MarekA Napisano wczoraj o 19:59 Napisano wczoraj o 19:59 3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Dobre. Są na forum starszaki? Pamiętają zamach w tokijskim metrze? Trzy czwarte światowej Międzynarodówki Terrorystycznej przyznawało się do niego i szczyciło tym „sukcesem”. Po czym okazało się, że to lokalny kmiotek Chizuo Matsumoto - ksywa Shōkō Asahara - przeprowadził ten zamach. Chyba lepiej poczekać na jakieś porządniejsze wiadomości o zamachu na tego ukraińskiego pułkownika. Pamiętam Wrzuciłem to jako ciekawostkę. Mam przekonanie graniczące z pewnością, że gdyby doszło do wojny polsko - rosyjskiej sami u siebie mieli byśmy spore grono chętnych do wrółpracy z ruskimi. Np. słynny plakat z napisem Putin zrób porządek ... Mam sąsiada, starego trepa. Zdziwił bym się gdyby nie witał ruskich wódką i zakąską. Patrząc w przeszłość widzę pewne analogie. Mamy podział na dwie grupy: liberałów, lewaków, cyklistów, zapatrzonych w rewolucję francuską i uchwalających pierwszą na naszym kontynencie konstytucję i drugą grupę: obrońców tradycyjnych wartości, zwalczających tęczowych, żydów, komunistów, obrońców sarmatyzmu którzy o pomoc zwrócili się do niemieckiej księżniczki ze Szczecina i zawiązali konfederacje. Cytuj
karpik Napisano wczoraj o 20:06 Napisano wczoraj o 20:06 (edytowane) 45 minut temu, Erih napisał: Zdaje się że chodziło o "wielką czystkę" a nie o rewolucję 1917 roku ;) Nie chodziło mi o zdarzenie historyczne, tylko zwyczajnie nie wierzę, że to co autor opisuje, czyli "upadająca rosja" jest tym co zmieni nastroje społeczne. Fiutin nadaje dodatkowe uprawnienia fsb nie po to by się bronić przed rodakami, tylko są to naturalne kroki rozwoju państwa gdzie każda sfera przestawiana jest w tryb wojenny. Nie można tracić czasu na długotrwałe sprawy sądowe, przetargi, zadośćuczynienia, wywłaszczenia, upadłości. Ja to rozumiem. Europa nie. Planuje zakupy broni z fabryk, które powstaną w przyszłej dekadzie i nie kupią śmigłowców, póki sąd nie rozwiąże sprawy caracali maciara z przed 20 lat. Edytowane wczoraj o 20:10 przez karpik Cytuj
Erih Napisano wczoraj o 20:47 Napisano wczoraj o 20:47 45 minut temu, MarekA napisał: drugą grupę: obrońców tradycyjnych wartości, zwalczających tęczowych, żydów, komunistów, obrońców sarmatyzmu którzy o pomoc zwrócili się do niemieckiej księżniczki ze Szczecina i zawiązali konfederacje. Obrońcy sarmatyzmu prędzej znaleźli by się w pierwszej grupie. Ta druga to głównie magnateria, jak najbardziej elitarna i oświeceniowa. Tak że analogia nie do końca się spina. Cytuj
MarekA Napisano wczoraj o 20:49 Napisano wczoraj o 20:49 28 minut temu, karpik napisał: Nie chodziło mi o zdarzenie historyczne, tylko zwyczajnie nie wierzę, że to co autor opisuje, czyli "upadająca rosja" jest tym co zmieni nastroje społeczne. Fiutin nadaje dodatkowe uprawnienia fsb nie po to by się bronić przed rodakami, tylko są to naturalne kroki rozwoju państwa gdzie każda sfera przestawiana jest w tryb wojenny. Nie można tracić czasu na długotrwałe sprawy sądowe, przetargi, zadośćuczynienia, wywłaszczenia, upadłości. Ja to rozumiem. Europa nie. Planuje zakupy broni z fabryk, które powstaną w przyszłej dekadzie i nie kupią śmigłowców, póki sąd nie rozwiąże sprawy caracali maciara z przed 20 lat. Różnica jest taka, że ruskie już dawno przestawiły się na gospodarkę wojenną a państwa europejskie nie mają powodu i potrzeby się na nią przestawiać. Dotychczasowa roczna pomoc zachodu dla Ukrainy to ile jest? Połowa rocznego budżetu Polski? No trochę więcej. Polska nie jest potęgą gospodarczą w Europie. Trump ma trochę racji by docisnąć Europe. Jest coś takiego jak polityka medialna. Cały czas trzeba pamiętać o tym, że jesteśmy "urabiani". Czytam to co piszą ruski. Oni widzą że jest źle. Nie sądzę by doszło do oddolnej rewolucji. Szybciej jakiś zdesperowany oligarcha zacznie działać. Cytuj
Erih Napisano wczoraj o 20:51 Napisano wczoraj o 20:51 40 minut temu, karpik napisał: Fiutin nadaje dodatkowe uprawnienia fsb nie po to by się bronić przed rodakami, tylko są to naturalne kroki rozwoju państwa gdzie każda sfera przestawiana jest w tryb wojenny. Nie do końca się nie zgadzam. Ale zwiększenie uprawnień państwowego aparatu terroru oznacza że będzie on bardzo potrzebny. Wręcz niezbędny. Po co? Żeby podwyższyć efektywność działania państwa na stopie wojennej? Nie sądzę. Cytuj
MarekA Napisano wczoraj o 20:55 Napisano wczoraj o 20:55 6 minut temu, Erih napisał: Obrońcy sarmatyzmu prędzej znaleźli by się w pierwszej grupie. Ta druga to głównie magnateria, jak najbardziej elitarna i oświeceniowa. Tak że analogia nie do końca się spina. No nie jestem tego taki pewien. Jeśli wierzyć wiki: Sarmatyzm już w samym założeniu zawierał tendencje separatystyczne, odśrodkowe w stosunku do kultury ogólnoeuropejskiej, której wspólnym mianownikiem był humanizm. Idealizowanie przeszłości sarmackiej przez szlachtę skutkowało konserwatyzmem, który przejawiał się we wszystkich dziedzinach życia" Cytuj
Erih Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 1 minutę temu, MarekA napisał: No nie jestem tego taki pewien. Jeśli wierzyć wiki: Sarmatyzm już w samym założeniu zawierał tendencje separatystyczne, odśrodkowe w stosunku do kultury ogólnoeuropejskiej, której wspólnym mianownikiem był humanizm. Idealizowanie przeszłości sarmackiej przez szlachtę skutkowało konserwatyzmem, który przejawiał się we wszystkich dziedzinach życia" Nie wierz wiki. Większość myślicieli sarmatyzmu kształciła się na europejskich (znaczy zachodnich) uniwersytetach I choć sarmatyzm podkreślał odrębność rodzimej kultury, to z tej zachodniej czerpał równie ochoczo co ze wschodniej. Skutkiem tego, to sarmacki zaścianek zbuntował się przeciwko "oświeconej" magnaterii, zrzeszonej w Konfederacji Targowickiej. Gębę sarmatyzmowi dorobiła propaganda czasów komuny, utożsamiając tradycjonalizm (sarmatyzm) z Targowicą. Cytuj
MarekA Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 7 minut temu, Erih napisał: Nie wierz wiki. Większość myślicieli sarmatyzmu kształciła się na europejskich (znaczy zachodnich) uniwersytetach I choć sarmatyzm podkreślał odrębność rodzimej kultury, to z tej zachodniej czerpał równie ochoczo co ze wschodniej. Skutkiem tego, to sarmacki zaścianek zbuntował się przeciwko "oświeconej" magnaterii, zrzeszonej w Konfederacji Targowickiej. Gębę sarmatyzmowi dorobiła propaganda czasów komuny, utożsamiając tradycjonalizm (sarmatyzm) z Targowicą. Ok. A tak konkretnie to którzy sarmaci, z imienia i nazwiska, poparli Konstytucje? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 19 godzin temu, MarekA napisał: Trump ma trochę racji by docisnąć Europe. Polecam zapoznać się z wypowiedziami przedstawicieli opozycji w Polsce na powyższy temat- z naciskiem na wzrost wydatków obronnych/wojskowych w Niemczech... Cytuj
pawel_breslau Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu https://twitter.com/i/status/1945457156653806034 Cytuj
pawel_breslau Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu W dniu 16.07.2025 o 11:26, Jedburgh_Ops napisał: Mam pytanie do tutejszych dyskutantów: Czy dostajecie na Wasze e-maile regularny spam z ofertami różnych dronów? Też nie miałem takich wiadomości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi