PogrKac Napisano %s o %s Napisano %s o %s Dzień dobry.Mam pytanie,czy to klamra od pasa?,nie mogę się o niej nic wywiedzieć.znaleziona na kombajnie do ziemniaków Cytuj
1 toyotomi Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czołem. 2 godziny temu, PogrKac napisał: czy to klamra od pasa? Nakładka na klamrę do pasa - Żandarmerii elitarnej gwardii cesarskiej - Francja 1801-1815 pzdr. stani Cytuj
1 Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s Elitarna żandarmeria Gwardii Cesarskiej – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj
1 toyotomi Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czołem. 8 minut temu, abcd napisał: Mi to pachnie 2 Cesarstwem i Napoleonem III. Wtedy - już - nie było eskadronów żandarmerii elitarnej. Zostały rozwiązane podczas II-giej Restauracji Burbonów. pzdr. stani Cytuj
0 abcd Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Mi to pachnie 2 Cesarstwem i Napoleonem III. Edytowane %s o %s przez abcd Cytuj
0 karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s A sama "budowa"? Wszystko co znajdowałem z tego okresu po prusakach czy francuzach to jeszcze odlew. Tłoczenie to już bliżej połowy XIX w. i później. Cytuj
0 PogrKac Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Dzięki wielkie za wsparcie,więcej nie ma nic o tej blaszce w internecie,nawet zdjęć dla porównania! Pozdrawiam. Cytuj
0 bert.F Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Wzór tego orła ,to okres II cesarstwa ( po 1860 ) Cytuj
0 toyotomi Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Czołem. Pierwszego - również. pzdr. stani Cytuj
0 toyotomi Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Czołem Robercie. 1 minutę temu, bert.F napisał: jest na guzikach z tego okresu Bo Napoleon III, chciał się podłączyć z symboliką do Napoleona I. (taka "przyszywana" ciągłość cesarstwa) Emblemat ten (jako emblemat cesarstwa) wprowadził Bonaparte w 1804-tym roku, wraz z nastaniem swojego panowania. A że na prezentowanej nakładce mamy "eskadron żandarmerii elitarnej" - który istniał do 1815-go. To ta nakładka nie może pochodzić z II-go cesarstwa. pzdr. stani Cytuj
0 bert.F Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Dekret z 6 pazdziernika 1870 roku o rozwiązaniu "szwadronu elitarnej żandarmerii " utworzonego w 1864 roku Edytowane 11 godzin temu przez bert.F x Cytuj
0 bert.F Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu napis pod guziorem " Escadron des Gendarmerie d'Elite 1861-1870 Cytuj
0 toyotomi Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Czołem. To - w takim razie - Napoleon III miał swoich elitarnych żandarmów. (a ja utknąłem na żandarmach Napoleona I-go) I jak powtórzył symbolikę Bonapartego - to i na takiej nakładce mogła się znaleźć. pzdr. stani Cytuj
0 Tyr Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu To z bandolierów... identycznej nie znalazłem ale tu podobna. A Gendarmerie uniform with sabre about 1870 | Rare and Fine Antique Arms & Armour from Around the World | Finarte, casa d'aste Cytuj
0 bert.F Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu raczej z pasa, tu podobna https://www.bertrand-malvaux.com/fr/p/36350/plaque-de-ceinturon-de-la-gendarmerie-imperiale-modele-1854-second-empire.html Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 9 minut temu Napisano 9 minut temu Panowie, widzę pewien "niuansik" w zakresie nazw jednostek: do okresu napoleońskiego, jak słusznie zauważył Toyotomi, przypisany jest: escadron d'elite gendarmerie, natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite. To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją. Gdyby jeszcze PogrKac, twórca wątku wskazał miejscowość znalezienia, to mogłoby to rzucić dodatkowe światło w tej kwestii... Cytuj
Pytanie
PogrKac
Dzień dobry.Mam pytanie,czy to klamra od pasa?,nie mogę się o niej nic wywiedzieć.znaleziona na kombajnie do ziemniaków
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi