyczą mnie że komunistyczna propaganda. Odsyłam do wspomnień w biuletynach IPN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 AKMS.: ok. ale śledź tv polonia. mogą powtarzać niedługo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 na Kino Polska leciał lepszy film o likwidacji bandy Pioruna na Podkarpaciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 W zamyśle chodziło chyba o Ognia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Jak by Ci to Acer powiedzieć – dziwne rzeczy o „Ince” piszesz. Może jednak podasz te szczegóły? Co konkretnie, i na jakiej podstawie, „Ince” zarzucasz? I czy możesz podać numery biuletynów IPN, a także do jakich konkretnie i czyjego autorstwa artykułów odsyłasz? Chętnie przeczytam.Przy okazji – istotnie, Danuta Siedzikówna (”Inka”)raczej „niedojrzałym dziewczęciem” nie była, choć została zamordowana na tydzień przed swoimi osiemnastymi urodzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Prawda czasu prawda ekranu" - bez komentarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 23 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2007 Myślę że to dobrze że powstają takie spektakle,za moich czasów w szkole na historii to nawet nikt nie wspominał o tego typu bohaterach a na korytarzach wisiały zdjęcia Wojciecha J. i jego spółki(nawet kilka sobie gwiznąłem" na pamiątkę )Był chyba z rok temu taki spektakl o Witoldzie Pileckim chętnie bym go jeszcze raz obejrzał.Czasem w tej telewizji dadzą coś ciekawego ale tylko czasem.;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 23 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2007 Ta Inka to rzeczywiście jakaś taka za ładna po tych przesłuchaniach była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Witam, zaiste dziwne rzeczy piszesz acer, zapewne masz na myśli nr 11 (22) Biuletynu IPN z listopada 2002 roku w którym to numerze zawarty jest materiał autorstwa Piotra Szubarczyka z rozmów pracowników OBEP IPN Gdańsk z zastępcą naczelnika więzienia karno-śledczego w Gdańsku w latach 1946/47 Alojzem Nowickim. To bardzo ciekawy materiał wnoszący wiele nowego do całej sprawy, tymniemniej należy czytać ze zrozumieniem, pan Nowicki w odniesieniu do osoby Danusi Siedzikówny parokrotnie mija się z prawda opowiadając jakieś bzdury o tym że była kochanką mjr. Z. Szendzielarza Łupaszki" o używaniu przez nią broni, tymczasem Inka" otrzymała swoją pierwszą broń dopiero 19 maja 1946 roku po akcji szwadronu ppor. Z. Badochy Żelaznego" w Starej Kiszewie w powiecie kościerskim, była to broń odebrana rozstrzelanym wówczas funkcjonariuszom UB oraz NKWD, nigdy z tej broni nie wystrzeliła. W stosunku do Inki" naczelink Nowicki w swoim wywiadzie być może bez złej woli powtarza sentencje które w owym czasie mógł przeczytac parokrotnie w Dzienniku Bałtyckim" i innej prasie która wówczas dość szeroko o tych wydarzeniach podawała. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Widowisko Teatru Telewizji Śmierć rotmistrza Pileckiego" w wydaniu dvd dołączone było do nr 7 (66) Biuletynu IPN z lipca 2006 roku, podejrzewam że można jeszcze zakupić w oddziałach IPNpozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 esus nie lej wody - za moich czasów w szkolach wisiał Gomółka Cyrankiewicz i Ochab - po nich juz tylko zawieszono krzyże -Gierek z Jaruzelem nigdy nie wisieli w szkolach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.