Skocz do zawartości

wieża 7TP zachowana koło Brześcia?

Gość Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, Panowie, myślałem że znacię się troszkę na umocnieniach :).

Otóż sama twierdza, która z resztą była wielokrotnie modernizowana przed I wojną i chyba o ile się nie mylę po I wś, jest siedzibą muzeum poświęconego głównie (ale nie tylko) obronie twierdzy-bohatera w 1941 roku. Sama twierdza była bowiem punktem centralnym 62 Brzeskiego Rejonu Umocnionego zbudowanego w latach 1940-1941 i należącego do umocnień na nowej granicy ZSRS czyli tzw Linii Mołotowa.

Z racji tego Muzeum obejmuje także część zachowanych umocnień odcinka. Część umocnień jest nadal ściśle tajna. Była to normalna linia obrony w stylu lat 40 czyli kaponiery, półkaponiery itp itd.

Prawe skrzydło linii leży na terenie Polski - Od Drohiczyna w stronę Brześcia.

Jest dobra książka o tym odcinku umocnień - T. Wesołowski Linia Mołotowa" Sowieckie Fortyfikacje graniczne z lat 1940-1941 na przykładzie 62 Brzeskiego Rejonu Umocnionego.
Pozdrawiam
Krzysiek

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Krzysztofie, wybierasz się do Brześcia? Wygląda na to, że więcej informacji już przez listy dyskusyjne nie uda się uzyskać. Jeśli masz dobre kontakty, to można najpierw sprawdzić temat zdalnie".
Powodzenia!
I czekamy na informacje :-)

jotes
  • 3 months later...
Napisano
Witam!
Parę dni temu rozmawiałem z jednym muzealnikiem, specem od czołgów i broni pancernej i pytałem go o 7 TP w Kubince. Stwierdził, że 7 TP w Kubince nie ma, bo kilka lat temu był tam jakiś polski historyk i go poszukiwał (znaczy tego czołgu). Natomiast w Kubince jest na pewno TKS - tak twierdzi mój informator. Powiem kto to, ale tylko za pomocą emaila. Nie chciałbym go ujawniać na forum. Wybaczcie ale całej dyskusji o 7 TP nie przeczytałem, a dopisuję się, bo po prostu zasłyszałem z wiarygodnego źródła. POZDRAWIAM
Napisano
Bez obrazy, ale to są nadal tylko spekulacje. Ktoś wie, bo słyszał od kogoś etc. Po za tym nie wolno Ci nam odbierać nadzieji, bo to jest zawsze dobry temat, który będzie powracał, gdy na forum robi się nudno :-))) Co do TKS w Kubince sprawa jest jasna, a raczej ciemna", bo mają tam cholernie ciemno w tych garażach i ciągle brak jest dobrych zdjęć tego wozu (choćby takich jak z Belgradu). No ale to też się może zmienić ;-)

Dzięki za informację, jak nie wytrzymam, to napiszę na priva, aby dowiedzieć się kto tak autorytatywnie w sprawach Kubinki się wypowiada i jakie ma źródła.

Pa,

jotes
Napisano
P.S.: Jak zobaczyłem, że tę wątek zmartwychwstał, to miałem nadzieję, że cos się wyjasniło w sprawie Brześcia. Sam napisałem w parę miejsc, ale rezultat jest żaden. Za to wkrótce (ok. tygodnia) pewne ciekawe (mam nadzieję) informacje w sprawie TKS-a.
  • 2 years later...
Napisano
Co do TKS-a to w Kubince jest na pewno w Nowej Technice Wojskowej z lat 90 były fotki tego pojazdu. A czy w sprawie 7TP coś się ruszyło????
Napisano

Coś" wię wyjaśniło o tyle, że koło Brześcia" jest bliższe określeniu gdzieś na Białorusi", a wieża pochodzi nie tyle z 7TP, ile również z klona Vickersa, T-26.

Ale przecież a podwoziu 7TP zamontowano sowiecki tank T-26" :))))

• 4 weeks later...
Napisano
Wyjasniło.
Niestety pokazane nam, Hartmannowi i mnie zdjecia 7Tp na Kubince były prawdopodobnie ostatnimi zdjęciami tego pojazdu. Pod koniec lat 80-tych poszedł na przetop. TKS ocalał wg relacji cudem bo tez miał iśc na żyletki".
W każdym razie na pewno na Kubince żaden lekki czołg polski nie ocałał.
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Wszyscy widzę interesują się wieżą 7Tp, a ja ogladałem całe podwozie 7Tp trochę rozebrane: koła gąsiennice, wózki, wanna, pancerz górny, niestety nie widziałem właśnie wierzy o której tu mowa, nie było silnika zegarów itp. Jeżeli ktoś będzie bardzo zainteresowany wyślę zdjęcia.Nie są najlepszej jakości bo czołg stoi w szopie i jest słabe oświetlenie. Może wspólnymi siłami złożymy całego????
Napisano
Witam!
O ile nie nadszarpuje to cierpliwości kolegi robjary,to ja również poproszę o zdjęcia tego 7TP.jastom1@poczta.wp.pl
Pozdrawiam!
lokfan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie