jotes Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 A no właśnie, streściłeś wszystkie moje wątpliwości. Ale wygląda na to, że to jest rzeczywiście ta sama tankietka.Pzdr,jotes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omi30 Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 jeszcze znalazłem taka fotke jarzmo i tłumik osłoniete pokrowcami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 A czy to ostatnie zdjęcie nie jest przedwojenne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoncaA Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 nie przedwojenne, to juz 10BK na Wegrzech. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted November 11, 2004 Author Share Posted November 11, 2004 Jotes,Nie wiem, czy ta sama.Moze to naprawde przestrzeliny?Adam - widziales gdzies zdjecie/rysunki/plany prawej, tylnej strony TKS z Solothurnem?Jak nitowane bylo mocowanie uchwytu km p-lot?PozdrowieniaGrendel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoncaA Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 1. to nie bardzo moze byc co innego jak przestrzeliny ( a moze dwie plamy blota) bo na tej plycie nigdy nic nie bylo mocowane. Na zdjeciu interesujacy nas fragment TKS2. uchwyty plot byly na wszystkich TK-3 i nie wszystkich TKS; 4 nity i na bocznym pancerzu, przewaznie z obu stron.3. TKS z nkm-em to przebudowane seryjne TKS sciagniete ze sluzby. Moga byc drobne roznice miedzy poszczegolnymi wozami, bo to nie byla produkcja seryjna w dzisiejszym rozumieniu, a w istocie wytwarzanie wielu egzemplarzy sposobami rzemieslniczymi.Jak ktory nie mial uchwytow, to nie mial ich i po przebudowie, bo wojsko placilo za konkretne czynnosci i towar. Bok prototypu TKS z Solothurnem widac na jednym tylko ze znanych zdjec - a ze nie jest najlepsze to mamy pewna dwuznacznosc. Publikowal je Janusz Magnuski a on niestety poprawial niekiedy retuszem slabo widoczne fragmenty. Moznaby przypuszczac, ze uchwyt jest na tylnym skosnym pancerzu. Nawet jesli tak uznac, to na samej jego krawedzi, u gory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoncaA Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 A tu zdjecie, o ktorym mowa wyzej. Po mojemu krawedz bocznej plyty jest sztucznie przyciemniona i uchwyt wyglada jakby byl juz poza ta krawedzia, na tylnej skosnej plycie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoncaA Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 Przy niedostatku materialow nie wiem czy jeszcze cos madrego wykombinujemy. W prezencie od firmy skan (z wgladowki niestety, a nie z przyzwoitej odbitki) przekroju TKS z Solothurnem. Troche w tym TKS-ie bylo ciasnawo...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted November 11, 2004 Share Posted November 11, 2004 Ale za to trudno go było trafić :)Co do tych otworów. Raczej obstawiam przestrzeliny, mają charakterystyczne obwódki, chociaż trochę zbyt regularne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted November 11, 2004 Author Share Posted November 11, 2004 Adam,Wielkie dzieki za plan.Ciekawy i nie znalem go.Przy braku dokladnego zdjecia TKS z Solothurnem, sa to w gruncie rzeczy prozne dywagacje...Jesli zas chodzi o przestrzelinowatosc" tych otworow, to sam nie wiem.Maja srednice sporo wieksza niz nit.Mysle, ze wieksza niz 7.92mm.Ale tez na pewno mniejsza niz 20mm.Ciekawostka.PozdrowieniaGrendel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted November 12, 2004 Share Posted November 12, 2004 Aby jednoznacznie ustalić czy to perzestrzeliny czy nie, trzeba by znać zdjęcia z testowych strzelań mauzerowskimi pociskami przeciwpancernymi do TK/TK-S, albo np z URa :-)A tak przy okazji mam małe pytanko o zmiany dokonywane w czasie produkcyji TK-Sów. Otóż chodzi o klaby włazu nad stanowiskiem dowódcy/strzelca. Otóż na zdjęciach widać że były dwa stosowane 2 rozwiązania: 3 dzielne (jadna klapa do przodu i dwie połaczone do tyłu składane) i 2 dzielne (połaczone składane do tyłu). Na zdrowy rozum pierwsze rozwiązanie przypomina te z TK czyli byłoby wcześniejsze, a drugie późniejsze (stosowane od 2-3 serii?). Ale być może były one stosowane równolegle? No i pytanie pomocnicze czy przy modernizacji na 20mm nie było zmiany tego 3 dzielnego włazu na 2 dzielny właz, jako że blacha do którego przednia klapa była przymocowana to blachy która była wymieniana? - tak to wygląda przynajmniej wg schematu w artykule w Militarii. Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted May 4, 2005 Share Posted May 4, 2005 Przypominam wątek :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted May 4, 2005 Share Posted May 4, 2005 Porządek być musi ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Dla porządku i przypomnienia, że był taki fajny wątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieciwa Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Zupelnie wbrew watkowi ..Co to za przyczepa na jakiej jedzie ten TKS ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoony Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 sd ah 115 niemiecka przyczepa ewakuacyjna urzywana glownie w jednostkach wyposazonych w panzer I i II Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stifz Posted July 31, 2005 Share Posted July 31, 2005 Witam.Na zdjeciu TKS na przyczepie widac jais szyld i lampion z adresem domu. Moze jakis lepszy skan pozowoli na odczytanie tekstu i lokalizacje miejsca.Pozdrawiamstefan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted August 4, 2005 Author Share Posted August 4, 2005 Jotes - Skad to ostatnie zdjecie?Chyba mi umknelo?PozdrowieniaGrendel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted August 4, 2005 Share Posted August 4, 2005 Było parę (?) tygodni temu na e-bay'u i w wątku o TKS. Linki nie mam (na razie).Pzdr,jotes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted August 4, 2005 Author Share Posted August 4, 2005 Jotes,Dzieki.Szkoda - ucieklo mi...A ciekawe.Grendel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted August 10, 2005 Share Posted August 10, 2005 Zdjęcie ze składowiska naszej broni. Można śmiało je wrzucić do innych wątków, bo są tam też 7TP i Sokoły, ale najpiękniejsze są nasze TKSy z działkiem.PzdrBodziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted October 9, 2005 Share Posted October 9, 2005 Kolejne zdjęcie znanej tankietki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Dla porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Zbliżenie na numer na płycie bocznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekSz Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 To zdjęcie było już zamieszczone w innym wątku ,ale żeby były razem ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts