Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kęszyccy szarpią dziś i jutro coś z Czarnej Nidy w Bieleckich Młynach. W końcu rozwiąże się zagadka co to za pojazd tam zatonął. Odległość ze 100 m od kiedyś wydobytego zrzyna Panther z MOR. Zobaczymy...

• Super 1
Napisano

Od lat krążyła informacja o kolejnym wraku w tej okolicy .
Nie jest jasne czy to przypadkiem nie pozostałości
po czołgach wysadzanych po wojnie przez naszych saperów .

Oby był kompletny . Zdrowia

Napisano
1 godzinę temu, miroslav napisał:

Ci dwaj gentlemani udają mniej mądrych, niż w istocie są, czy może na Kielecczyznę jeszcze nie doprowadzono internetu w ramach modernizacji Polski?

Naprawdę Ci panowie „nie wiedzą”, gdzie się podziała Pantera z Czarnej Nidy i kto ją ukradł oraz sprzedał? Naprawdę?

Lata temu ciąłem się na amerykańskim forum historycznym z amerykańskimi złodziejami tej Pantery, którzy dziś są bardzo dumni z jej posiadania i jasno pisali na forum, że ona jest z Polski i z Czarnej Nidy. Admin tak się przestraszył tej dyskusji, że pokasował posty, gdy wyjaśniłem, jaki jest stan prawny takich rzeczy w Polsce i że obecny właściciel tej Pantery jest zwyczajnym gangsterem.

Ale dwaj panowie z tego filmiku jak widać urodzili się wczoraj i wobec tamtej Pantery wyznają zasadę - nie widziałem; nie słyszałem; nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.

image.thumb.jpeg.5d4eeec988b532573112b7ebfa6410f5.jpeg

Napisano

Oczywiście, że wszyscy wiedzą, a wyłącznie ci dwaj pseudodziennikarze z tego filmiku, te istne bidulki z IQ 40 nie wiedzą. I nie wiedzą, kogo zapytać o to, kto ukradł i przemycił Panterę do USA.

Może niech ktoś tym dwóm sierotom doradzi, żeby przeszli przez bramę ogrodzenia tego obecnego terenu wydobycia czegoś i zapytali, za ile poszła Pantera?

Napisano

A propos - przypomina mi się pyszny ustęp z jednej z książek piewcy Kęszyckich, red. Wójcika, o tym jak to Kęszycki tę panterę zgubił. Pyta się go Wójcik gdzie pantera, a Kęszycki tylko bezradnie wzrusza ramionami. 🤮

Napisano
6 minut temu, Grzesio napisał:

jak to Kęszycki tę panterę zgubił

Tak, tak, z lawety mu spadła i nie zauważył.

Na szczęście czasy, gdy wywożono calaki za granicę minęły.

Napisano
39 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Złodzieje Pantery

Nie tylko pantery - fahrpanzery z Samborowa też w sumie upłynnili za granicę, choć chyba niejako w majestacie prawa?

Napisano
3 minuty temu, Grzesio napisał:

Nie tylko pantery - fahrpanzery z Samborowa też w sumie upłynnili za granicę, choć chyba niejako w majestacie prawa?

A M. Deling ma sprawę karną za kawałki gąsek od Pantery i kilka dekli z tego strucla.

Oto kraj nadwiślański.

Napisano

Co wy się użalacie nad bidulką Panterą o której Kęszyccy spory artykuł wytrąbili jak wydobyli ,sprzedali , potem odkupili i powtórnie sprzedali. A przykład że tak wolno robić zrobiło nie kto inny jak MWP w Warszawie sprzedając do Niemiec ledwo wydobytego SdKfz 251 i kasa poszła " jak twierdzą" na elektrykę budynku i... co ktoś za to beknął ! ?? . Nie nikt ! . W świetle  łamania prawa znikł SdKfz i nikt nigdy nie zrobił koło tego afery . Wystarczył jeden przykład z instytucji Państwowej i proceder rozlał się jak rzeka.

Napisano

Kolejny news z Bieleckich Młynów i dość interesujący fragment:
"Kęszycki opowiada, że jeszcze w 1947 roku polscy saperzy wysadzali czołgi, które w tym rejonie stały od czasu walk w styczniu 1945 roku. - Liczymy, że ten był na tyle głęboko, że go nie wysadzono - tłumaczy Kęszycki, 𝐝𝐥𝐚 𝐤𝐭ó𝐫𝐞𝐠𝐨 𝐭𝐨 𝐛ę𝐝𝐳𝐢𝐞 𝐣𝐮ż 𝐝𝐳𝐢𝐞𝐬𝐢ą𝐭𝐞 𝐰𝐲𝐝𝐨𝐛𝐲𝐜𝐢𝐞 𝐰𝐨𝐳𝐮 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐧𝐞𝐠𝐨. - Z uwagi na głębokość, prawdopodobnie ok. 3 metrów, i niesprzyjający teren, to może być jedna z trudniejszych operacji - mówi. "

Ja kojarzę 4 akcje:
1. 1990r. - Panther Ausf A. Bieleckie-Młyny/rzeka Czarna Nida (obecnie: Hudson, USA)
2. 1991r. - Pz.Bef.Wg.III Ausf.K z Korczyna (obecnie: MWP, Warszawa)
3. 1996r. - Sd.Kfz.251/7 (saper) Wyśmierzyce/rzeka Pilica ( obecnie: ???? )
4. 2015r. - Sd.Kfz.250 & Sd.Kfz 7 z rzeki Pilicy, wieś Górki ( obecnie: PanzerFarm )

Jakie wydobycia mi umknęly ? ( o ile to nie błąd w artykule ... )
Foto + fragment tekstu z: https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,30186536,poszukiwacze-militariow-wrocili-nad-czarna-nide-uda-sie-znalezc.html