Skocz do zawartości

Ślad po wydobytej w Polsce panterze

merlin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem coś takiego. Może nie wszyscy widzieli.

http://www.mishalov.net/military-vehicles/pictures/img_1906.html

Pozdrawiam Merlin
  • Odpowiedzi 125
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No to może zaczniemy działać Panowie?
Skoro jesteście pewni, że to coś zostało wyciągnięte z polskiego bagienka i wywóz tego za granicę jest przestępstwem to może, w porozumieniu z prawnikiem Odkrywcy, poinformawać prokuraturę o tym fakcie?
Bogdan
Napisano
a tak przy okazji czy wydobyta z ostatniej pantery z Nidy (a raczej tego co z niej zostało) wieża trafiła w końcu do Muzeum Orła Rdzawego ?, czy może gdzies indziej
Napisano
ten temat przerabial juz pan redaktor WOJCIK ktory jest dobrym znajomym panow KETRZYCKICH jako ze ci panowie nic nie sprzedaja za granice
Napisano
mieszkam 10 km od Samboroma i ok 20 km od Biesala.widziałem z bliska te betonowe niby kopuły".jak ktokolwiek może powiedzieć,że wyglądają lepiej niż oryginały!!!
skandal!!!
pozdr.
Napisano
Skoro betonowe wygląda lepiej, to po co pan K. mówi jak to będzie do ostaniej śróbki rekonstruował panterę. Niech lepiej zrobi odlew z betonu, skoro to takie ładne :D

Poza tym liczba oryginalch zachowanych fahrpanzerek niemieckich jest znacznie mniejsza od liczby zachowanych panter, no i wyprodukowano ich znacznie, znacznie mniej, bo tylko 200 szt.
Napisano
za kradziez tych kopul to osobiscie za jaja bym powiesil, nieraz na rowerkach robilem sobie wypad do biesala na bunkry, wlazilo sie po odpowiednich akrobacjach na bunkry i jadlo sniadanko na kopulach, a teraz, jakies parchy betonowe wylali. nawet wielkoscia to nie dorownuje tym kopulom, nie mowiac o tym, ze przy demontarzu jednej kopuly naruszyli konstrukcje bunkra

ehh a to polska wlasnie
Napisano
Mam wrażenie, że p. Kęszczycki jest zwykłym handlarzem, który wykorzystuję tzw. polski bałagan i niewiedzę historyczną i za byle co wyrywa b. ciekawe eksponaty bo jakoś nikt nie porusza tutaj sprawy Sdkf 251 z pilicy w wersi saperskiej komplet, który naprawde był b. ładny a Kęszczycki nie wymienia go jakoś w swojej kolekcji którą określa mianem kupy złomy pod gołym niebem.
Dla mnie jest to dorabianie teorii o ochronie zabytków do zwykłego handelku.
Napisano
I jeszcze jedno to jest jak w tym kawale o mieszanych uczuciach ( kiedy teściowa spada w przepaść ale w twoim porsche ). Moim zdaniem dobrze że wyjechała ( pantera ) bo w Polsce nikt by jej nie doprowadził do takiego stanu a źle bo znamienita wiekszość z nas nigdy jej na własne ( nieuzbrojone ) oczy nie ujrzy.
Napisano
O ile pamiętam to w książce Wócika Potwory wychodzą z ukrycia" pisze on że to bracia Kęszczyccy wydobyli ten transporter - zresztą jest tam jego zdjęcie i co charakterystyczne miał on przyczepiony 1 nadbieg saperski i podobno cały warsztat w środku. Oczywiście może mnie pamięć myli ale był też kiedyś program w TVN (?) gdzie pokazywano kolekcję Kęszczyckich i tam właśnie ten kompletny transpoerter stał z rozebranym śilnikiem. Co do stanu tego transp. opanc. to sam Wócjcik pisze że po wydobyciu wszyscy cieszyli się że nie uszkodzony i silnik lepszym stanie niż w Rosi i napewno będzie jeździł. Może żeczywiścuie jeździ ale chyba nie u nas.
Napisano
Książka Wójcika potwory..." jak inne to bełkot ,skakanie po temacie jak pasikonik.A co do wywozu za granice hahaha ludzie nawet nie wiecie jakie to proste -jest potrzebny jeden ,tak tak jeden świstek papieru i już reszta to pryszcz
Napisano
Książka Wójcika potwory..." jak inne to bełkot ,skakanie po temacie jak pasikonik.A co do wywozu za granice hahaha ludzie nawet nie wiecie jakie to proste -jest potrzebny jeden ,tak tak jeden świstek papieru i już reszta to pryszcz
Napisano
Zgadzam się, że książka Wójcika to bełkot ale przywołuje konkretne informacje i chciałbym je przy okazji sprawdzić. Ja jestem ciekaw faktu co się stało z tym transporterem a jeżeli ktoś pisze, że wywiezienie pojazdu to takie proste i zależy od 1 świstka to niech to opisze może się czegoś ciekawego dowiemy. Pełno jest osób które coś tam słyszały albo widziały tylko jak przychodzi co do czego to są tylko ploty.
Napisano
Pooglądałem trochę zdjęć z kolekcji pana littlefielda, szkoda że nie mamy takiego w Polsce ale jeśli osoby podobne do p Kęszyckiego wolą sprzedać fanty niż podjąć się odnowy to chyba nigdy nie dorobimy się podobnego zbioru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie