kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 bylem oj byłem a skad wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 5 ppleg Białystok - Sokółka 4 osoby.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 krzysie k na mejla bo musze wam podesłac regulamin i karte zgłoszen ale zapisuje i dzieki a czy jedziecie szelonem czy sami ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Eszelonem pewnikiem.Krzyś,pozdrów Ośkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 KamiluProszę o nie nadużywanie dużych liter! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 To chyba Cię kojarzęPostrzelałeś sobie z RPD, a ja tylko pobiegałem z wz 28.Odezwij się atyl@poczta.fm to podeslę Ci parę zdjęc. Czołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Witam Kolegów !Miszka chcemy Wam zapewnić lepsze warunki niż na buchcie w Woli Gułowskiej,ale potrzebuję paru porad od wytrawnego kawalerzysty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Pragnę pospieszyć Kamilowi z pomocą co do walk o Serokomlę!Chodz o temat Dlaczego płacimy" ponieważ rozwinął się niebezpiecznie,dokładnie - użycie broni pancernejw w/w miejscowości.W książce Włodzimierza Wójcikowskiego pt.Sladami ostatniej bitwy gen.Kleeberga" czytamy-Wdniu 2 pazdziernika 1939r.o świcie do Serokomli po ciężkim nocnym marszu dotarła brygada "Plispłka Kazimierza Plisowskiego.Wieś obsadził 10 pułk ułanów litewskich ppłka.Kazimierza Buslera.Zatrzymany on został w stanie półalarmu,a w pełnej gotowości bojowej pozostał 3 szwadron rotm.Ludwika Mościckiego.Ok.godz.8 konny patrol wysłany pod Poznań i Charlejów zameldował o zauważeniu niemieckich motocyklistów.Trzeci szwadron zajął czym prędzej stanowiska na południowym skraju Serokomli.Jednocześnie ogłoszono alarm w całym 10 pułku,który zorganizował się w obronie na północnym skraju wsi,wzdłuż rzeki Czarna.Tutaj także znalazły się 2 działa brygady.Pogotowie bojowe zarządzono również w 2 pułku ułanów grochowskich stojącym w Józefowie.Dalsze meldunki polskiego ubezpieczenia donosiły tymczasem o wzmożonym ruchu wroga,a wkrótce potem,ok.godz.10,żołnierze rotm.Mościckiego zauważyli na skraju lasu od strony Poznania niemiecką piechotę i sześć pancerek.Wróg został powitany przez artylerię konną brygady.Salwy artyleryjskie trafiły dwa samochody pancerne i wtedy pozostałe wozy szybko zawróciły,lecz nie usąpiła piechota,która tyralierą zaczeła podchodzić pod Serokomlę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Na podstawie tych opiów jest tworzony scenariusz imprezy.A grochówkę ugotujemy taką samą jak na marcowych manewrach !Może nawet lepszą ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 panowie ,koledzy rekonstruktorzy chciałem powiedziec ze nie spodziewałem się takiej frekfencji rekonstruktorow mamy już 270 osób i około 80 koni do tego zadelkarował się pilot z jedynym latającym samolotem tamtego okresu o ile nie nawali samolot , adaś niewim co zrobić z tym samolotem musimy omówic to na spotkaniu bo gosc nie ma gdzie wystartowac !! :) , adaś i jeszcze jedno te konie trzeba gdzies ulokowac dlatego potrzebny mi na spotkaniu waluś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Jakie będzie miał znaki ? Zestrzelić,czy puścić wolno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Nikt nie kwestionował tego, że w czasie bitwy pod Kockiem użyto samochodów pancernych. To jest przecież oczywiste i od dawna znane. Jest masa relacji na ten temat. I były to raczej organiczne samochody pancerne batalionu rozpoznawczego.Natomiast po raz pierwszy słyszałem o użyciu czołgów pod Kockiem, a jeszcze bardziej po raz pierwszy o użyciu transporterów opancerzonych... PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Adaśku,buchta jest o.k.,bywały inne termina(rumunia),gdzie człek o normalnemu konceptowi nocowania by nie poczynił.Adaś,zostawcie buchtę bo i tak musicie znaleźć coś jeszcze.Planowana ilość konnicy nie zakwateruje się w owym przybytku.A co planujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Problemem jest odległość między Serokomlą a Wolą Gułowską gdzie znajduje się buchta tj. ok.8 km.Będziemy rozmawiali z władzami gminy aby coś zorganizować bliżej Serokomli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Adaśku,8km to nie problem.Napewno macie większe zmartwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Jeżeli chodzi o broń pancerną to trzeba się ratować sprzętem jaki jest !Najbardziej mi znany samochód pancerny jaki odpowiadał by naszym oczekiwaniom znajduje się na...Kubince pod Moskwą (posiada nawet anteny poręczowe),lecz jest to trudny temat do ściągnięcia na Serokomlę(czytaj-niemożliwy)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 26 Marzec 2006 Autor Share Napisano 26 Marzec 2006 adas powiem tak jak trzeba to sie załatwi moze coś lepszego ale trzeba poczekać narazie ustalimy z władzami nudrzet bo bedzie jak z armatą PAMIETASZ !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 28 Marzec 2006 Autor Share Napisano 28 Marzec 2006 koledzy rekonstruktorzy dziś po rozmowie z wojtem ustaliliśmy kosztroys imprezy i całość inscenizacji wiec powtarzam to co powiedział pan wojt wiec tak nasze propozycje zostały obalone nie bedzie pieniązkóww za dojazd przykro mi ale zgodzil się na 1- sprowadzenie sprzetu ciezkiego czyli ot 810 dwa +mercedes +inne wozy do 10000 tyś 2 -pokrycie sprowadzenia motocylki i armatek do 4000 tyś 3- wypozyczenie broni z filmowki do 7000 tyś 4- sniadanie i kolacja dnia 1 i snadanie dnia 2 czyli (kosrwy szt 3 +chleb na osobę )5- obiad dnia 1 i 2 (grochówka ta słynna )6- nocleg w szkole i w namiocie 7- pasza dla koni 3 kilo owsa na jednego konia na dzień 8- plac na rekonstrukcje wiec teraz juz mamy jasnosc co do planu kasowego wiec i teraz mozemy robić inscenizację , wiec koledzy w zwiazku z tym co napisałem kto chce jeszcze to zapraszam w imieniu grupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 28 Marzec 2006 Autor Share Napisano 28 Marzec 2006 dojazd bedziemy omawiać z marszalkiem wojew moze dostaniemy dotacje na to ale to sie okaze po rozmowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 28 Marzec 2006 Share Napisano 28 Marzec 2006 Kamilo, będziecie odtwarzali zbobycie wieży Kościelnej w Woli ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 28 Marzec 2006 Share Napisano 28 Marzec 2006 Chciałbym zauważyć, że mimo publicznej obietnicy jaka padła na tym forum nie dostałem nic na maila.Nie do końca wiem, czy e-mail mój nie doszedł, czy też są jakieś problemy obiektywne. Proszę o kontakt.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2006 mamy kase juz załatwioną i teraz musimy ją rozparcelować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2006 prosze wszystkich tych co maja sprzety typu motocykle , ot 810 i inne o kontakt celem dopracowania szczegółów przejazdu i opłaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 26 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2006 WÓJT GMINY SEROKOMLA ORAZ GRH 8 PULKU PIECHOTY LEGIONÓW Z A P R A S Z A J Ą WDNIU 01.10.2006r o godz.14.00 DO MIEJSCOWOŚCI SEROKOMLAGDZIE ZAPREZENTOWANA ZOSTANIE PRZEZ GRUPY REKONSTRUKCYJNE W RAMACH 67 ROCZNICY BITWY SGO.POLESIE INSCENIZACJA HISTORYCZNA PT.”OSTATNI BÓJ SAMODZIELNEJ GRUPY OPERACYJNEJ POLESIE” UPAMIETNIAJACA WALKI ŻOŁNIERZY GEN. KLEEGERGA NA ZIEMIACH LUBELSZCZYZNYW inscenizacji wezma udziałgrupy rekonstrukcyjne:8.P.P.LEG,51P.P.,CYTADELA,WRZESIEŃ 39,SGO.NAREW,GO.ŚLĄSK,1KOP,2P.U.GROCH.,7P.U.LUB.,9P.S.KONN.,10P.U.LIT.,BASTION GROLNAM,ŻELAZNY ORZEŁ,A.A.7,PATRIA,GALICJA ,5P.P.LEG,POJAZDY : 2-OT810,SDKFZ222,SOKOŁ 1000 I 600,MOTOCYKLE NIEMIECKIE ,BOFORS I WÓZ TABOROWY,MERCEDES CIEŻ.ORAZ: SZPITAL POLOWY ,PUNKT KONTROLNY WERMACHTU I INNE CIEKAWOSTKIpatronat: WOJEWODA LUBELSKI,MARSZAŁEK WOJ.LUBELSKIEGO,STAROSTA ŁUKOWSKIpomoc w realizacji widowiska : PIOTR SMOLIŃSKI (szata graficzna plakatu), GRZEGORZ SIWEK firma PROFIL(VIDEO filmowanie) ANDRZEJ KOSMALA (pomoc przy scenariuszu ),DOMINIK SAMBORSKI studio nagrań (oprawa muzyczna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Kamilu,p.pance Boforsa prawdopodbnie będą dwa.Może cusik jeszcze?Houk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.