Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A owszem, i zapewne nie tylko to...

No właśnie - jeżeli ktoś jest zainteresowany darmowym pozyskaniem kilkudziesięciu fragmentów fotoplanów Warszawy z lat 1940-45, niechaj chwyta aparat, bieży do Muzeum i uskutecznia reprodukcje tych, wywieszonych na Ścianie Pamięci od strony Ogrodu Różanego.

Tak jak to zrobiłem na spokojnie i bez tłoku dziś rano :-)
  • Odpowiedzi 154
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Szczerze mówiąc wczoraj nie wpadłem na to, że są jeszcze zdjęcia z drugiej strony muru. Za to dzisiaj - po podpowiedzi... - do tej pory nie mogę się jeszcze otrząsnąć... No i teraz siedzę, i sklejam po kawałku te fotki. :) Ciekawe czy planują je wydać? (najlepiej w formie elektronicznej) Pytałem, ale jakoś nikt nie był zorientowany.

To jest np. fragment niem. fotoplanu pokazującego rozmieszczenie ruskich wojsk na prawym brzegu Wisły >>>

Napisano
Chciałbym się dowiedzieć co przedstawia pierwsze zdjęcie zamieszczone przez zeliga czy jest to podstawa od cewek czy co innego ponieważ będąc dziś w lesie znalazłem cztery takie podstawy tworzace kwadrat.
Napisano
Ja dzisiaj znalazłem cztery takie podstawy leżące w odległości ok 50 m od siebie które tworzyły kwadrat więc nie pasuje mi to na maszty które miały leżeć w jednej lini.
Napisano
Tak. Dobrze zrozumiałem twoje intencje. Dlatego pisałem o tej iewiadomej konstrukcji". Może - naiwnie gdybając - jeden maszt stał na czworonożnej" podstawie. I taki cokół byłby jedną z czterech nóg? Zdjęcie lub schemat wszystko wyjaśni.

Przy okazji wstawię cytat nt. radiostacji z Korzeni miasta" J. Kasprzyckiego - jest nieźle klimatyczny:

[...] radiostacja transatlantycka była charakterystycznym składnikiem tego przedpola Warszawy. Gdy jechało się z zachodu Szosą Górczewską, widziało się z daleka - jak dziś Pałac Kultury - potężne maszty, górujące nad lasami. Strategiczne położenie dało się tym krańcom stolicy we znaki również w l. 1939-45. Niemcy natychmiast je docenili i skorzystali z istniejących wojskowych, znacznie je rozbudowując. Na szlakach między Powązkami a Babicami spotykało się ciężarówki pracującej dla Wermachtu niemieckiej firmy Willy Keymer-Hoch-Tief u. Strassenbau, która stawiała nowe bunkry, magazyna, warsztaty, koszary w Boernerowie, Parysowie, przy fortach: Babice, Wola, Bema. Zajmowała na swoje składy teren obok gimnazjum im. Sowińskiego przy ówczesnej ulicy Kraszewskiego (dziś: Rogalińska)."

Dalej Kasprzycki pisze, że jak w latach 60-tych spacerował po lesie wzdłuż ul. Księżycowej, to ... ujrzałem jak niewinny stóg siana przesuwa się sam o kilka metrów, zaś na jego dawnym miejscu wyłania się wyrzutnia rakietowa".

Moim zdaniem trochę przesadzil... :)

Napisano
W takim razie podpór tego typu powinno być 40 jeżeli 4 tworzyły jeden maszt te które ja znalazłem są w lepszym stanie niz te na zdjęciach. Czy ktoś znalazł wszystkie budki wartownicze ja znalazłem jedna która jest inna niż te na zdjęciach. Podpory i budka wartownicza przeze mnie znaleźona jest po prawej stronie ul. radiowej jadąc od bemowa.
Napisano
Bo wszystkie te (moje) fotki są z lewej strony Radiowej. :) Ale to fajnie, że po prawej też się roi od tych budek i cokołów.

(przy okazji: na tym planiku powyżej żólta linia oznacza Radiową a fioletowa: Księżycową - tam gdzie pan Kasprzycki widział samojezdne siano.)
  • 1 year later...
Napisano
witam.
milo mi zakomunikowac, ze zainspirowany wypowiedziami zamieszczonymi na forum, moj kolega Adam Nogaj( zajmujacy sie historia polskiego krotkofalarstwa i wojsk lacznosci), zamiescil na stronie http://historia.spdxc.org.pl/ material o stacji transatlantyckiej autorstwa jednego z nestorow polskiego krotkofalarstwa, pana Henryka Slomczynskiego SP5HS. zapraszam do lekury.
Napisano
Kwintal, sorki, dawno nie zaglądałem. Moje zdziwienie tą częstotliwością - to dlatego , że 16,42 kHz to jest jeszcze akustyka. No ale przecież na tym forum mówimy o zaraniach Radioelektroniki w Polsce. Acha , entuzjastom retro-elektroniki polecam gorąco książkę Grzegorza Nowika - anim złamano Enigmę".
Napisano
Dzięki Adler za link do artykułu! Fajnie, że wątki proste, radosne mogą być inspiracją.

Uzupełnię tylko ilość podstaw masztów, które są widoczne w terenie: nie ma tylko jednego - tego, który powinien się zanjdować na terenie lotniska - na przedłużeniu pasa startowego.
Onegdaj (zainspirowani tym wątkiem :) udaliśmy się z Sqh na ich poszukiwanie, odgrzebywanie.
  • 2 weeks later...
Napisano
SP5HS ma na imię Krzysztof, a nie Henryk.

Zobaczcie zdjęcia z bliźniaczej radiostacji w Grimeton na stronie
http://otwock.org.pl/relacje/2005.11.0210.HejaSverige/index.htm
i spróbujcie sobie wyobrazić, że jesteście kilkadziesiąt lat wcześniej w Babicach.

Coś mi się zdaje, że linię masztów przetnie trasa S-7. Szczegóły na:
http://www.siskom.waw.pl/mapy/strona-map/s7-bemowo-lomianki.JPG
Napisano

Fragment polskiej mapy:

1:500 000
Wojskowy Instytut Geograficzny
Sztabu Generalnego W.P.
WIG
Warszawa 1946

Ten symbol oznacza prawdopodobnie radiostację, a nie maszt, ale na tej mapie widnieje również bocznica kolejowa do Palmir rozebrana, o ile pamiętam, w roku 1943.

Napisano

Znalazłem kiedyś to zdjęcie w Internecie. Niestety mimo moich usilnych obecnych starań, nie jestem w stanie podać źródła. Widać Fort Babice i jeden z masztów.

Napisano

Z mapy WIG 1936 zniknęły nie tylko maszty, ale również transformator znajdujący się po zachodniej stronie skrzyżowania obecnej ulicy Kaliskiego z Radiową i linia wysokiego napięcia.

• 3 years later...
Napisano
Nazwa Radiostacja Babice jest nazwą mylącą, ponieważ w skład Transatlantyckiej Stacji Radiotelegraficznej w Polsce wchodziła także cęść Odbiorcza, która znajdowała się w Grodzisku Mazowieckim. Dlatego wydaje się bardziej właściwym używać nazwy Nadajnik w Babicach lub Nadajnik Babice.
Obszerne informacje o Nadajniku w Babicach, w szczególnośći jego unikalnej anteny, który był nadawczą częścią Transatlantyckiej Stacji Radiotelegraficznej w Polsce, znajdują się w http://www.nadajnik-babice.pl/
Ireneusz Dobiech.
  • 4 years later...