PogrKac Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Dzień dobry.Mam pytanie,czy to klamra od pasa?,nie mogę się o niej nic wywiedzieć.znaleziona na kombajnie do ziemniaków Cytuj
1 toyotomi Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Czołem. 2 godziny temu, PogrKac napisał: czy to klamra od pasa? Nakładka na klamrę do pasa - Żandarmerii elitarnej gwardii cesarskiej - Francja 1801-1815 pzdr. stani Cytuj
1 Tyr Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Elitarna żandarmeria Gwardii Cesarskiej – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj
1 toyotomi Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Czołem. 8 minut temu, abcd napisał: Mi to pachnie 2 Cesarstwem i Napoleonem III. Wtedy - już - nie było eskadronów żandarmerii elitarnej. Zostały rozwiązane podczas II-giej Restauracji Burbonów. pzdr. stani Cytuj
1 karpik Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 To już widzę te opisy eksponatów... Przejedź fleksem- będzie złota. Cytuj
1 Tyr Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 1 minutę temu, Tyr napisał: W centralnej wyszedł mi piękny wielko orzeł z czako z okresu Napoleona III. Podejrzewałem, że może coś związane z jeńcami albo jak mówisz pamiątka... Cytuj
0 abcd Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 (edytowane) Mi to pachnie 2 Cesarstwem i Napoleonem III. Edytowane 16 Grudzień 2024 przez abcd Cytuj
0 karpik Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 A sama "budowa"? Wszystko co znajdowałem z tego okresu po prusakach czy francuzach to jeszcze odlew. Tłoczenie to już bliżej połowy XIX w. i później. Cytuj
0 PogrKac Napisano 17 Grudzień 2024 Autor Napisano 17 Grudzień 2024 Dzięki wielkie za wsparcie,więcej nie ma nic o tej blaszce w internecie,nawet zdjęć dla porównania! Pozdrawiam. Cytuj
0 bert.F Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 Wzór tego orła ,to okres II cesarstwa ( po 1860 ) Cytuj
0 toyotomi Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 Czołem. Pierwszego - również. pzdr. stani Cytuj
0 toyotomi Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 Czołem Robercie. 1 minutę temu, bert.F napisał: jest na guzikach z tego okresu Bo Napoleon III, chciał się podłączyć z symboliką do Napoleona I. (taka "przyszywana" ciągłość cesarstwa) Emblemat ten (jako emblemat cesarstwa) wprowadził Bonaparte w 1804-tym roku, wraz z nastaniem swojego panowania. A że na prezentowanej nakładce mamy "eskadron żandarmerii elitarnej" - który istniał do 1815-go. To ta nakładka nie może pochodzić z II-go cesarstwa. pzdr. stani Cytuj
0 bert.F Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 (edytowane) Dekret z 6 pazdziernika 1870 roku o rozwiązaniu "szwadronu elitarnej żandarmerii " utworzonego w 1864 roku Edytowane 17 Grudzień 2024 przez bert.F x Cytuj
0 bert.F Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 napis pod guziorem " Escadron des Gendarmerie d'Elite 1861-1870 Cytuj
0 toyotomi Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 Czołem. To - w takim razie - Napoleon III miał swoich elitarnych żandarmów. (a ja utknąłem na żandarmach Napoleona I-go) I jak powtórzył symbolikę Bonapartego - to i na takiej nakładce mogła się znaleźć. pzdr. stani Cytuj
0 Tyr Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 To z bandolierów... identycznej nie znalazłem ale tu podobna. A Gendarmerie uniform with sabre about 1870 | Rare and Fine Antique Arms & Armour from Around the World | Finarte, casa d'aste Cytuj
0 bert.F Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 raczej z pasa, tu podobna https://www.bertrand-malvaux.com/fr/p/36350/plaque-de-ceinturon-de-la-gendarmerie-imperiale-modele-1854-second-empire.html Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 Panowie, widzę pewien "niuansik" w zakresie nazw jednostek: do okresu napoleońskiego, jak słusznie zauważył Toyotomi, przypisany jest: escadron d'elite gendarmerie, natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite. To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją. Gdyby jeszcze PogrKac, twórca wątku wskazał miejscowość znalezienia, to mogłoby to rzucić dodatkowe światło w tej kwestii... Cytuj
0 PogrKac Napisano 18 Grudzień 2024 Autor Napisano 18 Grudzień 2024 Godzinę temu, Tomasz70 napisał: Panowie, widzę pewien "niuansik" w zakresie nazw jednostek: do okresu napoleońskiego, jak słusznie zauważył Toyotomi, przypisany jest: escadron d'elite gendarmerie, natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite. To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją. Gdyby jeszcze PogrKac, twórca wątku wskazał miejscowość znalezienia, to mogłoby to rzucić dodatkowe światło w tej kwestii... Miejsce znalezienia Wielkopolska,miejscowość Kurnatowice Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 No i to daje dużo do myślenia. Zgodnie z tą informacją: Napoleon przybył do Wielkopolski po raz pierwszy w ostatnich dniach listopada 1806 r. Jechał przez Międzyrzecz i Bytyń, gdzie został powitany, a później eskortowany przez honorowy oddział jazdy złożony z synów ziemian wielkopolskich. Do Poznania dotarł 27 listopada. https://regionwielkopolska.pl/artykuly-dzieje-wielkopolski/napoleon-w-wielkopolsce/ Prawie po drodze z Międzyrzecza do Bytynia są Kurnatowice. Cytuj
0 karpik Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Tomasz70 napisał: Panowie, widzę pewien "niuansik" w zakresie nazw jednostek: do okresu napoleońskiego, jak słusznie zauważył Toyotomi, przypisany jest: escadron d'elite gendarmerie, natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite. To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją. Gdyby jeszcze PogrKac, twórca wątku wskazał miejscowość znalezienia, to mogłoby to rzucić dodatkowe światło w tej kwestii... Tak jak pisałem wyżej. Sposób wykonania (tłoczenie) wskazuje na okres późniejszy(ok. 1850+) Edytowane 18 Grudzień 2024 przez karpik Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, karpik napisał: Tak jak pisałem wyżej. Sposób wykonania (tłoczenie) wskazuje na okres późniejszy(ok. 1850+) Z ciekawości zajrzałem do opisów eksponatów ujętych w rozdziale III "Księstwo Warszawskie i okres wojen napoleońskich" albumu "Polski mundur wojskowy" Zdzisława Żygulskiego jun. I Henryka Wieleckiego, który obejmuje zbiory Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. W opisach elementów metalowych okresu napoleońskiego są zarówno wskazania zasstosowania technik odlewu (np. mniejsze elementy jak klamerki, sprzączki), jak i tłoczenia (większe emblematy, jak np. blachy z godłami na czapki - poz. 58 czapka fizyliera 10 pp, poz. 59 - czapka dobosza fizylierów 3 pp, poz. 88 - czapka szwoleżera 3 pułku lekkokonnego litewskiego gwardii cesarza Napoleona I). Edytowane 18 Grudzień 2024 przez Tomasz70 Cytuj
0 karpik Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 Tylko czy nakrycia głowy nie są tu wyjątkiem. Blachy naczelne i pomniejsze ozdoby były tłoczone, żeby zredukować wagę. Ciężko byłoby nosić 20 cm odlew na łbie. Czy są w tych katalogach przykłady klamer tłoczonych z tego okresu? Cytuj
Pytanie
PogrKac
Dzień dobry.Mam pytanie,czy to klamra od pasa?,nie mogę się o niej nic wywiedzieć.znaleziona na kombajnie do ziemniaków
Top Posters For This Question
17
10
8
6
Popular Days
30 Gru
13
18 Gru
13
17 Gru
9
16 Gru
7
Top Posters For This Question
PogrKac 17 posts
karpik 10 posts
bert.F 8 posts
Tomasz70 6 posts
Popular Days
30 Gru 2024
13 posts
18 Gru 2024
13 posts
17 Gru 2024
9 posts
16 Gru 2024
7 posts
Popular Posts
bert.F
http://tenuebleugendarme.free.fr/departementale/metropole_19s.html gdyby komuś nie chciało się czytać, tutaj w skrócie ;
karpik
Założenie sobie czegoś na początku i szukanie na siłę potwierdzenia do tego to antyteza identyfikacji.
Posted Images
51 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi