Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 10.03.2026 o 17:28, Czlowieksniegu napisał:

Wyraźnie nie przeczytałeś całości mojego wpisu.

Cały temat polegałby* tylko i wyłącznie na wystąpieniu lub próbach wystąpienia z NPT.
Co nie przyniosłoby nic pozytywnego, a wręcz przeciwnie.
A dlaczego na tym by polegał?
Z prostego, powtórzę powodu, czyli Polska nie ma ani dziesiątków jak nie setek miliardów euro na ruszenie z miejsca i nie ma technicznych możliwości, aby ruszyć.

* zacząłby i się skończył 

No cóż, przeczytałem Twój post powoli i dokładnie. Wiem co masz na myśli lecz ja uważam inaczej, myślę, że nie wierzysz w nasz naród. Nie mam jednak czasu ani chęci kruszyć z Tobą kopie bo Ty masz swój punkt widzenia a ja swój. I tyle.

Napisano
W dniu 10.03.2026 o 17:33, Czlowieksniegu napisał:

Masz codziennie multum przykładów, że dla kilku bytów politycznych nie ma takiego tematu, że DTrump do końca Świata będzie Polski bronił, że USA najważniejszy, największy, itp....
Stąd każde szukanie alternatyw, pal licho czy i na ile realnych, jest wg nich nie do przyjęcia.

Dwa- Putin osobiście, z biologicznych i politycznych powodów, nie jest nieśmiertelny.
Czy i kto będzie po nim i czy Rosja będzie w znanej nam formie istniała- tego nie wiemy.

Ale pomysł budowy od zera broni A przez Polskę, to zajęcie na pokolenia. 

Stąd logicznym wydaje się próba rozglądania się na boki i sprawdzenia, niekoniecznie na forum publicznym, czy i jak Nuclear Sharing można rozwinąć.

Znów uważam inaczej. Sam napisałeś, że:

-nie możemy liczyć na juesej

-nie wiemy kto przyjdzie po srutinie (a może będzie żyć wiecznie?🤣)

-jak na pokolenia to trzeba zacząć już dziś aby nasze dzieci, wnuki miały już taki arsenał

Więc trzeba działać, tu i teraz, dzisiaj a nie za dziesiąt lat.

Napisano
W dniu 10.03.2026 o 17:41, Czlowieksniegu napisał:

Muszę Cię przeprosić...
Niesłusznie napisałem, że Polska nie ma tych N miliardów euro.

Nie tylko "ma", ale i "ma" dowolną kwotę.

🤣 Przyjmuję przeprosiny 🤣

Napisano (edytowane)

Rosja oskarżyła Wielką Brytanię o wsparcie armii Ukrainy w ataku na zakład w Briańsku — jedną z kluczowych fabryk rosyjskiej zbrojeniówki. Kreml uważa, że Zachód dąży do eskalacji.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/kreml-uderza-w-wielka-brytanie-po-ataku-w-briansku-nowy-poziom-konfliktu/z75yzlj?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

Ale najbardziej uśmiałem się przy tych częściach oświadczenia roSSji 🤣🤣🤣

Według autorów komunikatu Wielka Brytania "przekroczyła normy prawa międzynarodowego i jest gotowa, za pośrednictwem swoich marionetek, przenieść konflikt na zupełnie nowy poziom pod względem zniszczeń i ofiar w ludziach".

"Zdecydowanie potępiamy ten celowo zaplanowany atak terrorystyczny" — czytamy w oświadczeniu ministerstwa, które apeluje do organów międzynarodowych (w tym ONZ) o ocenę ataku na fabrykę w Briańsku. "Milczenie będzie postrzegane jako nic innego, jak tylko przyzwolenie na przestępcze działania" — podsumowuje resort.

Edytowane przez pawel_breslau
Napisano
44 minuty temu, pawel_breslau napisał:

że nie wierzysz w nasz naród

To inna rzecz, bo nie wierzę.

Stąd prośba, bo Ty jak rozumiem, jak najbardziej- skąd i jak, ale realnie, zapewnić technologię, infrastrukturę, finansowanie.

41 minut temu, pawel_breslau napisał:

Więc trzeba działać

Zazdroszczę, serio...

Jak odpowiesz na pierwsze pytanie, to odpowiedz, jak chciałbyś, w perspektywie "tu i teraz, dzisiaj" pogodzić dwa przeciwstawne obozy- "amerykański" vs "europejski".