hipolit-O4 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Odłupane wygląda jak ciemnozielone szkło. Wielkości pięści i ciężkie. Wytwór naturalny ?
0 DARKOFF Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czyli kwaśna skała wylewna złożona ze szkliwa wulkanicznego. Wytwór naturalny.
0 Kee Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) O ile nie znalazłeś go na Śląsku to to obsydian nie jest. Chyba że trafiłeś jakimś cudem na bryłę którą sprowadzono tutaj kilka tysięcy lat temu. Weź latarkę o mocnym świetle weź kamulec w ciemne pomieszczenie przyłóż i zrób zdjęcie. Oczywiście latarkę przyłóż do jak najbardziej płaskiego kawałka kamienia, Edytowane %s o %s przez Kee
0 Ernest Nemeczek Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, Kee napisał: O ile nie znalazłeś go na Śląsku to to obsydian nie jest. Jesteś w mylnym błędzie kolego.
0 Kee Napisano wczoraj o 17:58 Napisano wczoraj o 17:58 W dniu 13.11.2025 o 11:45, Ernest Nemeczek napisał: Jesteś w mylnym błędzie kolego. Bez pleonazmów mi tutaj. Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją. Na terenie Polski zwyczajnie nie występuje ze względów geologicznych.
0 szutnik Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Jak na moje kaprawe oko , to typowy krzemień z rejonu Nysy Kłodzkiej lub ( bardziej )krzemień świeciechowski .
0 Ernest Nemeczek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 20 godzin temu, Kee napisał: Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.).
0 Kee Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) 49 minut temu, Ernest Nemeczek napisał: Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.). To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje bo to niemal cud, że w Całej Polsce mamy pod dostatkiem obsydianu, na terenie który geologicznie to wyklucza. Myślę że namieszasz tym trochę w świecie nauki. Edytowane 3 godziny temu przez Kee
0 hipolit-O4 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Zgodnie z sugestią wykonałem kilka fotek w ciemnicy. Okaz znaleziony na północnych obrzeżach Wrocławia.
0 Kee Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wychodzi na to ze to odpad żużlowy w postaci szkliwa. Niewielka szansa że to jakiś rodzaj krzemienia.
0 Ernest Nemeczek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 51 minut temu, Kee napisał: To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje Zapewne nie sięgnąłeś po to źródło a szkoda. Była to moja rozprawa habilitacyjna. Zachęcam do czytania innych niż internetowe źródeł a zawodowo często nawet zmuszam. Proszę odwiedzić bibliotekę AGH i poprosić panie o kwerendę na ten temat. Zareczam, że się zdziwisz. Pozdrawiam.
0 Kee Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Raczej się nie zdziwię bo z śmiałością można stwierdzić że w Polsce jest brak naturalnie występującego obsydianu ;) pozdrawiam. Właśnie sobie odświeżyłem wiedzę to złoże na Śląsku o którym pisałem to nie był obsydian a jakieś szkliste odpady żużlowe. Pozdrawiam
Pytanie
hipolit-O4
Odłupane wygląda jak ciemnozielone szkło. Wielkości pięści i ciężkie. Wytwór naturalny ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi