Skocz do zawartości

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

O ile nie znalazłeś go na Śląsku to to obsydian nie jest. Chyba że trafiłeś jakimś cudem na bryłę którą sprowadzono tutaj kilka tysięcy lat temu. 

Weź latarkę o mocnym świetle weź kamulec w ciemne pomieszczenie przyłóż i zrób zdjęcie. Oczywiście latarkę przyłóż do jak najbardziej płaskiego kawałka kamienia, 

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano
W dniu 13.11.2025 o 11:45, Ernest Nemeczek napisał:

Jesteś w mylnym błędzie kolego.

Bez pleonazmów mi tutaj. Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją. Na terenie Polski zwyczajnie nie występuje ze względów geologicznych. 

• 0
Napisano
20 godzin temu, Kee napisał:

Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją

Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.).

• 0
Napisano (edytowane)
49 minut temu, Ernest Nemeczek napisał:

Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.).

To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje bo to niemal cud, że w Całej Polsce mamy pod dostatkiem obsydianu, na terenie który geologicznie to wyklucza. Myślę że namieszasz tym trochę w świecie nauki. 

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano

Wychodzi na to ze to odpad żużlowy w postaci szkliwa. Niewielka szansa że to jakiś rodzaj krzemienia. 

• 0
Napisano
51 minut temu, Kee napisał:

To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje

Zapewne nie sięgnąłeś po to źródło a szkoda. Była to moja rozprawa habilitacyjna. Zachęcam do czytania innych niż internetowe źródeł a zawodowo często nawet zmuszam. Proszę odwiedzić bibliotekę AGH i poprosić panie o kwerendę na ten temat. Zareczam, że się zdziwisz. 

Pozdrawiam. 

• 0
Napisano

Raczej się nie zdziwię bo z śmiałością można stwierdzić że w Polsce jest brak naturalnie występującego obsydianu ;) pozdrawiam. 

Właśnie sobie odświeżyłem wiedzę to złoże na Śląsku o którym pisałem to nie był obsydian a jakieś szkliste odpady żużlowe. 

Pozdrawiam