Gość Napisano 1 Październik 2002 Napisano 1 Październik 2002 Panowie, Panowie, myślałem że znacię się troszkę na umocnieniach :).Otóż sama twierdza, która z resztą była wielokrotnie modernizowana przed I wojną i chyba o ile się nie mylę po I wś, jest siedzibą muzeum poświęconego głównie (ale nie tylko) obronie twierdzy-bohatera w 1941 roku. Sama twierdza była bowiem punktem centralnym 62 Brzeskiego Rejonu Umocnionego zbudowanego w latach 1940-1941 i należącego do umocnień na nowej granicy ZSRS czyli tzw Linii Mołotowa. Z racji tego Muzeum obejmuje także część zachowanych umocnień odcinka. Część umocnień jest nadal ściśle tajna. Była to normalna linia obrony w stylu lat 40 czyli kaponiery, półkaponiery itp itd. Prawe skrzydło linii leży na terenie Polski - Od Drohiczyna w stronę Brześcia.Jest dobra książka o tym odcinku umocnień - T. Wesołowski Linia Mołotowa" Sowieckie Fortyfikacje graniczne z lat 1940-1941 na przykładzie 62 Brzeskiego Rejonu Umocnionego. PozdrawiamKrzysiek
jotes Napisano 2 Październik 2002 Napisano 2 Październik 2002 Krzysztofie, wybierasz się do Brześcia? Wygląda na to, że więcej informacji już przez listy dyskusyjne nie uda się uzyskać. Jeśli masz dobre kontakty, to można najpierw sprawdzić temat zdalnie". Powodzenia! I czekamy na informacje :-)jotes
Peter Napisano 2 Październik 2002 Napisano 2 Październik 2002 Ciekawe, jak pisałem w lipcu o polskim sprzęcie panc. z 39-go na Kubince to zrobili ze mnie debila.
krzysiek Napisano 3 Październik 2002 Napisano 3 Październik 2002 Własnie staram się namierzyć znajomego, który mieszka w Brześciu koło muzeum. Coś powinienem wiedzieć niedługo.PozdrawiamKrzysiek
Rumburak Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Witam!Parę dni temu rozmawiałem z jednym muzealnikiem, specem od czołgów i broni pancernej i pytałem go o 7 TP w Kubince. Stwierdził, że 7 TP w Kubince nie ma, bo kilka lat temu był tam jakiś polski historyk i go poszukiwał (znaczy tego czołgu). Natomiast w Kubince jest na pewno TKS - tak twierdzi mój informator. Powiem kto to, ale tylko za pomocą emaila. Nie chciałbym go ujawniać na forum. Wybaczcie ale całej dyskusji o 7 TP nie przeczytałem, a dopisuję się, bo po prostu zasłyszałem z wiarygodnego źródła. POZDRAWIAM
jotes Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Bez obrazy, ale to są nadal tylko spekulacje. Ktoś wie, bo słyszał od kogoś etc. Po za tym nie wolno Ci nam odbierać nadzieji, bo to jest zawsze dobry temat, który będzie powracał, gdy na forum robi się nudno :-))) Co do TKS w Kubince sprawa jest jasna, a raczej ciemna", bo mają tam cholernie ciemno w tych garażach i ciągle brak jest dobrych zdjęć tego wozu (choćby takich jak z Belgradu). No ale to też się może zmienić ;-)Dzięki za informację, jak nie wytrzymam, to napiszę na priva, aby dowiedzieć się kto tak autorytatywnie w sprawach Kubinki się wypowiada i jakie ma źródła.Pa,jotes
jotes Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 P.S.: Jak zobaczyłem, że tę wątek zmartwychwstał, to miałem nadzieję, że cos się wyjasniło w sprawie Brześcia. Sam napisałem w parę miejsc, ale rezultat jest żaden. Za to wkrótce (ok. tygodnia) pewne ciekawe (mam nadzieję) informacje w sprawie TKS-a.
lufa Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Co do TKS-a to w Kubince jest na pewno w Nowej Technice Wojskowej z lat 90 były fotki tego pojazdu. A czy w sprawie 7TP coś się ruszyło????
Forteca Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Coś" wię wyjaśniło o tyle, że koło Brześcia" jest bliższe określeniu gdzieś na Białorusi", a wieża pochodzi nie tyle z 7TP, ile również z klona Vickersa, T-26.Ale przecież a podwoziu 7TP zamontowano sowiecki tank T-26" :))))
akagi Napisano 17 Lipiec 2005 Napisano 17 Lipiec 2005 Wyjasniło. Niestety pokazane nam, Hartmannowi i mnie zdjecia 7Tp na Kubince były prawdopodobnie ostatnimi zdjęciami tego pojazdu. Pod koniec lat 80-tych poszedł na przetop. TKS ocalał wg relacji cudem bo tez miał iśc na żyletki".W każdym razie na pewno na Kubince żaden lekki czołg polski nie ocałał.
Widdowmaker Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 Witam,Jestem tu nowy, ale temat mi się spodobał.Tak na poczet dalszej dyskusji wrzucam tu zdjęcie tego TKS'a z Kubinki.
mial Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Akagi a moze jakis ciezki?niemniej w dalszymciagu sa szanse na 7tpale to ci!!!!
robjary Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Wszyscy widzę interesują się wieżą 7Tp, a ja ogladałem całe podwozie 7Tp trochę rozebrane: koła gąsiennice, wózki, wanna, pancerz górny, niestety nie widziałem właśnie wierzy o której tu mowa, nie było silnika zegarów itp. Jeżeli ktoś będzie bardzo zainteresowany wyślę zdjęcia.Nie są najlepszej jakości bo czołg stoi w szopie i jest słabe oświetlenie. Może wspólnymi siłami złożymy całego????
jotes Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Zdjęcia chętnie obejrzę: jotes25@op.plPzdr,jotes
jaca2003 Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Prosiłbym równiez o zdjęcia.inertech@interia.plPozdrawiam
polsmol Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 I ja też. Jeśli to nie problem. p.smolinski@chello.pl
lokfan Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Witam!O ile nie nadszarpuje to cierpliwości kolegi robjary,to ja również poproszę o zdjęcia tego 7TP.jastom1@poczta.wp.plPozdrawiam!lokfan
jank6 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Nie byłoby prościej wkleic ich po prostu tutaj.. Chętnych na oglądanie na pewno jest sporo.Pozdrawiam Marcin
MAB Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Ja również poproszę o zdjęcia.legion1@op.plPozdrawiam, MAB
omi30 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 jesli mozna to równiez poprosze o fotki omi30@interia.pl
bodziu000000 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Też bym chętnie zobaczył te zdjęcia.bobel@poczta.onet.pl
WaldekM Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Jeżeli to nie kłopot to też poproszęwaldekmroczek@gmail.com
fanatyk6 Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 to może i ja się dołączę... fanatyk66@o2.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.