Jump to content
  • 0

Typ autobusu

Question

21 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

A patrzyłeś austriacki Steyr? Kwestia taka, że ten na zdjęciu został przerobiony na holtzgas więc zapewne lampy jak i maska/grill  nie są seryjne(lub są przerobione) Wermacht chyba ukazywał tych autobusów. Więc warto by się rozeznać. 

• 0
Posted

Steyr raczej nie , on jest bardziej zaokrąglony , a ten ze zdjęcia kanciasty.

Isobloc już prędzej , ale na zdjęciach jakie znalazłem maska jest całkowicie zakryta blachą .

Na francuskim forum sugerują , że może to Panhard ZUVIC K 161 . Ale ten mi nie pasuje w ogóle.

Panhard_IE24_Zivic.jpg

panhard_2.jpg

• 0
Posted
1 minutę temu, bjar_1 napisał:

Też mi on francuzem zalatuje, ewentualnie włochem.

No właśnie chyba jednak włoch , bo jak mi się wydaje ma kierownicę z prawej strony.

• Thanks 1
  • 0
Posted

A jednak,,,francuz. przynajmniej tak mi się wydaje.

Na drugiej fotce-stosowane w autobusach Renault okienko w burcie, by kierowca mógł widzieć chodnik. Porównywalny z nr 3.

Kierownica jednak po lewej stronie - nr 1. - odchylana szyba przednia tylko przed kierowcą.

Autobus jest co prawda o jedno okienko dłuższy od tych, które porównywałem ale może to nie była wcześniej wersja miejska (krótka) tylko np. międzymiastowa.

W każdym razie stawiam na Panharda.

C.

bus.png

DSCF7896.JPG

• 0
Posted

Catadero , no nie bardzo to do mnie przemawia .

1. kierownica jednak po prawej stronie.(ale nie będę się upierał)

2. układ okien z przodu i wokół kierowcy całkiem inny , nawet inna szyba do parkowania przy krawężniku .

• 0
Posted

Nie napisałem, że to jest taki sam autobus a tylko dałem przykład okienka. W samochodzie Renault, a nie Panhard.

I na pewno na pierwszej fotografii do identyfikacji jest któryś z modeli autobusu Panhard.

Dodatkowo, do porównania, koło autobusu z pierwszej foty i koło ciężarówki Panhard z 1943 roku i z 1946.

Dla mnie jest to francuski Panhard.

C.

DSCF7899.JPG

DSCF7900.JPG

• 0
Posted (edited)

Autobus międzymiastowy, francuski, PANHARD z roku 1947. Tylko o jeno okienko krótszy od tego na pierwszej fotce Cypisa. 

DSCF7902.JPG

Edited by Catadero
  • 0
Posted

Chyba trafiłeś na 100%.

Fot. 1 - Berliet PCK,

Fot. 2 - Powojenny, licencyjny Berliet karosowany w Portugalii.

Ilość okien (w tym drzwi) się zgadza. 👍

DSCF7905.JPG

DSCF7904.JPG

• 0
Posted
1 godzinę temu, Cypis napisał:

Tylko cały czas , coś mi nie pasuje z tą kierownicą . Cały czas mam wrażenie , że ona jest po prawej stronie.

Patrząc na zegary, fotel i to co wydaje się być lusterkiem bocznym to ta kierownica jest zdecydowanie po lewej