bialawy Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Witam. Czy ktoś trafił kiedyś na fals 15 kopiejek carskich z 1915r wykonanych z jakiegoś stopu aluminium? Waga 1.7g. Wymiary zgodne tylko materiał i waga się nie zgadza. Pozdrawiam z góry dziękując za odpowiedzi... Cytuj
sqr Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Miedziane, posrebrzane osobiście trafiłem, ale aluminium... Masz możliwość wstawić zdjęcie takiego cudaka? 1 Cytuj
bialawy Napisano 3 Marzec Autor Napisano 3 Marzec Wygląda jak oryginalna, wszystkie detale zachowane a stop nie ma nic wspólnego ze srebrem i dzwoni jak stop jakiegoś aluminium... Cytuj
sqr Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec A skąd masz ten okaz? Może to jakaś współczesna robota, bo dosyć świeżo wygląda jak na aluminium, które ma ponad 100 lat. 1 Cytuj
bialawy Napisano 3 Marzec Autor Napisano 3 Marzec (edytowane) Kupiłem od człowieka, który sprzedawał kilka srebrnych monet. Nieźle się zdziwiłem jak zważyłem tę monetę. Następnie opuszczenie na blat a tu dźwięk jak aluminiowego PRL'a. Nawet na aliexpress nie znalazłem podobnego cudaka, a tam przecież podróbki wszelkiego rodzaju bilonu... Edytowane 3 Marzec przez bialawy Cytuj
abcd Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec (edytowane) To oryginalna moneta bita z blachy platerowanej srebrem wysokiej próby rdzeń z dziadowskiego srebra bilonowego pr.300 a wiec bardziej miedzi niż Ag. Edytowane 3 Marzec przez abcd Cytuj
bjar_1 Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec W 1915 roku to aluminium było chyba droższe niż to srebro ;) Cytuj
bialawy Napisano 3 Marzec Autor Napisano 3 Marzec 21 minut temu, abcd napisał: To oryginalna moneta bita z blachy platerowanej srebrem wysokiej próby rdzeń z dziadowskiego srebra bilonowego pr.300 a wiec bardziej miedzi niż Ag. To tak na serio? Nigdzie nie znalazłem informacji o tym, że te monety byly bite z innego srebra niż pr.500. Nigdzie nie ma info o tym, że ważyły 1.7g. Dzwoni jak coś z aluminium... Cytuj
sqr Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Jeżeli moneta faktycznie waży 1,7g to ewidentnie coś tu nie pasuje. Brakuje 1g, tylko dlaczego? 1 Cytuj
bialawy Napisano 4 Marzec Autor Napisano 4 Marzec Dlatego, że wykonana z innego metalu. Teraz pytanie 'dlaczego?' Pytanie czy ktoś jeszcze spotkał się z taką informacją, która podał obywatel 'abcd'. Ja nigdzie takich info nie znalazłem. Sam nie wiem co o niej myśleć. Polskojęzyczny net przeszukałem, ale żadnej wzmianki na ten temat nie znalazłem. Chyba czas pobawić się tłumaczem google i poszukać coś na stronach w języku najbardziej znienawidzonym obecnie. Jakby coś temat cały czas otwarty... Pozdrawiam Cytuj
sqr Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec Mam kilka katalogów ruskich monet, wieczorem popatrzę, ale wątpię aby coś było na temat takiego dziwaka. Ewentualnie udaj się do jakiegoś jubilera, to może określi metal z jakiego jest "to" wykonane. Czy, ty weryfikowales też grubość krążka? 1 Cytuj
abcd Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec Co do próby Ag nie będę się spierał ale rosyjskie monety srebrne niżej 1/2 rubla bodajże od lat 80 XIX w były bite z blachy platerowanej srebrem wyższej próby niż rdzeń .https://archiwum.niemczyk.pl/product/140801/rosja-15-kopiejek-1907-moneta-platerowana-st-1 Cytuj
Tyr Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec (edytowane) Mam gdzieś rubla w przybliżeniu z tego okresu, też wykonany z lżejszego stopu, dość miękkiego, możliwe, że cyny ze srebrem? Też nie brzęczy jak srebro. Cyna 7,276 g/cm3, Srebro 10,49/cm3. Fałszywka ale czy na szkodę emitenta czy kolekcjonera nie wiem... Tu raczej na szkodę emitenta bo "raczej" nie chciało by się takich tanich rzeczy fałszować. Edytowane 4 Marzec przez Tyr Cytuj
bialawy Napisano 4 Marzec Autor Napisano 4 Marzec Właśnie też to przeglądałem tak jak pisałem wcześniej zero informacji o takim wariancie. Sam nie wiem czy to odsyłać czy zostawić sobie jako ciekawostkę... Cytuj
karpik Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec 12 minut temu, bialawy napisał: Właśnie też to przeglądałem tak jak pisałem wcześniej zero informacji o takim wariancie. Sam nie wiem czy to odsyłać czy zostawić sobie jako ciekawostkę... Jeżeli jest z alu i bity oryginalnym stemplem w epoce, to pewnie jest wart XXX razy więcej niż "oryginał". Cytuj
szutnik Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec Miałem kilkadziesiąt takich monet za dzieciaka. Prezent od Babci. 10, 15 i 25kp . Oddałem kumplowi , który trafił do technikum jubilerskiego i na gwałt potrzebował srebra. Zwrócił mi wszystkie , w tym kilka przełamanych i były takie jak pisze abcd - rdzeń miedź(?) i plater ze srebra bez patyny. Cytuj
bialawy Napisano 5 Marzec Autor Napisano 5 Marzec Szukałem, szukałem i znalazłem coś takiego... https://www.russian-money.ru/coins/imperiya/nikolai-2/?part=8 Pozycja 22,23,24 Waga 1.8g ale wymiary mniejsze. Muszę dziś sprawdzić suwmiarką elektroniczna kolegi. Ale w dalszym ciagu nie wyjaśnia to dźwięku czyli stopu. No chyba że to właśnie ta platerowana miedziana moneta... Cytuj
bialawy Napisano 5 Marzec Autor Napisano 5 Marzec No niestety wymiar praktycznie zgodny z oryginałem... grubość 1,2mm a średnica 19,6mm więc biorąc pod uwagę odchyłki wymiary zgodne z oryginałem więc kwestia stopu, który mi ewidentnie śmierdzi stopem bazującym na aluminium. Miedziane monety są znacznie cięższe. Wystarczy popatrzeć na parametry w sensie gęstość podanych metali... miedź czy srebro zbliżone wagowo, w przeciwieństwie do aluminium. Skoro wymiary by się zgadzały to zastosowanie miedzi powlekanej srebrem nie obniżyłoby o tyle wagi monety. Co najwyżej 0.2-0.4g monety, ale nie aż 1g. W takim razie zagadka dalej nie rozwiązana. Najprawdopodobniej zostawię sobie na pamiątkę tego cudaka jako przykład dziwnego falsu... Cytuj
karpik Napisano 5 Marzec Napisano 5 Marzec 4 minuty temu, bialawy napisał: No niestety wymiar praktycznie zgodny z oryginałem... grubość 1,2mm a średnica 19,6mm więc biorąc pod uwagę odchyłki wymiary zgodne z oryginałem więc kwestia stopu, który mi ewidentnie śmierdzi stopem bazującym na aluminium. Miedziane monety są znacznie cięższe. Wystarczy popatrzeć na parametry w sensie gęstość podanych metali... miedź czy srebro zbliżone wagowo, w przeciwieństwie do aluminium. Skoro wymiary by się zgadzały to zastosowanie miedzi powlekanej srebrem nie obniżyłoby o tyle wagi monety. Co najwyżej 0.2-0.4g monety, ale nie aż 1g. W takim razie zagadka dalej nie rozwiązana. Najprawdopodobniej zostawię sobie na pamiątkę tego cudaka jako przykład dziwnego falsu... Nie ma możliwości pomylenia monety aluminiowej z miedzianą czy srebrną, nawet przy tak małej monecie. Po prostu trzymając w ręce. Jeszcze jedna (nie) możliwość. Musiałby być to dwie tłoczone blaszki- zlutowane- puste w środku. Są jakieś podejrzane ślady na rancie? Cytuj
karpik Napisano 5 Marzec Napisano 5 Marzec Z ruskiego małego nominału mam takie coś i faktycznie widać rozwarstwienie (rdzeń?). Czy dałoby się zrobić monetę bez tego rdzenia? Cytuj
bialawy Napisano 5 Marzec Autor Napisano 5 Marzec 1 godzinę temu, karpik napisał: Są jakieś podejrzane ślady na rancie? Wg mnie rant wygląda całkiem normalnie. Nie widać też żadnej kropki po odlewaniu. Sam już nie wiem co o tym dziwadle myśleć... Szkoda, że nie mam dostępu do jakichś odczynników chemicznych, które ułatwiłyby identyfikację stopu. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi