Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na moje oko to rejon dzisiejszej ulicy Królowej Jadwigi(pierwsze trzy zdjęcia) gdzieś między Garbarami a Pólwiejską(komin w tle to chyba zabudowania browaru)a to czwarte? nie mam bladego pojęcia
Napisano
Wg mnie, trzy pierwsze zdjęcia Pantery zrobione są o okolicy Rynku Wildeckiego (na jednym w tle widać kościół przy rynku, a na kolejnym wlot w ulicę 28 Czerwca). Zdjęcia ze złomowiskiem wyglądają na ul. Któlowej Jadwigi (w okolicy dzisiejszego multikina i AWFu). Miejsca ostatniej fotki nie rozpoznaję.
Napisano
Pierwsze trzy (z Panterą) są chyba tak oczywiste, że nie było sensu ich dokładnie lokalizować:) a pozostałe tylko tam (tj. ul. Królowej Jadwigi) swoją drogą ciekaw jestem kiedy je zrobiono...
Napisano
Te pierwsze zdjęcia Pantery były na tyle znajome, że zajrzałem do Pancernej rezerwy uderzeniowej" i są tam te te właśnie zdjęcia z lokalizacją i przytoczonymi dwoma różnymi wersjami zniszczenia tego czołgu.
Napisano
Właśnie nie wiem - ale przecież nie zrównali nam miasta z glebą więc gdzieś się musiały ostać.

Co do zdjęć: ten komin" - na pierwszej focie go nie ma, a na drugiej już jest - co dziwne, bo pierwsza jest robiona z takiego kąta, że powinien być nawet lepiej widoczny niż na drugiej. Może to tylko błąd zdjęcia?

Z kolei na środku pierwszego widać coś co przy dużej dozie dobrej woli można uznać za jakiś maszt" - ale ten z kolei znika z drugiej fotki...

Nie wiem - chyba taka konkluzja na tą chwilę ;)
Napisano
Witam.
A czy ten maszt" to nie jest słup energetyczny? We Wrocławiu na Zakrzowie kilka podobnych widziałem. Na drugim zdjęciu jest taki sam widoczy w środku zdjęcia.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Witam. Jeśli maszt to może radiostacji na Cytadeli a komin elektrownia [elektrociepłownia]na Garbarach,a więc rejon Chwaliszewa -Garbary-Solna? ale i tak mi nie pasuje .Ale czy maszt na Cytadeli stał do końca walk??
  • 2 weeks later...
Napisano
Sadyk napisał:Podpis głosi, że to walki pod Poznaniem.".

Chyba jednak nie jest to zdjęcie z walk o Poznań. Walki o Poznań toczyły się w lutym a tutaj mamy piękny letni dzień :)
Napisano
Drugie zdjęcie ma podpis: Советские солдаты ведут бой в районе Познани".
I Panowie macie rację.
Pod Poznaniem zdjęcie nie było zrobione.
Potwierdzają to dane z archiwalnego opisu zdjęcia:
Год: 1944 г.
Место съемки: 1-й Белорусский фронт
Автор съемки: Капустинский Г.
Miejsce przechowania: РГАКФД, ед. хр. 0-316462

Dziwi tylko taka niefrasobliwość w opisie zdjęcia archiwistów rosyjskich.
Napisano
Jeśli chodzi o drugie zdjęcie nawet gdyby był tam śniego to i tak architektura nie pasuje do Starego Rynku w Poznaniu. Nie ma i nigdy nie było takich podcieni jak te na końcu po lewej stronie. Tak samo odległość ruin po lewej stronie do kamienic po prawej jest zbyt mała jak na Stary Rynek. Tak więc definitywnie nie jest to Poznań.

pzdr,
Napisano
Do jarasek.
Opis zdjęcia: Танки гвардии майора Иванова И.С.(I-й Белорусский фронт) ведут уличный бой в городе Познань
Z kolei opis archiwalny podaje:
Год: Февраль 1945 г.
Место съемки: Польша
Автор съемки: не установлен
Miejsce przechowywania: РГАКФД, ед. хр. 0-164900.
Napisano

Jarasek=> oto współczesne zdjęcie. Podcienie są do dziś tylko wyłączone z użytku dla pieszych, gdyż znajduje się tam lokal gastronomiczny:)(którego nazwy nie pamiętam)Kwestia ruin: te po prawej to najprawdopodobniej ruiny Ratusza. Do dziś nie jest tam wcale szeroko.Być może równiez ruiny te należa do tzw. Nowego Ratusza" zbudowanego w 1891 roku na miejscu Wagi Miejskiej i rozebranego po II wojnie, kiedy to ponownie postawiono budynek Wagi. Ponieważ Nowy Ratusz" był nieco większy od Wagi stąd mylne jak mniemam wrażenie ciasnoty" miedzy kamieniacami po lewej (Pierzeja Północna Rynku) a ruinami po prawej. Ruiny po prawej równie dobrze należeć mogą do kamienic które stały tam również do 1945 roku, a dzis na ich miejscu stoją bydynki Arsenału i Wielkpolskiego Muzeum Wojskowego. Przedstawiłem 3 różne propozycje wyjaśnienia tego zdjęcia i osobiscie skłaniam się ku pierwszej i tym samym nie zgadzam się z twierdzeniem, że nie jest to zdjęcie z Poznania

• 4 weeks later...