Cypis Napisano 12 Luty Napisano 12 Luty Czy ktoś ma jakiś pomysł jaki to może być typ autobusu ? Cytuj
0 Catadero Napisano 12 Luty Napisano 12 Luty Typ autobusu? Benzyniak zasilany gazem drzewnym z generatora. Cytuj
0 bjar_1 Napisano 12 Luty Napisano 12 Luty Co do marki i modelu, to szukaj: http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Motor_Vehicles/Cars-_Lorries_-_Buses/Omnibuses/omnibuses.html Cytuj
0 Cypis Napisano 12 Luty Autor Napisano 12 Luty 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: Co do marki i modelu, to szukaj: http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Motor_Vehicles/Cars-_Lorries_-_Buses/Omnibuses/omnibuses.html bjar , to znam i już przeszukałem , niestety bez rezultatu 1 Cytuj
0 Kee Napisano 12 Luty Napisano 12 Luty A patrzyłeś austriacki Steyr? Kwestia taka, że ten na zdjęciu został przerobiony na holtzgas więc zapewne lampy jak i maska/grill nie są seryjne(lub są przerobione) Wermacht chyba ukazywał tych autobusów. Więc warto by się rozeznać. Cytuj
0 Cypis Napisano 12 Luty Autor Napisano 12 Luty Steyr raczej nie , on jest bardziej zaokrąglony , a ten ze zdjęcia kanciasty. Isobloc już prędzej , ale na zdjęciach jakie znalazłem maska jest całkowicie zakryta blachą . Na francuskim forum sugerują , że może to Panhard ZUVIC K 161 . Ale ten mi nie pasuje w ogóle. Cytuj
0 Cypis Napisano 12 Luty Autor Napisano 12 Luty 1 minutę temu, bjar_1 napisał: Też mi on francuzem zalatuje, ewentualnie włochem. No właśnie chyba jednak włoch , bo jak mi się wydaje ma kierownicę z prawej strony. 1 Cytuj
0 Catadero Napisano 13 Luty Napisano 13 Luty A jednak,,,francuz. przynajmniej tak mi się wydaje. Na drugiej fotce-stosowane w autobusach Renault okienko w burcie, by kierowca mógł widzieć chodnik. Porównywalny z nr 3. Kierownica jednak po lewej stronie - nr 1. - odchylana szyba przednia tylko przed kierowcą. Autobus jest co prawda o jedno okienko dłuższy od tych, które porównywałem ale może to nie była wcześniej wersja miejska (krótka) tylko np. międzymiastowa. W każdym razie stawiam na Panharda. C. Cytuj
0 Cypis Napisano 13 Luty Autor Napisano 13 Luty Catadero , no nie bardzo to do mnie przemawia . 1. kierownica jednak po prawej stronie.(ale nie będę się upierał) 2. układ okien z przodu i wokół kierowcy całkiem inny , nawet inna szyba do parkowania przy krawężniku . Cytuj
0 Catadero Napisano 13 Luty Napisano 13 Luty Nie napisałem, że to jest taki sam autobus a tylko dałem przykład okienka. W samochodzie Renault, a nie Panhard. I na pewno na pierwszej fotografii do identyfikacji jest któryś z modeli autobusu Panhard. Dodatkowo, do porównania, koło autobusu z pierwszej foty i koło ciężarówki Panhard z 1943 roku i z 1946. Dla mnie jest to francuski Panhard. C. Cytuj
0 Tyr Napisano 13 Luty Napisano 13 Luty Karosowanie,! choć ten raczej wygląda na jakiś seryjny... Cytuj
0 Catadero Napisano 13 Luty Napisano 13 Luty (edytowane) Autobus międzymiastowy, francuski, PANHARD z roku 1947. Tylko o jeno okienko krótszy od tego na pierwszej fotce Cypisa. Edytowane 13 Luty przez Catadero Cytuj
0 Cypis Napisano 13 Luty Autor Napisano 13 Luty Jeszcze może wchodzić w rachubę któryś z Berlietów. Cytuj
0 bjar_1 Napisano 13 Luty Napisano 13 Luty Jeśli francuski, to też stawiam na jakiegoś Berlieta. Cytuj
0 Catadero Napisano 14 Luty Napisano 14 Luty Chyba trafiłeś na 100%. Fot. 1 - Berliet PCK, Fot. 2 - Powojenny, licencyjny Berliet karosowany w Portugalii. Ilość okien (w tym drzwi) się zgadza. Cytuj
0 Cypis Napisano 14 Luty Autor Napisano 14 Luty Tylko cały czas , coś mi nie pasuje z tą kierownicą . Cały czas mam wrażenie , że ona jest po prawej stronie. Cytuj
0 Kee Napisano 14 Luty Napisano 14 Luty 1 godzinę temu, Cypis napisał: Tylko cały czas , coś mi nie pasuje z tą kierownicą . Cały czas mam wrażenie , że ona jest po prawej stronie. Patrząc na zegary, fotel i to co wydaje się być lusterkiem bocznym to ta kierownica jest zdecydowanie po lewej Cytuj
0 uhi3511 Napisano 14 Luty Napisano 14 Luty Tutaj chyba ten sam model. Niestety na stronie gdzie znalazłem jest napisane tylko, że to Berliet. Cytuj
Pytanie
Cypis
Czy ktoś ma jakiś pomysł jaki to może być typ autobusu ?
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi