Skocz do zawartości
  • 0

2x scyzoryk Gerlach

Pytanie

Napisano

Cześć. Wyciągnąłem ostatnio z garażu 2 scyzoryki Gerlach. Jeden sierpak, drugi z ostrzem prostym.

Oba oprawne w zwyczajne drewno.

Pewnie będzie to trudne, ale czy ktoś jest w stanie bliżej je wydatować?

P8140007.jpg

P8140013.jpg

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Ten wzór był produkowany dość długo, podejrzewam, że do lat osiemdziesiątych nawet. Rozrzut czasowy to pewnie lata 60-80-te. W kupionym mieszkaniu znalazłem taki sierpak w folii i fabrycznym smarze.

Edytowane przez kolo83
  • 0
Napisano

To że te noże to co najmniej lata siedemdziesiąte to wiem, zastanawiałem się czy nie będą jakieś dużo starsze.

szukałem jakiegoś zestawienia logo Gerlacha, ale w sumie psinco znalazłem, chyba od międzywojnia używali praktycznie jednego wzoru.

• 0
Napisano
8 godzin temu, kazioW24 napisał:

Ogrodniczy ,a tak nawiasem okulizaki Gerlacha używało też LWP, było ich sporo w demobilu.

To że Gerlach robił dla WP noże saperskie i że używano sierpaków, to wiem, ale okulizaki?

Po zastanowieniu: no pewnie że WP mogło i okulizaków używać, były w końcu wojskowe gospodarstwa pomocnicze, będące de facto wojskowymi gospodarstwami rolnymi. To i okulizaki bywały przydatne do pielęgnacji sadów.

• 0
Napisano

Te modele akurat z malymi zmianami byly robione przez dekady. Mam jednego starszego i pisalem do Gerlacha czy mozna ocenic, nie zadali sobie trudu odpisac, wiec uprzedzam ze na ich pomoc nie ma co liczyc.

• 0
Napisano
10 minut temu, beny napisał:

pisalem do Gerlacha

Ale do kogo? Co ten ktoś ma wiedzieć o scyzorykach, skoro firma Gerlach nie istnieje z 15-20 lat (tak na oko).

• 0
Napisano

To bylo wiele lat temu. Nie pamietam juz przyznaje, moze bylo to przed owym zamknieciem a moze do spadkobiercy marki. 
Wiem ze czesc maszyn i chyba takze personelu oraz dokumentacji i praw do wzorow przejela firma Oskard. 
Kupowalem od nich "scyzoryk saperski" i noze kuchenne, jestem zadowolony.