Skocz do zawartości

Filmy wojenne

sieha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Wilcze echa" - tzw. polski western
Idz i patrz" - ruski - moim zdaniem najbardziej schizoidalny film o wojnie. Niestety trudny do zdobycia..
Mlode wilki" z Brando (chyba) (a nawet b. chyba)
ostatnio Bunkier" - (w pol. tlumacz. Bunkier ss", naturalnie :)

A był już:
Tylko dla orłów"?
Ten o Japończykach kanibalach to Pożegnanie z królem" z Nickiem Nolte
jeszcze: Imperium słońca" Spielberga
ludzie kochani!! nikt nie wymienił: Tri tankisty, sobaka i Gruzin" Profanacja klasyka!

A był już:
Tylko dla orłów"?
Ten o Japończykach kanibalach to Pożegnanie z królem" z Nickiem Nolte
jeszcze: Imperium słońca" Spielberga
ludzie kochani!! nikt nie wymienił: Tri tankisty, sobaka i Gruzin" Profanacja klasyka!
Akcja pod arsenałem"

Faktycznie sowieckie filmy poszły w odstawkę :)
Pamiętam, że w latach 70-tych szła w telewizji epopeja wojenna w kilku częściach o wojnie na wschodzie. Nie wiem, jak tam było z tzw. prawdą historyczną, natomiast swoim rozmachem film robił wrażenie. Jeden taki odcinek trwał ponad 2 godziny. Pamiętam, że był nawet epizod o walkach WP zdaje się o Kołobrzeg, w którym grał Olbrychski jako oficer jakiegoś oddziału. Czy ktoś może pamięta tytuł? wycięstwo"?

Ten film o wojnie fińskiej to imowa wojna".
Tracę rachubę ale chyba nikt nie wymienił Wroga u bram", z polskich to jeszce Lotna" z pamiętna sceną rąbania szablą czołgu, Eroica", Barwy walki", Hubal", Wolne Miasto", Do krwi ostatniej", Sól ziemi czarnej".
No i oczywiście ekranizacj Na zachodzie bez zmian" Remarqa

A i nikt też nie wymienił najbardziej znanego cyklu wojennego tzn Gwiezdnych wojen" ;).
pozdro

miała być tematyka z okresu II Wojny, ale skoro sa i Gwiezdne Wojny"..to ja coś dodam nawiązującego do okresu z I Wojny Światowej.Osobiście byłem pod wrażeniem filmu bodajże pod tytułem A na Zachodzie bez zmian"..chyba nie zmieniłem tytułu?;-)

pzdr
tt

Ja bym jeszcze dodał dwa filmy marynistyczne:
Konwój"
Bitwa u ujścia La Plata"
Oglądałem bardzo dawno temu i trudno mi dziś wypowiedziec się o wierności ale wtedy mi się podobały. Chętnie bym je obejrzał.

Ruskie filmy były niezłe, mimo, że czasem mijały się z prawdą historyczną. Szkoda, że ich teraz nie puszczają. podejrzewam, że można by je mieć za małe pieniądze.
Pozdrawiam

A Battle of the Bulge", to co, w czymś gorszy?! Sczerze mówiąc fatalny pod każdym względem.

Ja mam Most w Remagen", ale nie dam! :-P A Idź i patrz" jest naprawdę niewąski, jak na radziecki, czego odeń chcecie...

Masz idz i patrz"? (grzesio)

Jeszcze jeden fajny z Lee Marvinem i Toschiro Mifune jak japonczyk i ameryk. siedza na jednej wyspie i na zmiane iora sie do niewoli" i drugi o ameryk. zestrzelonym pilocie, który walczy z ubotem - Prywatna wojna (kogostam)".

No i-ewidentny- Popiol i diament".

Niestety, nie - zresztą, żeby było zabawniej, ostatni raz widziałem to ze 2 lata temu na ARD, czy innym 3SAT.

Prywatna wojna Murphy'ego", z Peterem O'Toolem, o ile mnie pamięć nie myli.
No i jeszcze Fighter Squadron" - kto nie widział, nie wie co traci - kolorowy film z 1947 czy 1949, w którym za sceny walk powietrznych i ataków szturmowych (goście latają na Thunderboltach) robią autentyczne filmy z fotokarabinów.

- film o ataku na zapory Moehne i Eder (617 Sq, Gibson): Enemy Coast Ahead" chyba (tak jak książka - a w Polsce Dywizjon X")
- Memphis Belle
- Cockleshell Heroes (o rajdzie komandosów kajakami Żyrondą do Bordeaux)
- Bitwa o Ardeny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie