Skocz do zawartości
  • 0

Klamra escadron d'elite gendarmerie

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

Czołem.

2 godziny temu, PogrKac napisał:

czy to klamra od pasa?

Nakładka na klamrę do pasa - Żandarmerii elitarnej gwardii cesarskiej Francja 1801-1815

pzdr.

stani

• 1
Napisano

Czołem.

8 minut temu, abcd napisał:

Mi to pachnie 2 Cesarstwem i Napoleonem III.

Wtedy - już - nie było eskadronów żandarmerii elitarnej.

Zostały rozwiązane podczas II-giej Restauracji Burbonów.

pzdr.

stani

• 1
Napisano
1 minutę temu, Tyr napisał:

W centralnej wyszedł mi piękny wielko orzeł z czako z okresu Napoleona III. Podejrzewałem, że może coś związane z jeńcami albo jak mówisz pamiątka...

• 0
Napisano

A sama "budowa"? Wszystko co znajdowałem z tego okresu po prusakach czy francuzach to jeszcze odlew. Tłoczenie to już bliżej połowy XIX w. i później.

• 0
Napisano

Czołem Robercie.

1 minutę temu, bert.F napisał:

jest na guzikach z tego okresu

Bo Napoleon III, chciał się podłączyć z symboliką do Napoleona I.

(taka "przyszywana" ciągłość cesarstwa)

Emblemat ten (jako emblemat cesarstwa) wprowadził Bonaparte w 1804-tym roku, wraz z nastaniem swojego panowania.

A że na prezentowanej nakładce mamy "eskadron żandarmerii elitarnej" - który istniał do 1815-go.

To ta nakładka nie może pochodzić z II-go cesarstwa.

pzdr.

stani

• 0
Napisano (edytowane)

Dekret z 6 pazdziernika 1870 roku o rozwiązaniu "szwadronu elitarnej żandarmerii " utworzonego w 1864 roku

dekret o rozwiązaniu escadron d elite gendarmerie.jpg

Edytowane przez bert.F
x
  • 0
Napisano

Czołem.

To - w takim razie - Napoleon III miał swoich elitarnych żandarmów.

(a ja utknąłem na żandarmach Napoleona I-go)

I jak powtórzył symbolikę Bonapartego - to i na takiej nakładce mogła się znaleźć.

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Panowie, widzę pewien "niuansik" w zakresie nazw jednostek:

do okresu napoleońskiego, jak słusznie zauważył Toyotomi, przypisany jest: escadron d'elite gendarmerie, natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite.

To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją.

Gdyby jeszcze PogrKac, twórca wątku wskazał miejscowość znalezienia, to mogłoby to rzucić dodatkowe światło w tej kwestii...

• 0
Napisano
Godzinę temu, Tomasz70 napisał:

do okresu napoleońskiego, jak słusznie zauważył Toyotomi, przypisany jest: escadron d'elite gendarmerie, natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite.

To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją.

Gdyby jeszcze PogrKac, twórca wątku wskazał miejscowość znalezienia, to mogłoby to rzucić dodatkowe światło w tej kwestii...

Miejsce znalezienia Wielkopolska,miejscowość Kurnatowice

• 0
Napisano

No i to daje dużo do myślenia.

Zgodnie z tą informacją:

Napoleon przybył do Wielkopolski po raz pierwszy w ostatnich dniach listopada 1806 r. Jechał przez Międzyrzecz i Bytyń, gdzie został powitany, a później eskortowany przez honorowy oddział jazdy złożony z synów ziemian wielkopolskich. Do Poznania dotarł 27 listopada.

https://regionwielkopolska.pl/artykuly-dzieje-wielkopolski/napoleon-w-wielkopolsce/

Prawie po drodze z Międzyrzecza do Bytynia są Kurnatowice.

Screenshot_2024-12-18-10-54-07-437-edit_com.google.android.apps.maps.jpg

• 0
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Tomasz70 napisał:

Tak jak pisałem wyżej. Sposób wykonania (tłoczenie) wskazuje na okres późniejszy(ok. 1850+)

Edytowane przez karpik
  • 0
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, karpik napisał:

Tak jak pisałem wyżej. Sposób wykonania (tłoczenie) wskazuje na okres późniejszy(ok. 1850+)

Z ciekawości zajrzałem do opisów eksponatów ujętych w rozdziale III "Księstwo Warszawskie i okres wojen napoleońskich" albumu "Polski mundur wojskowy" Zdzisława Żygulskiego jun. I Henryka Wieleckiego, który obejmuje zbiory Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. 

W opisach elementów metalowych okresu napoleońskiego są zarówno wskazania zasstosowania technik odlewu (np. mniejsze elementy jak klamerki, sprzączki), jak i tłoczenia (większe emblematy, jak np. blachy z godłami na czapki - poz. 58 czapka fizyliera 10 pp, poz. 59 - czapka dobosza fizylierów 3 pp, poz. 88 - czapka szwoleżera 3 pułku lekkokonnego litewskiego gwardii cesarza Napoleona I).

Edytowane przez Tomasz70
  • 0
Napisano

Tylko czy nakrycia głowy nie są tu wyjątkiem. Blachy naczelne i pomniejsze ozdoby były tłoczone, żeby zredukować wagę. Ciężko byłoby nosić 20 cm odlew na łbie.

Czy są w tych katalogach przykłady klamer tłoczonych z tego okresu?