Jump to content

Question

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

O ile nie znalazłeś go na Śląsku to to obsydian nie jest. Chyba że trafiłeś jakimś cudem na bryłę którą sprowadzono tutaj kilka tysięcy lat temu. 

Weź latarkę o mocnym świetle weź kamulec w ciemne pomieszczenie przyłóż i zrób zdjęcie. Oczywiście latarkę przyłóż do jak najbardziej płaskiego kawałka kamienia, 

Edited by Kee
  • 0
Posted
W dniu 13.11.2025 o 11:45, Ernest Nemeczek napisał:

Jesteś w mylnym błędzie kolego.

Bez pleonazmów mi tutaj. Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją. Na terenie Polski zwyczajnie nie występuje ze względów geologicznych. 

• 0
Posted
20 godzin temu, Kee napisał:

Z tego co mi wiadomo jedyne miejsce w Polsce gdzie znaleziono obsydian w stanie naturalnym jest gdzieś na Śląsku pod granicą ze słowacją

Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.).

• 0
Posted (edited)
49 minut temu, Ernest Nemeczek napisał:

Jestem czynnym zawodowo geologiem. Zapewniam Cię, że obsydianu w Polsce jest pod dostatkiem. Nie mówię o przemysłowych złożach (takie rzeczywiście istnieją w zasadzie na Górnym Śląsku a i tak nie są eksploatowane.).

To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje bo to niemal cud, że w Całej Polsce mamy pod dostatkiem obsydianu, na terenie który geologicznie to wyklucza. Myślę że namieszasz tym trochę w świecie nauki. 

Edited by Kee
  • 0
Posted

Wychodzi na to ze to odpad żużlowy w postaci szkliwa. Niewielka szansa że to jakiś rodzaj krzemienia. 

• 0
Posted
51 minut temu, Kee napisał:

To myślę, że powinieneś wydać na ten temat jakąś publikacje

Zapewne nie sięgnąłeś po to źródło a szkoda. Była to moja rozprawa habilitacyjna. Zachęcam do czytania innych niż internetowe źródeł a zawodowo często nawet zmuszam. Proszę odwiedzić bibliotekę AGH i poprosić panie o kwerendę na ten temat. Zareczam, że się zdziwisz. 

Pozdrawiam. 

• 0
Posted

Raczej się nie zdziwię bo z śmiałością można stwierdzić że w Polsce jest brak naturalnie występującego obsydianu ;) pozdrawiam. 

Właśnie sobie odświeżyłem wiedzę to złoże na Śląsku o którym pisałem to nie był obsydian a jakieś szkliste odpady żużlowe. 

Pozdrawiam

• 0
Posted
16 godzin temu, Ernest Nemeczek napisał:

Zapewne nie sięgnąłeś po to źródło a szkoda. Była to moja rozprawa habilitacyjna. Zachęcam do czytania innych niż internetowe źródeł a zawodowo często nawet zmuszam. Proszę odwiedzić bibliotekę AGH i poprosić panie o kwerendę na ten temat. Zareczam, że się zdziwisz. 

Pozdrawiam. 

Ja też wątpię, bo Obsydianu w Polsce nie ma, i potwierdza to każde źródło jakie znalazłem, tak geologiczne jak i archeologiczne, w kontekście wykorzystania obsydianu w neolicie, który był na nasze tereny importowany, wszystkie przedmioty z obsydiany jakie u nas znaleziono pochodziły z obsydianu spoza terenu Polski.

Jak dysponujesz publikacją która temu przeczy to podlinkuj, chętnie poczytam i uzupełnię wiedzę. 

Bo jakoś nie chce mi się wierzyć że nie ma ani jednego źródła w internecie potwierdzającego występowanie u nas tej skały, ja wiem że internet nie jest odpowiedzią na wszystko, ale tu nie chodzi o jakąś ultrarzadką substancję o której nikt nie słyszał, a o chyba jeden z najbardziej znanych typów skał, to trochę tak jakby brakowało informacji czy w Polsce można znaleźć krzemień.