Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zobacz na stronie whatfora:http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
dział volkssturm", potem fotka z Długiego Targu, w jej dolnym prawym rogu widać kółka takich MG. Te z Królewca są zaś na kronikach niemieckich.

Napisano

Brak podpisu pod zdjęciem.
Nie mam pewności czy na foto widać rozbity pojazd pancerny.
Foto jest z Poznania, ale nie mam pojęcia jaka to ulica.

Napisano

Niemieckie działo p.panc. przed zamkiem" na ul.Św. Marcina z tekstu wynika, że z tego działa dobito" dwa czołgi IS-2, które stały na Kaponierze.
Może ktoś wie jakie to działo.
Fotografie pochodzą z książek:
- Poznań 45 i dziś"
- Gdy Poznań był twierdzą"
- Boje o Poznań 45"

Napisano

Nie do konca w temacie ale...na skanie ; Gotfried Baumler ( odznaczony krzyżem Rycerskim itd..)gef. 26 stycznia 1945 w ok. Poznania !? Wiadomo cos więcej !?

Napisano
Witam co do tematu gdzieś mam nagraną na VHS kronikę z tym tygrysem wokoło niego jest straszliwe pobjwisko.potem są zdjęcia jak pędzą jeńców z cytadeli i przy okazj dostają szturchańce cywilów. Kronika jest oczwiście radziecka.POZDRAWIAM
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam wszytskich w święta mam pytanie czy temat już wygasł? Jestem poznaniakiem mam pewne informacje dotyczace skladowania wrakow z okolic górczyna miało to miejsce obok dworc górczyńskiego wraki czołgów i innego sprzetu zalegały dość długo po wojnie . Potrzebował bym tez plan miasta z przed 1945 a dokladnie spis ulic . Na ulicy obecnie kościańskiej do ulicy rakoniewickiej poruszał sie czołg lub jakies działo samobieżne które ostrzeliwało nacierających rosjan.Domy na tej ulicy zostały dość dotkliwie uszkodzone z tego powodu a on sam skonczył swój bój na skrzyżowaniu tych ulic .Pozdrawiam wszystkich
Napisano
witam

panowie to zdjęcie z ul. krakowskiej mi nie daje spokoju

to znaczy nie moge go umiejscowić bo jesli jest zrobiony na ulic krakowskiej to ten kościół po prawej w tle to jest koscioł bożego ciała ale patrząc z tej perspektywy to on jest o przecznice oddalony czyli musiała by być to ulica królowej Jadwigi (dawne wały królowej Jadwigi) skrzyżowanie z karmelicką i wtedy by sie zgadzało ale.... by musiało byc widać po lewej gimnazjum schilera a to na gimnazjum schilera nie wygląda .......chyba ze jest to lustrzanka i te kamienice po lewej to sa kamienice od karmelickiej ale nie sadze wiec zostaje jeszcze jedna możliwość ze to nie jest ulica krakowska tylko odchodząca od niej łąkowa i prześwit do kościoła sie by zgadzał a ten budynek po lewej to sa zabudowania szpitala i zakonu tam tych sióstr nie pamiętam jakich ale jak mówie to sa moje dywagacje chyba ze ktoś umie mnie przekona w którym jest to miejscu krakowskiej ;-)

pozdrawiam

Schrek
  • 3 weeks later...
Napisano
Dzięki za PAK-a. A już myślałem że temat padł. Może jeszcze jakieś foto z Posen??
A może ktoś rozpozna foto z 2004.12.14 16.50 w ww.temacie?
...yard...
Napisano
Mam nadzieję, że temat jeszcze odżyje. Ciągle brak w nim zdjęć wraków Pantery, Tygrysa, Stug-ów i pomniejszych pancerek" z Cytadeli na przykład.
Być może w przyszłym tygodniu uda mi się tutaj coś wstawić.

Pzdr,

jotes
Napisano
a ja postaram sie zamiescic zdjecia z tych miejsc ale z dzisiejszego poznania żeby je mozna dokładnie zweryfikowac ;-) na pierwszy ogien idzie ta 34 co niby jest zrobiona na ulicy krakowskiej ;-) juz prawe wiem gdzie ta fotka została zrobiona ale musze ustalic to dokładnie - (i napewno to nie jest ulica krakowska ;-)
jotes czy bede mogł do ciebie przesyłac fotki zebys je zamieszczał poniewaz ja narazie sie nie czuje na siłach azeby obsługiwac ta piekielna machine zwana zamieszczarka zdjec ;-)

Schrek