Erih Napisano 14 Sierpień 2024 Napisano 14 Sierpień 2024 Cześć. Wyciągnąłem ostatnio z garażu 2 scyzoryki Gerlach. Jeden sierpak, drugi z ostrzem prostym. Oba oprawne w zwyczajne drewno. Pewnie będzie to trudne, ale czy ktoś jest w stanie bliżej je wydatować? Cytuj
0 kolo83 Napisano 17 Sierpień 2024 Napisano 17 Sierpień 2024 (edytowane) Ten wzór był produkowany dość długo, podejrzewam, że do lat osiemdziesiątych nawet. Rozrzut czasowy to pewnie lata 60-80-te. W kupionym mieszkaniu znalazłem taki sierpak w folii i fabrycznym smarze. Edytowane 17 Sierpień 2024 przez kolo83 Cytuj
0 Erih Napisano 17 Sierpień 2024 Autor Napisano 17 Sierpień 2024 To że te noże to co najmniej lata siedemdziesiąte to wiem, zastanawiałem się czy nie będą jakieś dużo starsze. szukałem jakiegoś zestawienia logo Gerlacha, ale w sumie psinco znalazłem, chyba od międzywojnia używali praktycznie jednego wzoru. Cytuj
0 bert.F Napisano 17 Sierpień 2024 Napisano 17 Sierpień 2024 pierwszy , sierpak ogrodniczy , lata 1950-1980, drugi nóż do szczepienia drzewek , "okulizak" lata 1950-70 Cytuj
0 Erih Napisano 18 Sierpień 2024 Autor Napisano 18 Sierpień 2024 @bert.f dzięki. Chyba wszystkie Gerlachy z garażu i warsztatu wyzbieram. Cytuj
0 bjar_1 Napisano 18 Sierpień 2024 Napisano 18 Sierpień 2024 Sierpaki Gerlacha w zeszłym roku wysypały się w oryginalnych papierkach i zasmarowane fabrycznie ;) Cytuj
0 formoza58 Napisano 19 Sierpień 2024 Napisano 19 Sierpień 2024 Bosmański Gerlach , wspomnienie ze służby... Cytuj
0 formoza58 Napisano 19 Sierpień 2024 Napisano 19 Sierpień 2024 Drugi natomiast, bladego pojęcia nie mam, co do jego przeznaczenia. Cytuj
0 kazioW24 Napisano 19 Sierpień 2024 Napisano 19 Sierpień 2024 Ogrodniczy ,a tak nawiasem okulizaki Gerlacha używało też LWP, było ich sporo w demobilu.Jak ktoś chce sprawdzić z jakich lat to Navaja miał je wszystkie dobrze opisane.Tu saperskie reszta też jest na innej stronie https://www.navaja.pl/polskie-noze/148-scyzoryk-mysliwski-gerlach.html?showall=1 Cytuj
0 Erih Napisano 19 Sierpień 2024 Autor Napisano 19 Sierpień 2024 8 godzin temu, kazioW24 napisał: Ogrodniczy ,a tak nawiasem okulizaki Gerlacha używało też LWP, było ich sporo w demobilu. To że Gerlach robił dla WP noże saperskie i że używano sierpaków, to wiem, ale okulizaki? Po zastanowieniu: no pewnie że WP mogło i okulizaków używać, były w końcu wojskowe gospodarstwa pomocnicze, będące de facto wojskowymi gospodarstwami rolnymi. To i okulizaki bywały przydatne do pielęgnacji sadów. Cytuj
0 kazioW24 Napisano 20 Sierpień 2024 Napisano 20 Sierpień 2024 Z tego co pamiętam to one były na wyposażeniu jakiegoś zestawu ,nie pamiętam czy to aby nie apteczka. Cytuj
0 beny Napisano 13 Wrzesień 2024 Napisano 13 Wrzesień 2024 Te modele akurat z malymi zmianami byly robione przez dekady. Mam jednego starszego i pisalem do Gerlacha czy mozna ocenic, nie zadali sobie trudu odpisac, wiec uprzedzam ze na ich pomoc nie ma co liczyc. Cytuj
0 bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2024 Napisano 13 Wrzesień 2024 10 minut temu, beny napisał: pisalem do Gerlacha Ale do kogo? Co ten ktoś ma wiedzieć o scyzorykach, skoro firma Gerlach nie istnieje z 15-20 lat (tak na oko). Cytuj
0 beny Napisano 26 Wrzesień 2024 Napisano 26 Wrzesień 2024 To bylo wiele lat temu. Nie pamietam juz przyznaje, moze bylo to przed owym zamknieciem a moze do spadkobiercy marki. Wiem ze czesc maszyn i chyba takze personelu oraz dokumentacji i praw do wzorow przejela firma Oskard. Kupowalem od nich "scyzoryk saperski" i noze kuchenne, jestem zadowolony. Cytuj
Pytanie
Erih
Cześć. Wyciągnąłem ostatnio z garażu 2 scyzoryki Gerlach. Jeden sierpak, drugi z ostrzem prostym.
Oba oprawne w zwyczajne drewno.
Pewnie będzie to trudne, ale czy ktoś jest w stanie bliżej je wydatować?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi