Erih Napisano 14 Sierpień Share Napisano 14 Sierpień Cześć. Wyciągnąłem ostatnio z garażu 2 scyzoryki Gerlach. Jeden sierpak, drugi z ostrzem prostym. Oba oprawne w zwyczajne drewno. Pewnie będzie to trudne, ale czy ktoś jest w stanie bliżej je wydatować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 14 Sierpień Autor Share Napisano 14 Sierpień I jeszcze logo w zbliżeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kolo83 Napisano 17 Sierpień Share Napisano 17 Sierpień (edytowane) Ten wzór był produkowany dość długo, podejrzewam, że do lat osiemdziesiątych nawet. Rozrzut czasowy to pewnie lata 60-80-te. W kupionym mieszkaniu znalazłem taki sierpak w folii i fabrycznym smarze. Edytowane 17 Sierpień przez kolo83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 17 Sierpień Autor Share Napisano 17 Sierpień To że te noże to co najmniej lata siedemdziesiąte to wiem, zastanawiałem się czy nie będą jakieś dużo starsze. szukałem jakiegoś zestawienia logo Gerlacha, ale w sumie psinco znalazłem, chyba od międzywojnia używali praktycznie jednego wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bert.F Napisano 17 Sierpień Share Napisano 17 Sierpień pierwszy , sierpak ogrodniczy , lata 1950-1980, drugi nóż do szczepienia drzewek , "okulizak" lata 1950-70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 18 Sierpień Autor Share Napisano 18 Sierpień @bert.f dzięki. Chyba wszystkie Gerlachy z garażu i warsztatu wyzbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 18 Sierpień Share Napisano 18 Sierpień Sierpaki Gerlacha w zeszłym roku wysypały się w oryginalnych papierkach i zasmarowane fabrycznie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 formoza58 Napisano 19 Sierpień Share Napisano 19 Sierpień Bosmański Gerlach , wspomnienie ze służby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 formoza58 Napisano 19 Sierpień Share Napisano 19 Sierpień Drugi natomiast, bladego pojęcia nie mam, co do jego przeznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 19 Sierpień Share Napisano 19 Sierpień Ogrodniczy ,a tak nawiasem okulizaki Gerlacha używało też LWP, było ich sporo w demobilu.Jak ktoś chce sprawdzić z jakich lat to Navaja miał je wszystkie dobrze opisane.Tu saperskie reszta też jest na innej stronie https://www.navaja.pl/polskie-noze/148-scyzoryk-mysliwski-gerlach.html?showall=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 19 Sierpień Autor Share Napisano 19 Sierpień 8 godzin temu, kazioW24 napisał: Ogrodniczy ,a tak nawiasem okulizaki Gerlacha używało też LWP, było ich sporo w demobilu. To że Gerlach robił dla WP noże saperskie i że używano sierpaków, to wiem, ale okulizaki? Po zastanowieniu: no pewnie że WP mogło i okulizaków używać, były w końcu wojskowe gospodarstwa pomocnicze, będące de facto wojskowymi gospodarstwami rolnymi. To i okulizaki bywały przydatne do pielęgnacji sadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 20 Sierpień Share Napisano 20 Sierpień Z tego co pamiętam to one były na wyposażeniu jakiegoś zestawu ,nie pamiętam czy to aby nie apteczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 beny Napisano 13 Wrzesień Share Napisano 13 Wrzesień Te modele akurat z malymi zmianami byly robione przez dekady. Mam jednego starszego i pisalem do Gerlacha czy mozna ocenic, nie zadali sobie trudu odpisac, wiec uprzedzam ze na ich pomoc nie ma co liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 13 Wrzesień Share Napisano 13 Wrzesień 10 minut temu, beny napisał: pisalem do Gerlacha Ale do kogo? Co ten ktoś ma wiedzieć o scyzorykach, skoro firma Gerlach nie istnieje z 15-20 lat (tak na oko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 beny Napisano 26 Wrzesień Share Napisano 26 Wrzesień To bylo wiele lat temu. Nie pamietam juz przyznaje, moze bylo to przed owym zamknieciem a moze do spadkobiercy marki. Wiem ze czesc maszyn i chyba takze personelu oraz dokumentacji i praw do wzorow przejela firma Oskard. Kupowalem od nich "scyzoryk saperski" i noze kuchenne, jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Erih
Cześć. Wyciągnąłem ostatnio z garażu 2 scyzoryki Gerlach. Jeden sierpak, drugi z ostrzem prostym.
Oba oprawne w zwyczajne drewno.
Pewnie będzie to trudne, ale czy ktoś jest w stanie bliżej je wydatować?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi