karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 5 godzin temu, beaviso napisał: Niezawodna agencja Altair opisuje ten proceder. Z tym że to Ukraińcy odmawiają przyjęcia swoich poległych, których trupy chce łaskawie przekazać im litościwa Rosja. https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=46177 M. Nie wysilili się. Przepisali kropka w kropkę ruską propagandę w temacie. Ukraińcy widzą sprawę zgoła inaczej. Cytuj
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Tymczasem w rosyjskim mieście Czeboksary przyjazne drony wywołały poruszenie w zakładach WNIIR, produkujących elektronikę do sprzętu wojskowego Mieszkańcy zgłaszają ataki dronów i duży pożar w przedsiębiorstwie, aktywnie publikując w Internecie nagrania ukazujące moment uderzenia oraz późniejsze podpalenie. Władze stolicy Republiki Czuwaskiej, które milczały przez kilka godzin, potwierdziły jednak uderzenie w przedsiębiorstwo , które pilnie przerwało pracę. Sądząc po nagraniach, obrony przeciwlotniczej również nie widać : drony przeprowadzają ukierunkowane uderzenia na obiekt, który bezpośrednio współpracuje z rosyjskim Ministerstwem Obrony. Zakład WNIIR (Wszechrosyjski Instytut Badawczy Inżynierii Przekaźników) został założony w 1961 roku. Według danych z otwartych źródeł, przedsiębiorstwo zajmuje się opracowywaniem i produkcją przekaźnikowych systemów zabezpieczeń i automatyki dla podstacji. Obecnie jest to duża firma, jednocząca szereg przedsiębiorstw elektrotechnicznych i budowy maszyn. Oddziały znajdują się w Moskwie i Petersburgu. W Czeboksarach firma obejmuje dwa zakłady. W 2007 roku utworzono odrębny oddział – WNIIR-Postęp, który zajmuje się opracowywaniem systemów elektronicznych dla sprzętu wojskowego. Mowa o produkcji kluczowego elementu rosyjskiej obrony przed ukraińskimi systemami walki elektronicznej – anteny Kometa, która jest wykorzystywana w pociskach manewrujących Iskander-M i Kalibr, bezzałogowych statkach powietrznych Orlan-10 i podobnych. W 2023 roku elektrownia, położona bezpośrednio w Czeboksarach, około 4 kilometrów od głównej placówki WNIIR, została objęta sankcjami międzynarodowymi z powodu szeroko zakrojonej wojny z Ukrainą. Wczoraj w Rosji również pojawiły się skargi na masowy atak nieznanych dronów i eksplozje w obwodach samarskim, woroneskim i tambowskim. W szczególności mieszkańcy Borisoglebska zgłaszali głośne odgłosy eksplozji w pobliżu lokalnego lotniska . Plan dywanowy wprowadzono na lotniskach w Tambowie, Saratowie, Niżnym Nowogrodzie i Kazaniu. VID_20250609_065110_478.mp4 VID_20250609_065303_036.mp4 VID_20250609_065308_980.mp4 Edytowane 9 godzin temu przez karpik Cytuj
karpik Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W workach po ziemniakach jadą bohatyry? VID_20250609_065525_332.mp4 Cytuj
karpik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, MarekA napisał: W Rosji minus dwa samoloty (MiG-31 i Su-30/34) , – Sztab Generalny. Dziś rano doszło do strajku na lotnisku Savasleyka. Wyniki operacji bojowej są wyjaśniane. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Fajny miesiąc mamy. Chyba od czasu Barbarossy dzicy nie mieli takich strat w lotnictwie, jak od uroczystego Dnia Dziecka w FR do dziś. A miesiąc jeszcze młodziutki... Cytuj
MarekA Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) 10 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: I oprócz rzeczy grubych z tych silników to właśnie setek takiej niezbędnej i certyfikowanej drobnicy brakuje teraz Ukraińcom do MiG-ów-29 oraz resztek Su-25 i Su-27. Na sto procent można zakładać, że byłe demoludy zrobiły do ukraińskich MiG-ów-29 zrzutkę takich części, ale przecież zrzutki też mają kres. To może być wskazówką gdzie pozyskują części zamienne: "Rosyjska FSB poinformowała, że powstrzymała przemyt części do śmigłowców Mi-8 i Mi-17 na Ukrainę." https://x.com/WarNewsPL1/status/1931981946432651716 Edytowane 4 godziny temu przez MarekA Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) O właśnie, dzięki za ten post. On obrazuje moje wczorajsze posty. Ja po prostu znam te setki części do ruskich silników (i znam te ruskie silniki) i moim zdaniem nie wszystko da się podrobić na Ukrainie, czy na Zachodzie na zlecenie Ukrainy, metodami inżynierii odwrotnej. A tu niestety liczy się każda drobna część; nie ma rzeczy nieważnych w silniku turboodrzutowym, turbośmigłowym czy turbowałowym. Dlatego Ukraińcy kombinują, jak tylko mogą, żeby zdobywać tyle części oryginalnych, ile tylko ich wywiad da radę zdobyć. Byłe demoludy systematycznie wycofują się z eksploatacji Mi-8, Mi-17 i Mi-24 i to jest wielkie szczęście dla Ukrainy, bo zawsze coś tam dostaną do tych śmigłowców, ale przy takiej skali intensywności wojny na Ukrainie to wciąż kropla w morzu potrzeb. Edytowane 4 godziny temu przez Jedburgh_Ops Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) 30 minut temu, MarekA napisał: To może być wskazówką gdzie pozyskują części zamienne: "Rosyjska FSB