Skocz do zawartości

Gustaw Jeleń a my

2A

Rekomendowane odpowiedzi

Luger. Nie pisz pozdrawiam prawdziwych fanów", bo jak widzisz nie tylko ja uważam, że przyssaliście się za bardzo do tego serialu. I nikogo nie krytykuję (mylisz pojęcia). Myślę, że każdy odbiera ten serial i czas z dziciństwa, zupełnie inaczej. Jedni chcą aby pozostał w pamięci jako legenda, inni zapomnieć o nim, a jeszcze inni dociekać. Ty szukasz dziury w całym, a ja tylko piszę, że mi się to nie podoba. W końcu to forum. :-))

• Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Salve,

Do P.T. Leuthen. Prosto z glowy przychodzi mi:
Boleslaw Jan Kukielka ycie kreslone historia" chyba oficyna wydawnicza Ajaks" Pruszkow chyba 1998
Pozatym dopoki sie ukazywal Pancerniak" - Biuletyn 1 Dywizji Pancernej w Ameryce Polnocnej
Oraz w Przegladzie Kawalerii i Broni Pancernej - najlepiej popatrzec w bibliografii 1956-2000 (numery chyba od 1 do 160...)wydane w Londynie 2001 roku
Tyle na razie jak mi sie cos jeszcze przypomni to dodam - ale jesttego troche. Ponadto prosze pamietac, ze chyba i Przymanowski piszac pancernych bral opowiadania roznych zalog czolgow a nie tylko jednej konkretnej...

Pozdrawiam

Gandalf de Grey

Andreos do prawdziwych fanów zaliczam i Ciebie bo masz coś na ten temat do powiedzenia. A że róznimy się w podejściu to nie ma znaczenia. Lubię poznawać subiektywne opinie innych ludzi bo czasem dają do myślenia.
Pozdrawiam (tym razem imiennie) Andreosa

Jeśli jeszcze jakieś zdj. z serialu(jakość jw.},to służę pomocą.
Ta Pantera, to i tak mistrzostwo w porównaniu z wieloma drogimi produkcjami amerykańskimi.Np wBitwa o Ardeny"
Tiger II grały bodajże M-26.Ale to i tak nic w porównaniu z tym,że były one w kamo USA,natomiast willisy i halftrucki
miały trójkolorowy kamo niemiecki.
A w tej zatopionej Panterze fajna jest wieżyczka d-cy.
Pzdr.Jarek.

• 2 months later...
Cytat z kolegi Leuthena:

Jakoś ja nie znam zbyt wielu wspomnień polskich pancerniaków z PSZ na Zachodzie, pisanych nie przez generałów czy pułkowników (Maczek, Skibiński, Koszutski) lecz przez dowódców pojedynczych czołgów, plutonów czy szwadronów".
--------------------------------------------------------

Jeśli mogę radzić - nie przywiązywałbym się do twórczości płk. Franciszka Skibińskiego. Fałszowanie przez komunistów historii bitwy pod Lenino jest niczym w porównaniu z propagandą i fałszem płynącymi z książek tego autora tam, gdzie porusza tematykę 1. DPanc i jej udziału w operacjach Totalize" i Tractable".

Pozdrawiam

G. Cz.

• 1 year later...
Jak by na to nie patrzył fałsz, fikcja itp. wychowałem się na tym serialu i nieraz lałem się z chłopakami kto ma być Jankiem –no i Marusia też była cheche-ale panowie udało mi się zarazić mojego syna tym serialem-bardzo go mile wspominam-naszym pierwszym Rudym 102 była stara buda po psie-nawet wszyscy się tam mieściliśmy –co z tego że śmierdziało na przód na faszystów uraaaaaaaaa- checheche-pozdro

Mi się też podobało jak Janek pod Studziankami demontuje z czołgu DT, a strzela w okopie z DP (przy okazji zabija niemieckiego czołgistę typu nordyckiego i nie może tego potem przeżyć).

Sorki za off-topic, ale zaciekawiła mnie wypowiedź Grzeogrza

Grzegorz: Skibiński faktycznie taką propagandę leje ? Ciekawe ... nigdy nie zwróciłem na to uwagi. Jego ksiązki się dobrze czyta, czyżbym wpadł w świat fantazji autora ? Napisz czemu tak uważasz :)

pzdr

Co do pancerniaków na zachodzie to trochę wspomnień jest też w książce Władysława Deca Narwik i Falaise".

Jeżeli chodzi o serial - to jest i będzie kultowy. Za każdym razem kiedy jest emitowany gdzieś w tv staram się go oglądać. Poprostu go lubię. Kiedyś kino polskie było kinem przez duże K. Wszyscy znani i szanowani twórcy z naszego kraju tak naprawdę markę wyrobiło sobie wtedy. Fakt - trzeba było upolitycznić - bo takie były czasy, ale się kręciło. Teraz - mało który film jest ambitny - a większość robiona na jedną modłę tak że się nie chce oglądać.
Tak jak przedmówcy stwierdzili kto mając 12 lat oglądająć 4 Pancernych zastanawaiało się co to jest polityka, propaganda itp.Ważne że walczyli, mieli ciekawe przygody i stanowili zgraną paczkę tak jak my z naszymi kumplami z sąsiedztwa. Większość z nas chciała tego samego - identyfikowaliśmy się z nimi. Chyba tylko człowiek - dajmy mu kryptonim operacyjny - Times New Roman ;) - miał zakaz oglądania, bawił się sam bez olszewickich" ;) kolegów na podwórku i planował jak pozbyć się komunistów ze świata :)
U mnie w domu też rozmawiało się o 17 września, Katyniu, 1920-21 i stalinizmie ale nikt nie zabronił mi oglądać twórczości naszej i wschodniej kinematografii - a oglądałem to razem z dziadkami którzy doświadczyli sporo w trakcie wojny. Porównajcie batalistykę w kinematografii Związku Radzieckiego - dotyczących wojen napoleońskich, Wielkiej Wojny czy też II Wojny Światowej. Robi wrażenie.
Amerykanie - fakt sporo produkcji jest całkiem fajnych - ale
M-26 czy M-47/48 jako niemieckie panzery - to kupa śmiechu :)

hej a pamietacie może taka piosenke z filmu ktora spiewał wichura" chyba z takim innym polakiem?
leciało jakoś tak.. Tygrysa bierz na cel i rąb.." dalej nie pamiętam.. :))) wiecie o co chodzi??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie