Jedburgh_Ops Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 53 minuty temu, bodziu000000 napisał: Bodziu, super zdjęcie. Skąd ono jest? Znam (przynajmniej korespondencyjnie) żołnierzy 90. DP od szeregowca do generała; znam kulisy pisania drugiej monografii tej dywizji; wiem, gdzie jest jej prywatne olbrzymie archiwum (założone przez niepokornych oficerów 90. DP), ale tego zdjęcia nikt nie wyczaił do żadnej z dwóch monografii tej dywizji. Szkoda tylko, że cenzor jak zawsze wtedy wymazał z tej fotografii dywizyjną naszywkę Tough 'Ombres.
Jedburgh_Ops Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, bodziu000000 napisał: Jak dla mnie zdjęcie fascynujące w kontekście poniższego postu z tego wątku: Kto wie, czy to nie fragment tej kolumny kapitulujących Niemców, których do niewoli nakierował z powietrza por. pil. Randolph „Randy” Matthews, z którym zrobiłem wywiad w ostatnich tygodniach jego życia, gdy już był ciężko chory i jego rodzina trochę nam pomagała w tym wywiadzie. Fajni ludzie to byli i bardzo szanujący Polaków z 1. DPanc. Następny wywiad robiłem z przesympatycznym muzykiem country, który pod Chambois był szeregowcem 90. DP i stracił tam nogę po wejściu na minę. A wszedł na tę minę dlatego, że on i jego koledzy dostali rozkaz zablokowania drogi dla ochrony właśnie polskich żołnierzy, żeby ich szkopstwo nie najechało z boku. Edytowane 15 godzin temu przez Jedburgh_Ops
Erih Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Swoją drogą, bulwersujecie się tu koledzy sprawdzaniem papierów jeńcom. Tymczasem jest to normalna procedura w stosunku do żołnierzy wroga - żywych czy martwych. Najpierw typa należy rozbroić (nieistotne czy zabić czy wziąć do niewoli i dokładnie zrewidować pod kątem posiadania broni) a następnie dokładnie sprawdzić papiery. Nie z zamiarem popełniania jakichś zbrodni na formacjach których nie lubimy za to czy tamto, ale dla ustalenia z kim walczymy. I nie ma tak że raz ustalimy a potem odpuszczamy, tylko każdą jedną wrogą sztukę jeżeli tylko można - należy sprawdzić. Bo a nuż widelec pokaże się na naszym odcinku nowa jednostka, albo nawet pomiędzy zwykłymi gemajnami znajdzie się łącznościowiec - szczególnie cenny łup dla wywiadu.
Jedburgh_Ops Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 18 minut temu, Erih napisał: Swoją drogą, bulwersujecie się tu koledzy sprawdzaniem papierów jeńcom. Nie dostrzegłem.
Erih Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu W dniu 19.08.2026 o 10:30, Jedburgh_Ops napisał: Zacytować kanadyjskiego historyka Donalda E. Gravesa?
Jedburgh_Ops Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Ile lat badasz takie sprawy wydając na to duże, w polskich warunkach, pieniądze? Ja tylko lat 40+. Stopień Twojego odrealnienia, jeśli chodzi o historię II wojny jest interesujący.
Erih Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Nie badam tematu jakoś specjalnie, czasem coś poczytam, natomiast mam doświadczenia z realnej służby i sprawdzanie dokumentów wroga było oczywistą praktyką nakazaną regulaminem. I zdrowym rozsądkiem. Dlatego zwracam uwagę że dorabianie sensacji do normalnej wojskowej praktyki prowadzi do wypaczenia obrazu ówczesnej rzeczywistości.
Jedburgh_Ops Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Żyjemy w czasach wspaniałych ofert i alternatyw. Na szczęście. Gorąco polecam śliczną, pachnącą różami, przy stoliczku à la Ludwik XVI z kawusią z odchylonym od filiżaneczki małym paluszkiem historię o szlachetnych, malowanych, polskich (i innych alianckich) żołnierzach czasu II wojny światowej w wykonaniu ś.p. prof. Zbigniewa Wawra. Jak reagował na to, że to baśnie to już najlepiej wiem i ja, i grube dziesiątki innych osób zajmujących się historią tego okresu oraz inwestujących w to nie tyle, co ś.p. profesor i nie w jednej (wiadomej) instytucji na tylko jednym kontynencie.
Erih Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Tymczasem ja polecę lekturę zwyczajnych, szarozielonych regulaminów piechoty/zmechu czy to SZ PRL czy jakichkolwiek innych. W części dotyczącej rozpoznania będzie jasno zapisane co należy zrobić z jeńcami/zabitymi wrogami. To była standardowa praktyka od czasów kiedy armie zrezygnowały z wielokolorowych mundurów i łopoczących nad formacjami flag.
BF.Cieszyniok Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A znacie historie Williego Herolda? Młody gówniarz, który przebiera się w mundur oficera, udaje się do obozu, gdzie przetrzymywani są dezerterzy Wehrmachtu i próbuje zmotywować ich do dalszej walki. Przy tym ginie minimum 170 z nich po tym, jak np. kazał do nich strzelać z FLAK Vierlinga 2cm. Jest to taki przypadek szarych kolorów rzeczywistości wojennej. Czasami jeńcami zostają nawet i żołnierze własnej narodowości, a ich katami i ich rodacy. Wojna tworzy sporo dziwnych sytuacji. Myślę, że prawdziwym wyzwaniem jest w takich sytuacjach pozostać uczciwym i sprawiedliwym człowiekiem niezależnie od tego, co się dzieje wkoło nas. Czy nam by się to udało, tego możemy sobie tylko życzyć. https://pl.wikipedia.org/wiki/Willi_Herold https://www.ndr.de/geschichte/chronologie/kriegsende/vor-80-jahren-todesurteil-gegen-henker-vom-emsland,herold112.html
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Ciekawe zdjęcie z Reichu. Straż kolumny jeńców stanowią jacyś uzbrojeni gentlemani z biało-czerwonymi opaskami.
Jedburgh_Ops Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 6 godzin temu, bodziu000000 napisał: Dodatek z Cherbourga do Cherbourga powyższego.
Jedburgh_Ops Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu W dniu 25.08.2026 o 18:13, Jedburgh_Ops napisał: Niestety takie rzeczy też miały miejsce. Wredne, bezczelne, zadowolone szkopskie mordy w kabrioletach i innych otwartych pojazdach też radośnie jechały sobie do niewoli, bo... niestety francuska lub amerykańska kula (jak to opisał historyk Ambrose) nie zdążyła zrobić z tym należytego porządku.
Rekomendowane odpowiedzi