Skocz do zawartości

ford gpa z wisly

zlywujek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 386
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Brakuje chyba tylko Żuka , Stara 66, Nyski i Tarpana no ale to pewnie uda się zciągnąć za jakiegoś wszawego Tygrysa jak się go gdzieś kiedyś wytarga z bagienka. O T54 to nawet nie myślę ,bo pewnie trzeba by dorzucić jeszcze następną Panterę ? :)
Napisano
Jacenty

O co się czepiasz? Dla zasady czy zazdrość przycmiła oczy? A nich sobie tu wstaw właściwe) wyciąga kolejną rozerwaną panterę i sprzedaje za granicę, niech kto inny ją remontuje skoro jedyne co by ją czekało w kraju to powolne zżeranie przez rdzę na placu muzeum przez kolejne 20 lat, a tak trafi tutaj choćiaż coś innego ale sprawnego. Każda kolekcja miała swój początek i zazwyczaj zaczynała się od drobnych i tanich rzeczy a nie od super drogiego eksponatu.
Idę o zakład, że gdyby ktokolwiek wyciągnął wrak Pantery czy Tygrysa w stanie dobrym w którym byłoby go stać na jego remont, to by go remontował a nie sprzedał. Ekonomia, odrestaurowany jest droższy niż kupa zardzewiałych blach. Muzeum zaś gdyby go chciało to powinno choć zwrócić i koszt poszukiwań i wydobycia a także remontu bo tego wymaga zwykła uczciwość.
Przypominam w muzeach w ostatnim czasie skreślono ze stanu 24 tys eksponatów które zgniły i uległy zniszczeniom w magazynach. Na wystawach jest prezentowane niecały 1 procent zbiorów - czy nie lepiej by te skreślone jak i te magazynowne (nie wszystkie oczywiście) zdobiły prywatne kolekcje? Przecież i tak nikt ich w muzeum nie zobaczy.
Napisano
Grzechotnik napisał:
powolne zżeranie przez rdzę na placu muzeum przez kolejne 20 lat"
nie chcę tutaj podważać dokonań kolekcjonera, z którego podwórka pochodzą te sprzęty (jeśli się nie mylę jest to Panzer Farm), ale z tego co widzę to są one trzymane w takich samych warunkach jak eksponaty z Fortu na Czerniakowie czy z MOB, które to instytucje są odsądzane od czci i wiary za trzymanie sprzętu pod chmurką. A więc jak widzę odpowiednie składowanie sprzętu czekającego na renowację nie jest bolączką jedynie polskich muzeów.
Napisano
Panie Radosławie

Nikt normalny nie ma pretensji do muzeum o trzymanie sprzętu pod chmurką, bo tak w wiekszości sprzęt w każdym, nawet zachodnim muzeum stoi. Hala jest luksusem, na który nawet dużo zachodnich muzeów nie stać, jakimś wyjściem jest choćby wiata ale i ona kosztuje.
Pretensje, ludzie mają co najwyżej o trzymanie pod chmurką wydobytego sprzętu, o którym to szumnie pisano, że to wyjątkowy egzemplarz, bez choćby prostego zabezpieczenia przed dalszą korozją.
Napisano
To była przez chwilę zazdrość ,ale potem założyłem okulary i się okazało ,że to jednak T-34, a nie Pantera widnieje na zdjęciach .... więc mi od razu przeszło, bo to prawie tak jak restauracja Fiata 125 ze szrotu. Jeden więcej czy jeden mniej na ulicy -to raczej wszystko jedno, bo jest tego cała kupa i na kolana nikogo nie rzuci.Rozumiem tylko że utrzymanie w porównaniu z hitlerowskim sprzętem tańsze bo silnik na ropę i wystarczy trochę zielonej farby napis RUDY 102 i eksponat gotowy
Napisano
A ja mam pytanie - jaka jest podaż takich Fiatów 125 i czy zbieranie czegoś co u nas jest powszechne w tej chwili nie jest dobrą lokatą kapitału na przyszłość. W końcu na Zachodzie są ludzie, którym na widok techniki made in USSR pocą się różne części ciała w takim samym stopniu w jakim wielu ludziom pocą się na widok techniki wojennej made by 3rd Reich.

Pozdrawiam
Napisano
W takim razie nie mówmy w tutaj o zamiłowaniu do historii tylko o mamonie ,bo jak dla mnie to tylko o to chodzi.I może tylko zamiłowanie do ciężkiego sprzętu sprawia ,że jest tam coś na gąsienicach ...a nie 5 nowych mercedesów :)
Napisano
Jacenty , nie rozpędzaj się tak .Wbrew powszechnej opinii , że T-34 leżą u każdego chłopa za stodoła sytuacja nie jest juz taka różowa - z roku na rok robi sie on coraz większym rarytasem , a T-34 będący na chodzie to już zupełny ewenement.
Poza tym gdzie są wszyscy miłośnicy faszystowskiego złomu - przecież Hotchkiss to nic innego jak podwozie Pkfw ii z francuską nadbudową , no bo Tatra nikomu nie przeszkadza jako Sdkfz 251.
Hart

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie