Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, bjar_1 napisał:

No ta, ale do nas nie lecą te z głowicami bojowymi, tylko wabiki Gerbery.

Tego nigdy nie możemy być pewni. Na razie mamy znalezioną połowę śnp z ostatniej nocy. Co jeszcze wylizie - nie wiadomo. Pilot nie może ryzykować i zakładać, że strzela do ruskiego MALDa, tylko musi zakładać najgorszy wariant.

Tak jest zresztą w każdym rodzaju lotnictwa, czy wojskowym, czy komunikacyjnym, czy sportowym. Jesteś pilotem to musisz zakładać setkę niekorzystnych czynników do przodu, a jak nic się nie wydarzy to tylko się cieszyć. To normalny lotniczy survival. Ja jestem z takiej szkoły i dlatego w domu robię za pesymistę, a jestem tylko twardym realistą, bo to pozwala w miarę bezpiecznie żyć, czy na ziemi, czy w powietrzu.

:classic_smile:

Napisano

Moje podsumowanie nieprzespanej nocy:

O godz. 3:11 (0311 LT) para myśliwska (operująca w separacji od siebie) dostała informację z AWACSa, że cel zidentyfikowano jako "Shahed".
W tym czasie jedna z maszyn (F-35) była 30-40 km na pd-wsch od Zamościa. ("nade mną")
Przez kilka następnych minut padły komendy do zwalczenia Shaheda ("Engage").
O 0320 prowadzący pary (November Uniform 01) zameldował o zestrzeleniu drona.
Ten czas co do minuty koreluje z obrazem z kamery domowej pod Zamościem (Cześniki), ukazującej krótki lot rakiety i eksplozję w powietrzu. Jest taki filmik w necie.
Potem samoloty przemieściły się gdzieś dalej (domyślam się, że w kierunku północnym), u mnie nie były już słyszalne w powietrzu.
Tam o godz. 0338 drugi z pary (November Uniform 02) zameldował o kolejnym zestrzeleniu ("Confirmed splashed Shaded"). Po tym odleciał dotankować z cysterny, która przemieściła się spod Mielca-Tarnowa w rejon Warszawa-Radom (co sugeruje kierunek przemieszczenia się dronów z pd na północ, skoro myśliwce musiały tam mieć zaplecze - już nie Lubelskie/Podkarpackie, ale Lubelskie/Mazowieckie).
Raczej nie mówili, albo ja nie byłem w stanie wychwycić, przy pomocy jakich środków bojowych przystąpili do zwalczania (żadnych tam "foxów" nie słyszałem.) Padały słowa o kontakcie radarowym, to zgaduję, że mogli faktycznie użyć AIM-120, a nie rakiety IR.
Kosztu nikt nie liczył, tej nocy ważne było bezprecedensowe działanie i prestiż.

Zastanawia zwalczanie celów przez myśliwce bezpośrednio w rejonie rozwinięcia opl naziemnej. Ta najwyraźniej została wyłączona z działań, skoro nad nią latały samoloty. Niedaleko miejsca pierwszego zestrzelenia (niespełna 10 km) jest nasza Narew (CAMM). Ale widocznie drony były widziane "z góry", a nie przez radary naziemne. Wcześniej samoloty latały w rejonie przygranicznym w okolicy Łaszczowa, a tam też są środki naziemnej opl VSHORAD (Piorun/Grom).

M.

• Tak trzymać 1
Napisano
15 minut temu, bjar_1 napisał:

O tych 2 świętokrzyskich cisza.

O tych dwóch kumple z wojska powiedzieli byłemu członkowi Sejmowej Komisji Obrony Narodowej. Zobaczymy, czy się to potwierdzi.

Napisano
8 minut temu, bodziu000000 napisał:

Czyli trwa odcinanie dzikich od radiolokacji (idzie ostatnio bardzo dobrze) oraz od łączności z satelitami rozpoznawczymi (w czasie tej wojny dzicy strzelili chyba 2-3 nowe z tego co pamiętam, żeby odświeżyć złom, który nawet nie był SAR ani zdolny do robienia zdjęć przez chmury).

Napisano
42 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ilu Ukraińców już spadło samozestrzelonych z powodu strzelania z działek? Ośmiu co najmniej, jeśli nie dziewięciu. To dziadostwo wybucha przed nosem i mogiła - czas reakcji pilota na unik jest za krótki, a odległość od wybuchu za mała. Tak Ukraińcom pospadały Su-27, MiG-i-29 i F-16.

Właśnie dlatego zestrzeliwanie trabantów muszą na siebie wziąć polskie antydronowe systemy APS, Tarnowa/WAT-u i Hertza.

i FA-50

Napisano

Przed godz. 17 Prokuratura Okręgowa w Warszawie poinformowała, że koordynuje działania procesowe w miejscu odnalezienia drona w Nowym Mieście nad Pilicą w województwie mazowieckim.

Napisano
23 minuty temu, beaviso napisał:

Moje podsumowanie nieprzespanej nocy:

O godz. 3:11 (0311 LT) para myśliwska (operująca w separacji od siebie) dostała informację z AWACSa, że cel zidentyfikowano jako "Shahed".
W tym czasie jedna z maszyn (F-35) była 30-40 km na pd-wsch od Zamościa. ("nade mną")
Przez kilka następnych minut padły komendy do zwalczenia Shaheda ("Engage").
O 0320 prowadzący pary (November Uniform 01) zameldował o zestrzeleniu drona.
Ten czas co do minuty koreluje z obrazem z kamery domowej pod Zamościem (Cześniki), ukazującej krótki lot rakiety i eksplozję w powietrzu. Jest taki filmik w necie.
Potem samoloty przemieściły się gdzieś dalej (domyślam się, że w kierunku północnym), u mnie nie były już słyszalne w powietrzu.
Tam o godz. 0338 drugi z pary (November Uniform 02) zameldował o kolejnym zestrzeleniu ("Confirmed splashed Shaded"). Po tym odleciał dotankować z cysterny, która przemieściła się spod Mielca-Tarnowa w rejon Warszawa-Radom (co sugeruje kierunek przemieszczenia się dronów z pd na północ, skoro myśliwce musiały tam mieć zaplecze - już nie Lubelskie/Podkarpackie, ale Lubelskie/Mazowieckie).
Raczej nie mówili, albo ja nie byłem w stanie wychwycić, przy pomocy jakich środków bojowych przystąpili do zwalczania (żadnych tam "foxów" nie słyszałem.) Padały słowa o kontakcie radarowym, to zgaduję, że mogli faktycznie użyć AIM-120, a nie rakiety IR.
Kosztu nikt nie liczył, tej nocy ważne było bezprecedensowe działanie i prestiż.

Zastanawia zwalczanie celów przez myśliwce bezpośrednio w rejonie rozwinięcia opl naziemnej. Ta najwyraźniej została wyłączona z działań, skoro nad nią latały samoloty. Niedaleko miejsca pierwszego zestrzelenia (niespełna 10 km) jest nasza Narew (CAMM). Ale widocznie drony były widziane "z góry", a nie przez radary naziemne. Wcześniej samoloty latały w rejonie przygranicznym w okolicy Łaszczowa, a tam też są środki naziemnej opl VSHORAD (Piorun/Grom).

M.

Ciekawe, kto i gdzie upolował tego trzeciego drona, który uchodzi za pewny, bo ten czwarty jest w kategorii prawdopodobny. Co za come back do myśliwskiej terminologii drugowojennej. :-)

Napisano

Aktualizacja.

Cześniki
Czosnówka
Wyryki-Wola
Krzywowierzb- Kolonia
Wohyń
Wyhalew
Wielki Łan
Mniszków
Oleśno
Mierzyce
Nowe Miasto nad Pilicą
Zabłocie-Kolonia
Osiny (nieoficjalnie)
Bór Kunowski (nieoficjalnie)

Napisano (edytowane)

Trzeci podobno dopiero o 0645, jakiś długodystansowiec albo maruder… Jest zatem szansa, że o tej 0320 słyszałem historycznie pierwszego…

M.

Edytowane przez beaviso
Napisano
41 minut temu, beaviso napisał:

Trzeci podobno dopiero o 0645, jakiś długodystansowiec albo maruder… Jest zatem szansa, że o tej 0320 słyszałem historycznie pierwszego…

M.

Dobre sprzęcicho masz 👍

Napisano
10 minut temu, bjar_1 napisał:

Co jest z Rosją, która narusza polską przestrzeń powietrzną dronami? No to ruszamy!

Ale nie wiadomo, jaki był biomet w miejscu wypowiadania tych słów przez wypowiadacza. Wieczorem (jego czasu lokalnego) wszystko może się zmienić, a jeszcze jak Melaśka krzywo spojrzy to już w ogóle...

Napisano
25 minut temu, bjar_1 napisał:

Co jest z Rosją, która narusza polską przestrzeń powietrzną dronami? No to ruszamy!

Czytam to po angielsku, czytam po polsku i nadal nie rozumiem tego przekazu.

IMG_20250910_184156_796.jpg

Napisano
3 godziny temu, lowiec napisał:

Ten SKYctrl to ile ich w Polsce powinno być - jak by ktoś policzył ile i za ile bo kalkulatora mi nie starcza. Aby od morza do gór lub po Bugu go stawiać dla ochrony całej granicy?

Nie pytaj, tylko wnoś coś na forum. Policz i podziel się z forumowiczami.

Licząc po 23. południku Polska ma długość 501 km (poniżej). Możesz ustawić x SKYctrl SKID na tym dystansie. Policz.

image.thumb.jpeg.f26889af7eb299cd2303ab8974a2b70d.jpeg

Ale 23. południk nie całkiem odzwierciedla to, co trzeba w Polsce bronić przed dronami. Lepiej jest przyjąć założenie odrobinę na zachód od 23. południka, jak poniżej. Wtedy masz do obrony dystans 589 km.

image.thumb.jpeg.ec386841f069b8ea1e95db2caee0ca35.jpeg

Uzbrojeniem SKYctrl SKID jest 30-milimetrowa armata Mk 44 Bushmaster II o skutecznej donośności w wersji lądowej 3 km.

Licz i podziel się.

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, lowiec napisał:

Ten SKYctrl to ile ich w Polsce powinno być - jak by ktoś policzył ile i za ile bo kalkulatora mi nie starcza. Aby od morza do gór lub po Bugu go stawiać dla ochrony całej granicy?

Bo niektórzy posłowie zafiksowani są jak słucham...

Pilica  nie wystarczy? Musi być SKYctrl?

Edytowane przez MarekA