Dziadkus Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 gorąco było..." ciekawe co by na to powiedzieli przedwojenni żołnierze...
ober_schutze Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Zachwyceni to by oni nie byli...hehe
ARTI123 Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 witam.Ciekawe czy w warunkach bojowych wszyscy byli zawsze podopinani na ostatni guzik i wygladali jak w koszarach? Iczy nie zdazało sie im rozpiąć guzika pod szyją czy przewiesić karabin na drugie ramie inaczej niz w regulaminach?pozdrawiam-arti
enfield Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Na 100% przedwojenni żołnierze, a raczej uczestnicy walk podopinani byli na ostatni guzik, paski podociagane,karabin zawsze na własciwym ramieniu,buty wypastowane na glanc,ogoleni itd.Na 100% Panowie!Szczególnie właśnie podczas walk o przeprawę w bitwie nad Bzurą.Pozdrawiam wszystkich pedantów:)
akagi Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Kuba, jak cię lubie, i w ogóle masz tira mojej sympatii do was, to na tym zdjęciu wyglądacie jak.... no nie każ mi pisać jak. Jak w rekonstrukcyjnych dziwolągach :)))))))))))))Trzeba, że Generał , ty już wiesz który, zorganizował wam sesje foto i wtedy publikować. pozdrawiamJacek
kloki Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Żołnierze podczas walk o Bzurę na pewno nie pozowali z uśmiechem...
marian_101 Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Harcerska Grupa Historyczna WIGRY"http://www.wigry44.pl
krzysiek Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 A ja niedowiarkom polecam zdjęcia ze składania broni spod Kocka, gdzie widać wyraźnie, że żołnierze składający oporządzenie podopinani są na ostatni guzik i mają komplet wyposażenia.PozdrawiamKrzysiek
enfield Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 No cóż.Poddaje się. Tak to jest że przy wypożyczonych mundurach się zdarza guzik nie dopinać.ps.Ale pozdrawiam kolege co napisał że żołnierze w 39 sie do zdjeć pozowanych nie uśmiechali:)
Horhe Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Jeszcze nie jesteśmy tak znani, ale czasem nas mocno słychać".Nazywamy się:Festungs-Artillerie unter Major von Arent"i rekonstruujemy pruską artylerię forteczną z Gdańska z lat 1801-1807, która stacjonowała m.in. na Forcie Grodzisko (dawn. Góra Gradowa lub Hagelsberg)Oczywiście jesteśmy z Gdańska i okolic :)
Tiger555 Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Jeśli sie nie myle to jako jedyni byliście na Austerlitz w Slawkowie....w tym roku tez bede podziwiał tą walke,było super POLACY!!!
Horhe Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 W tym roku równoczesnie rozpoczynamy prace rekonstrukcyjne nad:6. kompanią lekką Artylerii Pieszey Xięstwa Warszawskiego", która stacjonowała w Gdańsku na Forcie Grodzisko w latach 1810-1813My, jako my,to grupą na Austerlitz jeszcze nie byliśmy. W 2005 roku na 200lecie tej bitwy część z nas zasilała jeszcze szeregi piechoty, ja zaś prowadziłem wojska Księstwa Warszawskiego i francuskie w formie dwóch eszelonów w ilości około 300 żołnierzy, po śniegu i prochowej mgle, gdzie wróg nam się objawił na 15 metrów przed naszymi lufami. To było coś, 3554 uczestników tam było w dwugodzinnej bitwie:)
mario33 Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 Czy w Polsce jest jakaś GRH odtwarzające wojska brytyjskie z okresu 2 w.św. ? Nie pytam o PSZ z racji zbliżonego wyposażenia, ale dokładnie Royal British Army.
swojak Napisano 10 Wrzesień 2007 Napisano 10 Wrzesień 2007 Witam.Chciałbym się dowiedzieć, czy działają jakieś grupy w Kielcach, Kraśniku, Janowie Lubelskim, Stalowej Woli.Kamillo, może byś coś pomógł, bo te trzy ostatnie, to Twój rejon.Jakbyco, podaję maila: skibstein@autograf.pl.
swojak Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 GRH 51pp, trailer na potrzeby grh 51pp.http://pl.youtube.com/watch?v=DjbfNDkDNfo
ostwid Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 ale to nie wszystkie grupy , zapraszamy jescze kolejne :)))
Klaus BOLS Napisano 13 Lipiec 2008 Napisano 13 Lipiec 2008 Grupa Operacyjna ŚląskGRH Kampfgruppe Hoffmeyer
okejos Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 czy to kolor przekłamał czy jakis dziwny kolor tych mundurków jak DDR. aa i panowie wypychajcie czyms ładownice bo takie puste to tak sobie wyglądają (wiem wiem zdjecie zaraz po bitwie : :D )
Kurt Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Osobiście myślę że to nie DDR a słoneczko pomogło przekłamać kolor :Dpozdrawiam Kurt
KBP Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 No trudno skusiłem się...http://www.pionierzy-40pp.prv.pl/strona.htmlStrona od miesiecy rodzi sie w bólach, ale obserwujcie ten poród w najbliższych miesiacach... powinno pojawić się tam wiecej fotek (w tym kilkadziesiąt archiwalnych), tekstów, relacji itd.Na razie tylko pare fotek z niezwykle wietrznej Bzury 2007 (stąd te postawione kołnierze)...Oczywiscie jest to niepełny skład.PozdrawiamKrzysiekGRH Pionierzy 40 pułku piechoty Dzieci Lwowskich"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.