random Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 no qrna - dlaczego nikt nie wspomniał o moim ulubionym :) - WESTERPLATTE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 Zapomnieliscie o filmie Patton".Andrey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 Wilcze echa" - tzw. polski westernIdz i patrz" - ruski - moim zdaniem najbardziej schizoidalny film o wojnie. Niestety trudny do zdobycia..Mlode wilki" z Brando (chyba) (a nawet b. chyba)ostatnio Bunkier" - (w pol. tlumacz. Bunkier ss", naturalnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onufry Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 Czerwony październik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Metort Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 Mlode wilki" z Brando (chyba) (a nawet b. chyba) To raczej Młode Lwy" (z Marlonem Brando)Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 Wyzwolenie - ruskiO jeden most za daleko - ruski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 28 Maj 2003 Share Napisano 28 Maj 2003 Ruskie filmy poszły zupełnie w odstawkę, a było ich dużo...Ale jednego filmu nikt nie wymienił jak dotąd:AGENT NUMER 1" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werk Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Film o wojnie Fińskiej rewelacja, niepamiętam tylko jaki tytuł.a co do ogułu to napewno Full Metal Jacket Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 A był już:Tylko dla orłów"?Ten o Japończykach kanibalach to Pożegnanie z królem" z Nickiem Noltejeszcze: Imperium słońca" Spielberga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 A był już:Tylko dla orłów"?Ten o Japończykach kanibalach to Pożegnanie z królem" z Nickiem Noltejeszcze: Imperium słońca" Spielbergaludzie kochani!! nikt nie wymienił: Tri tankisty, sobaka i Gruzin" Profanacja klasyka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 A był już:Tylko dla orłów"?Ten o Japończykach kanibalach to Pożegnanie z królem" z Nickiem Noltejeszcze: Imperium słońca" Spielbergaludzie kochani!! nikt nie wymienił: Tri tankisty, sobaka i Gruzin" Profanacja klasyka!Akcja pod arsenałem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Faktycznie sowieckie filmy poszły w odstawkę :)Pamiętam, że w latach 70-tych szła w telewizji epopeja wojenna w kilku częściach o wojnie na wschodzie. Nie wiem, jak tam było z tzw. prawdą historyczną, natomiast swoim rozmachem film robił wrażenie. Jeden taki odcinek trwał ponad 2 godziny. Pamiętam, że był nawet epizod o walkach WP zdaje się o Kołobrzeg, w którym grał Olbrychski jako oficer jakiegoś oddziału. Czy ktoś może pamięta tytuł? wycięstwo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Ten film o wojnie fińskiej to imowa wojna".Tracę rachubę ale chyba nikt nie wymienił Wroga u bram", z polskich to jeszce Lotna" z pamiętna sceną rąbania szablą czołgu, Eroica", Barwy walki", Hubal", Wolne Miasto", Do krwi ostatniej", Sól ziemi czarnej".No i oczywiście ekranizacj Na zachodzie bez zmian" RemarqaA i nikt też nie wymienił najbardziej znanego cyklu wojennego tzn Gwiezdnych wojen" ;).pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 miała być tematyka z okresu II Wojny, ale skoro sa i Gwiezdne Wojny"..to ja coś dodam nawiązującego do okresu z I Wojny Światowej.Osobiście byłem pod wrażeniem filmu bodajże pod tytułem A na Zachodzie bez zmian"..chyba nie zmieniłem tytułu?;-)pzdrtt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 berthie sorka...niewyspany jestem, dopiero zauważyłem;-)pzdrtt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Ja bym jeszcze dodał dwa filmy marynistyczne:Konwój"Bitwa u ujścia La Plata"Oglądałem bardzo dawno temu i trudno mi dziś wypowiedziec się o wierności ale wtedy mi się podobały. Chętnie bym je obejrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Ruskie filmy były niezłe, mimo, że czasem mijały się z prawdą historyczną. Szkoda, że ich teraz nie puszczają. podejrzewam, że można by je mieć za małe pieniądze.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 A Battle of the Bulge", to co, w czymś gorszy?! Sczerze mówiąc fatalny pod każdym względem.Ja mam Most w Remagen", ale nie dam! :-P A Idź i patrz" jest naprawdę niewąski, jak na radziecki, czego odeń chcecie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Masz idz i patrz"? (grzesio)Jeszcze jeden fajny z Lee Marvinem i Toschiro Mifune jak japonczyk i ameryk. siedza na jednej wyspie i na zmiane iora sie do niewoli" i drugi o ameryk. zestrzelonym pilocie, który walczy z ubotem - Prywatna wojna (kogostam)".No i-ewidentny- Popiol i diament". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Niestety, nie - zresztą, żeby było zabawniej, ostatni raz widziałem to ze 2 lata temu na ARD, czy innym 3SAT.Prywatna wojna Murphy'ego", z Peterem O'Toolem, o ile mnie pamięć nie myli.No i jeszcze Fighter Squadron" - kto nie widział, nie wie co traci - kolorowy film z 1947 czy 1949, w którym za sceny walk powietrznych i ataków szturmowych (goście latają na Thunderboltach) robią autentyczne filmy z fotokarabinów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 - film o ataku na zapory Moehne i Eder (617 Sq, Gibson): Enemy Coast Ahead" chyba (tak jak książka - a w Polsce Dywizjon X")- Memphis Belle- Cockleshell Heroes (o rajdzie komandosów kajakami Żyrondą do Bordeaux)- Bitwa o Ardeny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stas Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Sorry powtarzam sie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magach7 Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Grzesio- proszę pożycz mi Most w Remagen" albo skopiuj i wyślij za pobraniem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2003 Share Napisano 29 Maj 2003 Tora! Tora! Tora! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieha Napisano 29 Maj 2003 Autor Share Napisano 29 Maj 2003 Indiana Jones dzieje się podczas IIWS i widać tam wojsko niemieckie i nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.