Skocz do zawartości

mundur z 1939 weryfikacja

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tornister i hełm są prawdopodobnie oryginalne. Kurtka i rogatywka wyglądają dziwnie. Kurtka, rzeczywiście może być oficerska, ale możliwe, że jest powojenna sukienna.
Spodnie mogą być oryginalne.
Napisano
no taka wspaniała znajomosc tematu ehhh no ale dobre i to.
Cieszy mnie fakt ze nie pomylili wojaka lwp z wrzesniowym :] bo u tych na zachodzie to wszytsko jedno.....
pozdro Marek
Napisano
I ekwipunek zalozony nie w takiej kolejnosci jak powinien byc, ale darujmy im to! Dobrze ze sobie przypomnieli ze Polska tez brala udzial w wojnie, ze WP nie skladalo sie wylacznie z kawalerii szarzujacej z kopiami (w 13-wiecznych zbrojach jak chcial mi wmowic nauczyciel historii) na czolgi i ze 'wojna zaczela sie w Polsce'. Chociaz na ten temat mogliby podyskutowac Chinczycy np:)
Napisano
Tu mundur wygląda na oryginalny wz. 19 z 1924 roku lub okolic. Mam zdjęcie pradziadka w takiej kurtce. Ładownice wyglądają dobrze choć są nieco świeże. Na trzewikach się nie znam zbyt dobrze, ale na pierwszy rzut oka są OK.
Napisano
Hahaha Marek sam jesteś z Sochaczewa :) Jak chodziło Ci o fotkę butow to lichy dałeś przykład :D Bo to trzewiki LWP które są w łódzkim muzeum tradycji niepodelgłościowych i robią za wrześniowe ... te z manekina w kurtce wz.19 wygladaja bdb - i są na moje oko raczej na pewno buty z lat 50-tych - są bardzo podobne z budowy ale troche inaczej układa się czubek buta. Drugi manekin jest ekstra. Pierwszy totalna porażka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie