mp Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 a dlaczego ? najlepszym przykladem jest Westerplatte
Zbrocha Napisano 26 Listopad 2004 Autor Napisano 26 Listopad 2004 WitamJak zwylke znalazlo sie kilku Userow, ktorzy zweszyli kolejna okazje do powysmiewania sie. Ciesze sie jednak ze wiekszosc potraktowala temat powaznie.DziekiPZDRZ.
jacenty2004 Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Zbrocha nie pieprz chłopie, bo jak można traktować poważnie wątek na którym się pisze ,że chłopaki z SS to fajne gostki! To może napiszmy tu jeszcze , że najbardzej podziwiamy na tym forum chłopaków z wieżyczek strażniczych Oświęcimia i Majdanka oraz tych od komór gazowych i cyklonu B za zaangażowanie w rozwoju cywilizacji !
mike110 Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Sądzę, że akurat w tym wypadku Waffen SS to miała być ironia, czyż nie tak Zelig? :)
Alkali Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Ghurkowie - za bitność, poszanowanie tradycji i honoru.A tak na marginesie to zawsze mi sie podobały te ich scyzoryki" :-)
Zbrocha Napisano 26 Listopad 2004 Autor Napisano 26 Listopad 2004 Jacenty:Czy ja zakladajac ten watek mialem na mysli wywyolanie kolejnej dyskusji zakonczonej pyskowka natemat W SS czy innych jednostek niemieckich?? A co z Armia Czerwona ktora wspomina jeden z naszych Kolegow, dalczego nikt na ten tekst sie nie oburza?? Przeciez tak sano nas okupowali i tepili jak niemcy.A teraz powaznie. Prosilem o wypowiedz jaka i dlaczego, prosilem takze o nie komentowanie wypowiedzi kazdego z Userow. Jak tak bardzo Ci nie lezy jego wypowiedz to poslij mu pare panienek na priva a odpowiedz na moje pytanie z poczatku na powaznie. PzdrZ.
Gebhardt Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 A ja stawiam na wojsko Boleslawa Chrobrego. Dlaczego: kompletne rozgromienie kolejnych olbrzymich wypraw Niemiecko-Wegiersko-Rusinsko-Wielecko i diabli jeszcze wiedza czyje jako osiagniecie strategiczne tak, zdawaloby sie, nieproporcjonalnie slabszego, chyba nie zostalo przescignieta az do wojny Wietnamsko-Amerykanskiej. No i jeszcze Husaria Polska w okresie 1600-1610. Zupelnie sie zgadzam ze tu nie ma miejsca na dyskusje a tym bardziej osobiste zniewagi - w koncu co jest elita zalezy od osobistego punktu widzenia. Inaczej moze zle sie skonczyc. Czy znacie historie z 1WS jak wlasnie podobna dyskusja kto jest lepszy, rozpoczela sie miedzy oficerami dwu krolewskich pulkow Brytyjskich? Gdy dyskusja (i zapewne whiskey tez) uderzyla do czubow, jeden geniusz zaproponowal atak na okopy niemieckie (2 brytyjskie baony stacjonowaly obok siebie w linii okopow) aby sprawe roztrzygnac. Drugi, jeszcze wiekszy geniusz, stwierdzil ze co moga ignoranckie szwaby wiedziec na temat porzadnego wojowania? Duzo juz lepiej lac sie nawzajem bo przynajmniej wtedy bedzie odpowiednia publika dla uznania prawdziwych walorow obu pulkow. I tak sie stalo - ku zdumieniu a pozniej uciesze Niemcow dwa baony naparzaly sie przez blisko dobe. Potem sprawe naczalstwo zapicowalo. Slyszalem od naocznego swiadka - czy prawda oczywiscie nie moge przysiac ale nawet jezeli nie to powinna byc:)
jacenty2004 Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Jak Boga kocham odpowiedziałem całkiem poważnie! i dodam do tego Pestki, Platerówki i Markietanki ze wszystkich epok. To że faceci się mordują wzajemnie to normalka ,że przy okazji wytną w pień parę wsi i miast Bogu ducha winnych ludzi to też normalne ,bo chłopaki musza się pobawić w wojenkę, ale kobitki na wojnie ? Z szabelką albo inną luśnią ...no to to jest coś!
Adolpho87 Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Więc ja bede oryginalny i powiem że włoska 10 Flotylla MAS, a co mi tam.pzdr
IRONRAT Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Zulus Shaka i jego chłopcy. Zrewolucjonizował sposób prowadzenia walki w swoim regionie i narobił sporo kłopotów Brytyjczykom.Ironrat
Forteca Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Tyrolski i karyncki Landsturm, 60-letnich dziadków i 16 letnich smarkaczy, którzy powstrzymali ofensywę całej armii włoskiej w 1915 r.
obert8 Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 us marines za to ze wiecznie sie tulaja po swiecie
Szefo Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 generalnie wojska powietrzno-desantowepozdrSzefo
IRONRAT Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 Ograniczając się do okresu II WŚ to zdecydowanie brytyjski SAS kapitana Dawida Stirlinga.Ironrat
Paulus22 Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 Powstańców Warszawskich, nie muszę chyba mówić za co. Pozdrawiam.
dominiczeq Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 Witam. 10 Brygada Kawalerii Maczka. Za co? Polecam książkę Pierwsza Pancerna". Pozdrawiam.
stedke Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 Zbrocha popieram twoja wypowiedz:)wiecej nie napisze bo mnie zjedza hehe
HUBERTUS 1656 Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 B E Z A P E L A C Y J N I E !!! ARMIA WŁOSKA ZA CAŁOKSZTAŁT I SZCZEGÓLNĄ POSTAWE NA POLACH BITEWNYCH:)
Adolpho87 Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 To znaczy że nie za bardzo zgadzam sie z Twoim zdaniem wyrażonym w tym poście, ale oczywiście masz prawo mieć własne zdanie. Nie wiem tylko czy poparte konkretną wiedzą w tej dziedzinie. Osobiscie zajmuje sie troche blizej historią włoskich poczynań w drugiej(i nie tylko) wojnie i raczej jestem przeciwny ośmieszaniu"(itp.) armii włoskiej. Armia ta miała często swoje 5 minut i jak na jej pewne niedostatki sprawowała sie całkiem nieźle i to dosyć często. Ale to samo mozna powiedzieć o wielu armiach, nawet o polskiej...Ale mniejsza z tym. Lepiej zeby kolejny wątek nie przerodził sie w pyskówkę.Tak wiec-peace!pzdr
IRONRAT Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 Generalnie armia włoska nie była zła, tylko, że Włosi nie mieli serca do walki po stronie, po której się znaleźli w czasie IIWŚ, czyli dokładnie przeciwnej niż w I. Zwykliśmy patrzeć na nich przez pryzmat poczynań Duce i faszystów, przez pryzmat ironicznych filmów, a to jest jedynie niewielki fragment obrazu Włoch IIWŚ. Kiedy tylko pojawiła się taka możliwość, to zmienili front. Jak mawiali weterani PSZ, to było pechowe wojsko.Ironrat
iglanadon Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 I Wojna - półki cesarskich strzelców tyrolskich i może włoscy strzelcy alpejscy, za umiejętność dostosowania się do ekstremalnych warónków na polu walkigeneralnie formacje lotnicze I wojnyII WojnaDAK - skromnymi siłami początkowo 2 dywizji narobili sporego zamieszania w Afryce - niemców można libic bądź nie ale obiektywnie goście byli dobrzy w tym co robiliFallschirmjager - za waleczność i morale, bo w swojej dziedzinie to po Krecie niewiele zadziałali (Eben Emael to już majstersztyk)PSZ na zachodzie, szczególnie 2-gi korpus za morale i poczucie obowiązku, szczególnie że wypełniali go po Techeranie nadal gdy sprawa polska była już przegrana315 dywizjon dębliński, za poczynania w 1944 roku, szczególnie rozpirzenie JG-26 - stosunek zestrzałów taki że nawet amerykanie na pacyfiku takich nie mieli
michalczewski Napisano 27 Listopad 2004 Napisano 27 Listopad 2004 Zelig od dwoch dni proboje sie do ciebie dodzwonic i kicha :( Przeprowadziles sie? :D Bede jutro na ingu" do 12 :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.