mietek Napisano 28 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2003 Ciekawią mnie informacje na temat używania po 1945 roku broni rodem z przed i z drugiej wojny. Oczywiście część modeli była i jest nadal w użyciu (np Colt 1911, km Browning itp.), niektóre były jednak używane w bardziej ograniczonym zakresie, szczególnie w konfliktach lokalnych, partyzantce itp. Przykładowo Lee-Enefildy w Afganistanie, PPSZ, Mauzery, Breny - Jugosławia, RKM Diegetariewa - Albania, T-34 Jugosławia, Albania. Panzer IV konflikt Arabsko-Izrelski, dodatkowo czeskie T-35 były w uzyciu w Ameryce Pd do lat 60-70, zaś Schermany do 90'. W magazynach mobilizacyjnych ukraińskich są do tej pory niemieckie Walthery i amerykańskie Colty, zaś w Kanadzie możliwe że i nadal Steny.To tak nieco chaotycznie przedstawiłem o jakiego typu informacje, by mi chodziło. Jesli ktoś ma takowe, to proszę się nimi podzielć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Francuzi mieli pułk (jak mnie pamięć nie myli) wyposażony w Pantery i Tygrysy. Stacjponował on w Niemczech w ramach armii okupacyjnej. Czesi po wojnie mieli na stanie Pantery. MG-42 był używany przez Vietcong i APW (sprzedali im je Rosjanie). U nas do lat 80-tych na zetenach były rusznice PTRD/PTRS. Kolega wspomniał że w 89 w jednostce w Dziwnowie widział na zetenach Maxima. Ojciec na przełomie lat 50/60 pobierał z wojskowych magazynów na strzelania OC broń niemiecką - powiedziano mu że na wypadek wojny OC ma zostać uzbrojona w tę broń - a swoją drogą OC jest chyba formacją nieuzbrojoną- oficjalnie. W czasie walk na Bałkanach na pocz lat 90-tych widzałem zniszczonego Shermana. Podobno stanowiły podstawę sił pancernych Albanii. Nie wspomnę że Rumunia za podstawowy czołg pola walki do 89 roku miała T-34-85. No i MG-3 to MG-42 przystosowany na naboju NATO. Czesi jak wiadomo produkowali po wojnie SdKfz 251 jako OT-810. Nie pamiętam czy nie produkowali też Mauserów. DDR-owska Straż graniczna w Berlinie używała STG-44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2003 Z tą niemiecką bronią w OC to nie słyszałem o tym, ciekawe, no i amunicja musiała być wojenna, do tego co siępotem z tą bronią stało?. Jedyne co wiem, to że mój ojciec przy szkoleniu wojskowym na studiach strzelał z PPS i mieli amunicję produkcji wojennej (nie wszystka już działała) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodai Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 W czasie konfliktu na Balkanach w latach 90-tych, armia Chorwacka uzywala MG-42; Jedena za sztuk jest do obejrzenia w powstajacym za Karlowacem muzeum poswieconym tym czasom; bron ta jest zamocowana na jednym z wystawianych tam samochodow pancernych; widzialem to w tym roku w maju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Sporo broni drugowojennej ,zwłaszcza niemieckiej używali Czesi. Na przykład samoloty Bf-109 G-14 oznaczony S-99 ,karabiny maszynowe vz.131/13N (MG-131) ,vz.17/7,9N (MG-17) ,działka vz.108/30N i vz.151/20N ,pociski rakietowe vz.21 (21cm WGr.) ,odrzutowe Me-262.Ogólnie rzecz biorąc: to co sprawdziło się w działaniach wojennych ,było używane i po wojnie.Mój ojciec mówił ,że gdy był w wojsku (1980-81) rusznikarz w jego kompanii miał jako broń osobistą Mausera 7,65 mm.pzdr bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 gdzies czytałem ...musze poszukac .....ze do lat 50 pare hetzer'ów było uzywanych w wojsku polskim. a napewno jako niszczyciele czołgów były robione po wojnie i np sprzedane do szwajcarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 na jednej stronie o u-bootach jest wykaz okrętów używanych po wojnie przez różne kraje, sporo tego byłoponiemiecka (i nie tylko) broń była używana przez straż więzienną, SOK i straż przemysłową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Jeszcze jakieś dwa lata temu na stornie MON-u w dziale uzbrojenie strzeleckie był Maxim radziecki na kółkach, rkm DP wz. 28 i oczywiście pistolet TT. Jeszcze jedna ciekawostka. W dniu po otwrciu wystawy niemeckiego sprzętu w MWP przyszedłem tam, żeby zobaczyć Rosi" sciągniętą tam na tę okazję. Kiedy wpatrywałem się w nią przez kraty jakiś starszy pan stojący obok powiedział mi, że w latach piędziesiątych był takisam w jego jednostce. Służył jako ciągnik. Niestety zapomniałem gdzie to było :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Ostatnio widzialem ladna Fotke w czsopismie VISIER przedstawiajaca Etiopczykow uzbrojonych w Stgw 44 i Berette Mpi 38Pzdr.sten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 W 1985 roku będąc ażantem" miałem na stanie TT i w jednostce widziałem Diegetariewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Widziałem zdjęcie poborowego Leppera z PPS z kolbą drewnianą. Zabawnie to wyglądało. Dla mnie duże zaskoczenie (ten PPS).Pozdrowienia dla ażantów" z WOSR Jelenia Góra i z Nieżychowic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 WitamJeszcze w latach 50-tych lotnictwo rumuńskie używało polskich Łosi. Samoloty te w czasie wojny walczyły na froncie wschodnim, oczywiście w barwach rumuńskich.To co zostało po wojnie ( pojedyncze wręcz sztuki) służyło do holowania celów ćwiczebnych dla obrony przeciwlotniczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wis Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 poborowy Lepper miał widocznie PPS wz.43/52 produkowany już po wojnie właśnie z drewnianą kolbą.W 1986 roku widziałem na poligonie niedaleko Giżycka T-34/85.Stały równiutko poustawiane, ale gąsienice miały upaćkane świeżym błotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 T-34/85 służyły w LWP aż do upadku komunizmu i układów rozbrojeniowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polonez Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Podczas konfliktu bałkańskiego Jugosłowianie używali MG 42produkowane na licencji u nich.Miały chyba oznaczenie M 56 lub coś koło tego...(dokładnie nie pamiętam).Poldi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 mam saperke niemiecka komplet, pozniejszy model ze strazy pozarnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipiec 2003 Share Napisano 29 Lipiec 2003 W Austrii podobno używają do dziś MG-42 z wronami. Jedynie obniżyli szybkostrzelność ;-)).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 29 Lipiec 2003 Share Napisano 29 Lipiec 2003 Nnnno więc jeszcze - enerdowska policja i straż graniczna używały odnowionych StG 44 i P.08 (tzw. model VoPo od Volkspolizei). USA - colt M-1911A1 do końca lat osiemdziesiątych, załogi czołgów (jeszcze abramsów) etatowo uzbrajano w peemy M3 Grease Gun. W Wietnamie w całkiem regularnym użyciu, choć głównie w armii Wietnamu Południowego były zdemobilizowane amerykańskie M-1919A6 i M-1918 (razem z drugowojenną amunicją), M3 takoż były używane przez amerykańskie jednostki specjalne, natomiast M-1919A4 stanowiły uzbrojenie niektórych samolotów AC-47 (z braku sześciolufowych M134). No i co z ponadczasowym evergreenem, browningiem M2HB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 29 Lipiec 2003 Share Napisano 29 Lipiec 2003 W 92 miałem okazję strzelać z diektariewa w porcie w Helu jako nakładkę na 25-tkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 29 Lipiec 2003 Share Napisano 29 Lipiec 2003 Co z niemiecką bronią w OC? Pewnie w końcu ją skasowano jak wycowywano z wojska PPSz i PPS, DP 28 i MAximy, które zastąpiły je. Opowiadał fater że mausery leżały na półkach, stały w stojakach, a nawet leżały w skrzyniach zapakowane w naoliwiony papier. W skrzyniach ale luzem leżała też broń krótka, na półkach leżały też emgiety. Pamiętam pod koniec lat 80-tych na lotnisku w Chojnie widziałem ruskiego wartownika z PPS-em. Koleś będąc w kompanii ochrony sztabu (tym się zajmowali , to nie jest nazwa własna) w połowie lat 80-tych miał na stanie DP 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Lipiec 2003 Share Napisano 30 Lipiec 2003 - w polskim lotnictwie po wojnie był Focke Wulf FW 56 , i kilka samolotów Storh , do tego jeszcze kupione amerykańskim demobilu Paiper Cab , pozostawione przez niemców silniki posłużyły do budowy prototypu samolotu transportowego LWS MIŚ"- Jugosłowianie chyba do pocz. lat 60-tych używali samolotów P 47, podobnie Francuzi , ale ci wcześniej je skasowali- pierwsza wojna Izraelsko - arabska - izraelskie B 17 pod eskortą mustangów P 51 D i czeskich Avii (BF 109 !!) bombardowały cele na synaju atakowane przez egipskie Spitfiry- czesi zaraz po wojnie podjeli produkcje samolotu Meserschmitt BF 109 - późna wersja G , ale nie mieli do nich silników DB 605 A i zastąpili je silnikami Junkers Jumo , dzięki czemu osiągi samolotu drastycznie spadły , a piloci nazywali go mulik" , niebawem sprzedali je do izraela , a od anglików ściągneli Spitfiry Mk IX i DH Mosquito- Finowie do lat 50 -tych latali na BF 109- podobnie Hiszpanie - to zresztą hiszpańskie 109-tki wzieły udział w filmie Bitwa o Anglię"z tego co jeździ po ziemi to :- Czesi po wojnie używali czołgów Cromuel- Syria Pzkpfw IV - pewną ich ilość żydzi zdobyli na wzgurzach Golan- Egipt IS-3- widziałem w Libanie Half Trucka !!- w armii Chińskiej ISy 2 są jeszcze w rezerwie , podobnie jak u nas do niedawna T 34-85- Kuba - widziałem na zdjęciu wojaków Fidela przy Stuarcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2003 Dziękuję wszystkim za informacje.Jeśli chodzi o T-34 u nas były widziane na ulicach w Gdańsku w czasie stany wojennego. Są na uzbrojeniu Jemenu (Pd albo Pn), używane były w Angoli, z resztą dodano do nich noktowizję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Lipiec 2003 Share Napisano 30 Lipiec 2003 Mam troche oryginalnych fotek żołnierzy LWP ze zdobycznym uzbrojeniem ( i w umundurowaniu..) M.in. Zołnierz umundurowany w niemiecką kurtke pancerniacka i ze szmajserem.Na głowie rogatywka z orzełkiem. Inne fotki zołnierze ze Sturmami, emgiety , mauzery , parabelki. Pod koniec wiekszosc sprzetu nietypowego ( zdobycznego ) poszła na pomniki ( mam zdjcia z jednostek wojskowych przy niemieckich haubicach, a nawet przy działku rakietowym..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 30 Lipiec 2003 Share Napisano 30 Lipiec 2003 No to może są tam do dzisiaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Lipiec 2003 Share Napisano 30 Lipiec 2003 Dziadek (świętej pamięci) był w latach 1946-47 jak to się zwało milicjantem ,na posterunku było ich pięciu. Uzbrojenie posterunku: karabinki niemieckie kar98 szt.3 ,karabinek czeski vz.24 i karabinek polski wz.29 oraz ruski rkm DP wz.1928.Oprócz tego jeden milicjant miał zrzutowego pięknego Smith & Wesson'a kal. 9 mm.pzdr bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.