poinformowała, że powstrzymała przemyt części do śmigłowców Mi-8 i Mi-17 na Ukrainę." https://x.com/WarNewsPL1/status/1931981946432651716 23 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: O właśnie, dzięki za ten post. On obrazuje moje wczorajsze posty. Ja po prostu znam te setki części do ruskich silników (i znam te ruskie silniki) i moim zdaniem nie wszystko da się podrobić na Ukrainie, czy na Zachodzie na zlecenie Ukrainy, metodami inżynierii odwrotnej. A tu niestety liczy się każda drobna część; nie ma rzeczy nieważnych w silniku turboodrzutowym, turbośmigłowym czy turbowałowym. Dlatego Ukraińcy kombinują, jak tylko mogą, żeby zdobywać tyle części oryginalnych, ile tylko ich wywiad da radę zdobyć. Byłe demoludy systematycznie wycofują się z eksploatacji Mi-8, Mi-17 i Mi-24 i to jest wielkie szczęście dla Ukrainy, bo zawsze coś tam dostaną do tych śmigłowców, ale przy takiej skali intensywności wojny na Ukrainie to wciąż kropla w morzu potrzeb. PS To już tylko marzenie ściętej głowy, ale w PLL Lot była wielka ruska maszyna (szafa gdańska × 2) certyfikowana oczywiście przez ruskich wszystkich świętych od lotnictwa, która była testerem wszystkich typów pomp paliwowych do ruskich samolotów wojskowych i komunikacyjnych (wojsko też z tej maszyny korzystało). Przez kilka tygodni pracowałem na tej maszynie wrzucając pompy do testów, a potem obserwując to, co pokazują podziałki na rurach ze szkła pancernego, czy wydatek masowy paliwa w funkcji czasu jest taki, jak trzeba. Aż by się prosiło dać tę maszynę którejś z firm zachodnich, która podjęłaby się produkcji (metodą inżynierii odwrotnej) pomp paliwowych do ukraińskich MiG-ów i Su. Pompy paliwowe to też bardzo newralgiczny i nierzadko zawodny element silników w ruskich samolotach. Ale tej maszyny na pewno już nie ma w Locie po nastaniu ery Boeingów tamże. Edytowane 4 godziny temu przez Jedburgh_Ops Cytuj
karpik Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ponad 10 dział samobieżnych, systemy obrony przeciwlotniczej i kolumny ponad 40 ciężarówek z amunicją i ludźmi – Rosja przerzuca mnóstwo sprzętu z okupowanego Krymu lub obwodu chersońskiego Jak poinformował szef Centrum Badań nad Okupacją Piotr Andriuszczenko, cały sprzęt i żołnierze zostaną następnie przewiezieni koleją do obwodu kurskiego Federacji Rosyjskiej, a dokładnie do obwodu sumskiego. Andriuszczenko twierdzi, że jest to w zasadzie największy transfer sprzętu w ciągu ostatniego półrocza i pierwszy tego rodzaju w czasie całej wojny. Наступление_ок.mp4 Cytuj
karpik Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu 3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Fajny miesiąc mamy. Chyba od czasu Barbarossy dzicy nie mieli takich strat w lotnictwie, jak od uroczystego Dnia Dziecka w FR do dziś. A miesiąc jeszcze młodziutki... Pisałeś, że nie da się w pojedynkę. Ukraińcy piszą co innego lub nie chcą zdradzać taktyki. "Historyczna bitwa powietrzna: F-16 zestrzelił rosyjskiego Su-35 po raz pierwszy Megamyśliwiec Putina poniósł porażkę, co było okrutnym wstydem dla rosyjskiego dyktatora, pisze Bild. Publikacja informuje, że Su-35 został zestrzelony w rejonie Kurska w weekend: rosyjski pilot wpadł w zasadzkę. Ukraina, razem z F-16, podniosła szwedzki Saab 340 AEW&C, który wykrył rosyjski myśliwiec z odległości 200-300 km i przekazał współrzędne pilotowi F-16. W publikacji odnotowano, że F-16 wystrzelił pocisk AIM-120, który trafił Su-35 w pobliżu miasta Korenevo. Pilotowi udało się katapultować. Ukraińscy piloci powrócili do bazy bez strat." Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 2 minuty temu, karpik napisał: Pisałeś, że nie da się w pojedynkę. Ukraińcy piszą co innego lub nie chcą zdradzać taktyki. W takim razie nie dopowiedziałem. Walczy dwóch, robi Su w konia dwóch, ale strzela jeden F-16, bo podatnik nie płaci za nawalankę drogimi kpr-ami, tylko za efektywność połączoną z oszczędnością. Drugi pilot F-16, który był na zająca nie ma zaliczonej nawet asysty, bo to nie piłka nożna. Robi się tak dlatego, że Su ma mocniejszy i większy radar. Ale pisałem też o niewykluczonym fuksie pojedynczego F-16. Dobrze wiadomo, jaka jest ruska elektronika i awionika - przez lata tej wojny było tu wystarczająco dużo zdjęć tych cudów techniki, co to нет аналогов в мире. Gdyby tego Su miał zestrzelić pojedynczy F-16 (chociaż bardziej wierzę w duet wg powyższego schematu) to nie jest to niemożliwe. Bo po 1) kowboje (i to nie tajemnica) zrobili Ukraińcom dla ich F-16 specjalne systemy ECM/WRE sprofilowane wyłącznie do walki z ruskimi; po 2) zwyczajnie radar tego Su mógł stracić na sprawności, co u ruskich jest normalne. Ale nawet jeśli walczyła z tym Su para F-16 wg schematu, jaki normalnie obowiązuje to i tak powie się, że ef-szesnaście zestrzelił Su, a nie że ef-szesnaście zestrzeliły Su, bo strzela tylko jeden pilot. Niby detale słowne, ale jak widać istotne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi