Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3098

• Jedburgh_Ops

1921

• karpik

1771

• MarekA

1272

Napisano (edytowane)

Dwa naruszenia przez drony w nocy 2/3. września

https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/9878594,dwukrotnie-naruszono-polska-przestrzen-powietrzna-oficjalny-komunikat.html#

U mnie na wschód od Tomaszowa noc była cicha, ale Hrubieszów donosi, że mieli "air show" w powietrzu i naprawdę głośno. Wg oficjalnego komunikatu zjawiły się także holenderskie F-35 z Krzesin.

Pojawił się także głos, że w 3.09 po godz. 20 nisko przeleciał pod Hrubieszowem samolot odrzutowy w kierunku granicy Wówczas żadnego ataku na UA nie było, patrole nie były poderwane, ani nie miała miejsca rezerwacja strefy do naszych szkoleń. Dokładnie wówczas moja żona zaraportowała mi o identycznym przelocie, bo siedziała przed domem - a ja pechowo akurat poszedłem po coś do chałupy i atrakcja mnie ominęła. Również w kierunku wschodnim. Wygląda na to, że miała miejsce jakaś "dostawa artykułów latających" dla ukraińskich sił powietrznych.

M.

Edytowane przez beaviso
Napisano
5 minut temu, beaviso napisał:

Wygląda na to, że miała miejsce jakaś "dostawa artykułów latających" dla ukraińskich sił powietrznych.

Na to być może wygląda. Nie tak dawno Francuzi mówili, że będzie dostawa kolejnych Mirage'y 2000-5F.

Napisano

Balony obserwacyjne powracają:

"Jednym z najważniejszych punktów prezentacji Siltec jest aerostat na uwięzi AERO-Z105, opracowany we współpracy z Instytutem Podstawowych Problemów Techniki PAN oraz firmą Adaptronica. To platforma o długości około 10,5 metrów i udźwigu około 10 kg. Może operować na pułapie od 100 do 200 metrów, z możliwością osiągnięcia wysokości do 600 metrów."

https://defence24.pl/sily-zbrojne/siltec-na-mspo-2025-latajaca-tarcza-wschod-i-cyfrowe-technologie-dla-armii#goog_rewarded