jotes Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 Ciekawe zdjęcia :) A kolegów z Poznania poproszę o próbę identyfikacji miejsc widocznych na zdjęciach :) Cytuj
mr_mustard Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 A jakie jest źródło powyższych zdjęć? Jeśli można wiedzieć? Cytuj
mr_mustard Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 na moje oko to rejon dzisiejszej ulicy Królowej Jadwigi(pierwsze trzy zdjęcia) gdzieś między Garbarami a Pólwiejską(komin w tle to chyba zabudowania browaru)a to czwarte? nie mam bladego pojęcia Cytuj
XANTOS Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 Wg mnie, trzy pierwsze zdjęcia Pantery zrobione są o okolicy Rynku Wildeckiego (na jednym w tle widać kościół przy rynku, a na kolejnym wlot w ulicę 28 Czerwca). Zdjęcia ze złomowiskiem wyglądają na ul. Któlowej Jadwigi (w okolicy dzisiejszego multikina i AWFu). Miejsca ostatniej fotki nie rozpoznaję. Cytuj
mr_mustard Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 Pierwsze trzy (z Panterą) są chyba tak oczywiste, że nie było sensu ich dokładnie lokalizować:) a pozostałe tylko tam (tj. ul. Królowej Jadwigi) swoją drogą ciekaw jestem kiedy je zrobiono... Cytuj
XANTOS Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 Te pierwsze zdjęcia Pantery były na tyle znajome, że zajrzałem do Pancernej rezerwy uderzeniowej" i są tam te te właśnie zdjęcia z lokalizacją i przytoczonymi dwoma różnymi wersjami zniszczenia tego czołgu. Cytuj
dect Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 @ mustard - a może to komin w Starej Rzeźni? Widok od Solnej? Cytuj
mr_mustard Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 dect=> ciekawa propozycja ale im dłużej patrzę na te fotki tak coraz bardziej zastanawiam się: gdzie po walkach mogły stać tak nienaruszone budynki? Cytuj
dect Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Właśnie nie wiem - ale przecież nie zrównali nam miasta z glebą więc gdzieś się musiały ostać.Co do zdjęć: ten komin" - na pierwszej focie go nie ma, a na drugiej już jest - co dziwne, bo pierwsza jest robiona z takiego kąta, że powinien być nawet lepiej widoczny niż na drugiej. Może to tylko błąd zdjęcia?Z kolei na środku pierwszego widać coś co przy dużej dozie dobrej woli można uznać za jakiś maszt" - ale ten z kolei znika z drugiej fotki...Nie wiem - chyba taka konkluzja na tą chwilę ;) Cytuj
Lukas P Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Witam.A czy ten maszt" to nie jest słup energetyczny? We Wrocławiu na Zakrzowie kilka podobnych widziałem. Na drugim zdjęciu jest taki sam widoczy w środku zdjęcia.PozdrawiamŁukasz Cytuj
YARD Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Witam. Jeśli maszt to może radiostacji na Cytadeli a komin elektrownia [elektrociepłownia]na Garbarach,a więc rejon Chwaliszewa -Garbary-Solna? ale i tak mi nie pasuje .Ale czy maszt na Cytadeli stał do końca walk?? Cytuj
YARD Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Napisano 8 Wrzesień 2006 Witam , kolejne foto ISU-152 przed DOKP .Ciekawy podpis pod pocztówką. Cytuj
sadyk Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Tego zdjęcia jeszcze nie było w tym watku. Czołgi ratniej armii" na ulicach Poznania. Cytuj
sadyk Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Podpis głosi, że to walki pod Poznaniem. Cytuj
mr_mustard Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Sadyk=> Pierwsze już było a drugie być może było zrobione pod Poznaniem, ale w którym roku??;) Na zimowe walki to raczej nie wygląda:) Cytuj
jarasek Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Sadyk napisał:Podpis głosi, że to walki pod Poznaniem.". Chyba jednak nie jest to zdjęcie z walk o Poznań. Walki o Poznań toczyły się w lutym a tutaj mamy piękny letni dzień :) Cytuj
sadyk Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Sorry. Nie zauważyłem zdjęcia @ndrew'a, Cytuj
sadyk Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Drugie zdjęcie ma podpis: Советские солдаты ведут бой в районе Познани".I Panowie macie rację. Pod Poznaniem zdjęcie nie było zrobione. Potwierdzają to dane z archiwalnego opisu zdjęcia: Год: 1944 г.Место съемки: 1-й Белорусский фронтАвтор съемки: Капустинский Г. Miejsce przechowania: РГАКФД, ед. хр. 0-316462 Dziwi tylko taka niefrasobliwość w opisie zdjęcia archiwistów rosyjskich. Cytuj
jarasek Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Jeśli chodzi o drugie zdjęcie nawet gdyby był tam śniego to i tak architektura nie pasuje do Starego Rynku w Poznaniu. Nie ma i nigdy nie było takich podcieni jak te na końcu po lewej stronie. Tak samo odległość ruin po lewej stronie do kamienic po prawej jest zbyt mała jak na Stary Rynek. Tak więc definitywnie nie jest to Poznań.pzdr, Cytuj
sadyk Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Do jarasek.Opis zdjęcia: Танки гвардии майора Иванова И.С.(I-й Белорусский фронт) ведут уличный бой в городе Познань Z kolei opis archiwalny podaje: Год: Февраль 1945 г.Место съемки: ПольшаАвтор съемки: не установлен Miejsce przechowywania: РГАКФД, ед. хр. 0-164900. Cytuj
jarasek Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Ciekawe źródło znalazłeś :) Czy mógłbyś wkleić do niego link? Cytuj
mr_mustard Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Jarasek=> oto współczesne zdjęcie. Podcienie są do dziś tylko wyłączone z użytku dla pieszych, gdyż znajduje się tam lokal gastronomiczny:)(którego nazwy nie pamiętam)Kwestia ruin: te po prawej to najprawdopodobniej ruiny Ratusza. Do dziś nie jest tam wcale szeroko.Być może równiez ruiny te należa do tzw. Nowego Ratusza" zbudowanego w 1891 roku na miejscu Wagi Miejskiej i rozebranego po II wojnie, kiedy to ponownie postawiono budynek Wagi. Ponieważ Nowy Ratusz" był nieco większy od Wagi stąd mylne jak mniemam wrażenie ciasnoty" miedzy kamieniacami po lewej (Pierzeja Północna Rynku) a ruinami po prawej. Ruiny po prawej równie dobrze należeć mogą do kamienic które stały tam również do 1945 roku, a dzis na ich miejscu stoją bydynki Arsenału i Wielkpolskiego Muzeum Wojskowego. Przedstawiłem 3 różne propozycje wyjaśnienia tego zdjęcia i osobiscie skłaniam się ku pierwszej i tym samym nie zgadzam się z twierdzeniem, że nie jest to zdjęcie z Poznania Cytuj
jarasek Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Masz w zupełności rację! Chyba zaćma na oczy mi sie rzuciła :) Cytuj
YARD Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 Witam,podpis pod foto w temacie , ale ja tu czołgu nie widze (?) :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi