Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten sam autor i archiwalna dokumentacja KU-30 a w wielu publikacjach pisano że brak danych. Na wiosnę 1939r. rozpoczęto budowę dwóch jednostek o poprawionej konstrukcji. Szkoda że nie wydano tych artykułów na lepszym papierze.

Napisano
Niestety na jakość druku wpływu nie miałem. Zresztą taki w większości przypadków był. Sam rysunek też zachował się na papierze średniej jakości - mocno wyżółcony.
AD REM benzyny: faktycznie produkcja nie była duża, ale całkiem wystarczająca. Był nawet mały eksport. W zasadzie kłopoty z paliwem pojawiały sę wówczas, kiedy była potrzebna jego duża ilość (patrz WBP-M i 10 BKZmot., czy 11, 12 i 13 dan). Na butelki raczej wystarczało. Wiem, że raz użyti z niezłym skutkiem czystego spirytusu z gorzelni! (sic!)
Poza tym należy pamiętac, iz to w Polsce Niemiaszki próbowały swój bliezkrieg więc i doświadczeń nie było. Jednak jak się czyta różnego typu instrukcje dotyczące oppanc. to wypadamy całkiem nieźle - znacznie lepiej niźli Francuzi, Anglicy i sowieci. O skuteczności bezpośredniej świadczy zniszczenie lub poważne uszkodzenie 1/3 uzytych wozów pancernych. Takich strat Niemcy długo później nie ponieśli. Ten Wrzesień był klęską, ale jednak z tarczą.
P.Z.
  • 6 months later...
  • 11 months later...
  • 2 weeks later...
  • 7 months later...
Napisano

Tego sprzętu nie wdrożyliśmy, bo kupiono licencję na działko 37mm Boforsa. W miesięczniku „Do Broni” ukazał się super artykuł na jego temat. Mnóstwo archiwalnych zdjęć i rysunków. Wcześniej nie było tak dobrze udokumentowanej monografii prototypu polskiej broni. Na skanie jest rysunek działka 40mm z projektem wierzy do Vickersa. Ciekawe co jest jeszcze w CAW.

• 1 month later...
Napisano

PZInż.342 terenowy samochód ciężarowy konstrukcji inż. Mieczysława Bekkera (1905-1989. Na początku 1939 r. zamówiono pierwszą partię 100 szt. cieżarówek z terminem dostawy od października 1939. Otrzymać je miała Warszawska Brygada Pancerno-Motorowa

• 1 month later...
Napisano
Tygodnik STOLICA nr 12(1267) z 19.03.1972 strony 10-11. Artykuł-wspomnienia prof. Mieczysława Bekkera konstruktora w PZInż, który wtedy odwiedził Polskę. Fotografia, zapewne pochodziła z jego prywatnego archiwum. Niestety zbiory oryginalnych fotografii STOLICY uległy rozproszeniu
po roku 1990, kiedy to ostatecznie zaprzestano wydawania tego tygodnika.
Napisano
Gdy zamieszczałem zdjęcie z 2010-02-20 05:47:09 to postu Zbyszka z 2009-12-29 09:54:25 jeszcze tu nie było.Jak to możliwe technicznie?
  • 2 months later...
Napisano

PZInż 130
Zdjęcie i link w innym wątku zamieścił
aduś"
http://cgi.ebay.de/...r-Tschechien-Beute_W0QQitemZ350344136578QQcmdZViewItemQQptZMilitaria?hash=item5192234782

Napisano

Witam
jeszcze jedna uwaga do zdjęcia.Popatrzcie na gąsienice ,są wzorcowo napięte.Porównałem z innymi zdjęciami tego pojazdu.

• 2 years later...
Napisano
A co ze sprzętem, który był zakupiony a nie dotarł do Polski przed wybuchem wojny? Mam na myśli samoloty http://samoloty39.pl.tl/Zagraniczne-zakupy-samolot%F3w.htm