bjar_1 Napisano 1 Wrzesień 2015 Napisano 1 Wrzesień 2015 Łopaty jak najbardziej, kb Mannlichera chyba trochę mniej pasują na Wrzesień (co innego kbk)... Cytuj
cieciwa Napisano 2 Wrzesień 2015 Napisano 2 Wrzesień 2015 Ale pontony wyglądają na typ Birago" .... Cytuj
MarekA Napisano 3 Wrzesień 2015 Napisano 3 Wrzesień 2015 Birogo był chyba oficerem inżynierii w czasach napoleońskich, a opracowany przez niego system mostów nie został później przyjęty w różnych armiach? To tak z pamięci, mogę się mylić Cytuj
cieciwa Napisano 15 Wrzesień 2015 Napisano 15 Wrzesień 2015 Chyba to samo, czyli pontony stalowe.Poprawcie mnie, ale czy to nie nosiło w całości oznaczenie LMPS?Od Lekki Most Pontonowy Stalowy - i było z importu", w przeciwieństwie do LMPD (Lekki Most Pontonowy Drewniany) który był w całości polską konstrukcją i produkcją. Cytuj
Wojtaso Napisano 23 Wrzesień 2015 Napisano 23 Wrzesień 2015 Płk Karol Birago był Austriakiem. LMPS również był polską konstrukcją (modyfikacja zestawów Birago - zdobytych na Rosjanach i Austriakach - w latach dwudziestych). Produkowano je bodajże w stoczni MW w Modlinie. A zdjęcie rewelacja, bo to przecież dalszy ciąg opublikowanego wcześniej przeze mnie obrazka z naszą putiłowką" przeprawiającą się przez rzeczkę w tym samym miejscu. Cytuj
Edmundo Napisano 7 Maj 2018 Napisano 7 Maj 2018 Nie za bardzo pasuje mi kamuflaż ale wszystko możliwe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi