Skocz do zawartości

Grupy znane i mniej znane...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 341
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
witam.
Ciekawe czy w warunkach bojowych wszyscy byli zawsze podopinani na ostatni guzik i wygladali jak w koszarach?
Iczy nie zdazało sie im rozpiąć guzika pod szyją czy przewiesić karabin na drugie ramie inaczej niz w regulaminach?
pozdrawiam-arti

Na 100% przedwojenni żołnierze, a raczej uczestnicy walk podopinani byli na ostatni guzik, paski podociagane,karabin zawsze na własciwym ramieniu,buty wypastowane na glanc,ogoleni itd.
Na 100% Panowie!
Szczególnie właśnie podczas walk o przeprawę w bitwie nad Bzurą.
Pozdrawiam wszystkich pedantów:)

Kuba, jak cię lubie, i w ogóle masz tira mojej sympatii do was, to na tym zdjęciu wyglądacie jak.... no nie każ mi pisać jak.
Jak w rekonstrukcyjnych dziwolągach :)))))))))))))

Trzeba, że Generał , ty już wiesz który, zorganizował wam sesje foto i wtedy publikować.

pozdrawiam

Jacek

Jeszcze nie jesteśmy tak znani, ale czasem nas mocno słychać".
Nazywamy się:
Festungs-Artillerie unter Major von Arent"
i rekonstruujemy pruską artylerię forteczną z Gdańska z lat 1801-1807, która stacjonowała m.in. na Forcie Grodzisko (dawn. Góra Gradowa lub Hagelsberg)
Oczywiście jesteśmy z Gdańska i okolic :)

W tym roku równoczesnie rozpoczynamy prace rekonstrukcyjne nad:
6. kompanią lekką Artylerii Pieszey Xięstwa Warszawskiego",
która stacjonowała w Gdańsku na Forcie Grodzisko w latach 1810-1813

My, jako my,to grupą na Austerlitz jeszcze nie byliśmy. W 2005 roku na 200lecie tej bitwy część z nas zasilała jeszcze szeregi piechoty, ja zaś prowadziłem wojska Księstwa Warszawskiego i francuskie w formie dwóch eszelonów w ilości około 300 żołnierzy, po śniegu i prochowej mgle, gdzie wróg nam się objawił na 15 metrów przed naszymi lufami. To było coś, 3554 uczestników tam było w dwugodzinnej bitwie:)

• 2 weeks later...
Witam.Chciałbym się dowiedzieć, czy działają jakieś grupy w Kielcach, Kraśniku, Janowie Lubelskim, Stalowej Woli.Kamillo, może byś coś pomógł, bo te trzy ostatnie, to Twój rejon.Jakbyco, podaję maila: skibstein@autograf.pl.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
No trudno skusiłem się...

http://www.pionierzy-40pp.prv.pl/strona.html

Strona od miesiecy rodzi sie w bólach, ale obserwujcie ten poród w najbliższych miesiacach... powinno pojawić się tam wiecej fotek (w tym kilkadziesiąt archiwalnych), tekstów, relacji itd.

Na razie tylko pare fotek z niezwykle wietrznej Bzury 2007 (stąd te postawione kołnierze)...

Oczywiscie jest to niepełny skład.

Pozdrawiam

Krzysiek
GRH Pionierzy 40 pułku piechoty Dzieci Lwowskich"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie