hipolit-O4 Posted November 12 Posted November 12 Odłupane wygląda jak ciemnozielone szkło. Wielkości pięści i ciężkie. Wytwór naturalny ?
0 DARKOFF Posted November 13 Posted November 13 Czyli kwaśna skała wylewna złożona ze szkliwa wulkanicznego. Wytwór naturalny.
0 Kee Posted November 13 Posted November 13 (edited) O ile nie znalazłeś go na Śląsku to to obsydian nie jest. Chyba że trafiłeś jakimś cudem na bryłę którą sprowadzono tutaj kilka tysięcy lat temu. Weź latarkę o mocnym świetle weź kamulec w ciemne pomieszczenie przyłóż i zrób zdjęcie. Oczywiście latarkę przyłóż do jak najbardziej płaskiego kawałka kamienia, Edited November 13 by Kee
0 Ernest Nemeczek Posted November 13 Posted November 13 6 minut temu, Kee napisał: O ile nie znalazłeś go na Śląsku to to obsydian nie jest. Jesteś w mylnym błędzie kolego.
0 Kee Posted November 15 Posted November 15 W dniu 13.11.2025 o 11:45, Ernest Nemeczek napisał: Jesteś w mylnym błędzie kolego. Bez pleonazmów mi tutaj. Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją. Na terenie Polski zwyczajnie nie występuje ze względów geologicznych.
0 szutnik Posted November 15 Posted November 15 Jak na moje kaprawe oko , to typowy krzemień z rejonu Nysy Kłodzkiej lub ( bardziej )krzemień świeciechowski .
0 Ernest Nemeczek Posted November 16 Posted November 16 20 godzin temu, Kee napisał: Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.).
0 Kee Posted November 16 Posted November 16 (edited) 49 minut temu, Ernest Nemeczek napisał: Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.). To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje bo to niemal cud, że w Całej Polsce mamy pod dostatkiem obsydianu, na terenie który geologicznie to wyklucza. Myślę że namieszasz tym trochę w świecie nauki. Edited November 16 by Kee
0 hipolit-O4 Posted November 16 Author Posted November 16 Zgodnie z sugestią wykonałem kilka fotek w ciemnicy. Okaz znaleziony na północnych obrzeżach Wrocławia.
0 Kee Posted November 16 Posted November 16 Wychodzi na to ze to odpad żużlowy w postaci szkliwa. Niewielka szansa że to jakiś rodzaj krzemienia.
0 Ernest Nemeczek Posted November 16 Posted November 16 51 minut temu, Kee napisał: To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje Zapewne nie sięgnąłeś po to źródło a szkoda. Była to moja rozprawa habilitacyjna. Zachęcam do czytania innych niż internetowe źródeł a zawodowo często nawet zmuszam. Proszę odwiedzić bibliotekę AGH i poprosić panie o kwerendę na ten temat. Zareczam, że się zdziwisz. Pozdrawiam.
0 Kee Posted November 16 Posted November 16 Raczej się nie zdziwię bo z śmiałością można stwierdzić że w Polsce jest brak naturalnie występującego obsydianu ;) pozdrawiam. Właśnie sobie odświeżyłem wiedzę to złoże na Śląsku o którym pisałem to nie był obsydian a jakieś szkliste odpady żużlowe. Pozdrawiam
0 Luckey13 Posted November 17 Posted November 17 16 godzin temu, Ernest Nemeczek napisał: Zapewne nie sięgnąłeś po to źródło a szkoda. Była to moja rozprawa habilitacyjna. Zachęcam do czytania innych niż internetowe źródeł a zawodowo często nawet zmuszam. Proszę odwiedzić bibliotekę AGH i poprosić panie o kwerendę na ten temat. Zareczam, że się zdziwisz. Pozdrawiam. Ja też wątpię, bo Obsydianu w Polsce nie ma, i potwierdza to każde źródło jakie znalazłem, tak geologiczne jak i archeologiczne, w kontekście wykorzystania obsydianu w neolicie, który był na nasze tereny importowany, wszystkie przedmioty z obsydiany jakie u nas znaleziono pochodziły z obsydianu spoza terenu Polski. Jak dysponujesz publikacją która temu przeczy to podlinkuj, chętnie poczytam i uzupełnię wiedzę. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć że nie ma ani jednego źródła w internecie potwierdzającego występowanie u nas tej skały, ja wiem że internet nie jest odpowiedzią na wszystko, ale tu nie chodzi o jakąś ultrarzadką substancję o której nikt nie słyszał, a o chyba jeden z najbardziej znanych typów skał, to trochę tak jakby brakowało informacji czy w Polsce można znaleźć krzemień.
Question
hipolit-O4
Odłupane wygląda jak ciemnozielone szkło. Wielkości pięści i ciężkie. Wytwór naturalny ?
14 answers to this question
Recommended Posts