Qusza Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 Oficjanie, po ukrainsku, o Wołyniu. Tak te nasze kochane UKRy piszą Волинська трагедія (у польській історіографії пол. Rzeź wołyńska, "Волинська різанина") — взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського та польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Йдеться про десятки тисяч загиблих. https://zahid.espreso.tv/premer-polshchi-priikhav-do-ukraini-i-vshanuvav-pamyat-zhertv-volinskoi-tragedii Z tłumacza wychodzi mi: Tragedia Wołyńska (w polskiej historiografii Rzeź wołyńska, „Zbrodnia Wołyńska”) – wzajemne czystki etniczne ludności polskiej i ukraińskiej, dokonane przez Ukraińską Powstańczą Armię i Armię Krajową z udziałem polskich batalionów Schutzmannschaft, radzieckich partyzantów oraz ukraińskiej i polskiej ludności cywilnej w 1943 roku podczas II wojny światowej na Wołyniu. Mówimy o dziesiątkach tysięcy zabitych. nóż się sam w kieszeni otwiera Cytuj
Qusza Napisano 9 Lipiec 2023 Autor Napisano 9 Lipiec 2023 a to dzisiejsze upamiętnienie polskich ofiar przez Duda i Zelensky polskich barw mnogo Cytuj
bjar_1 Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 26 minut temu, Qusza napisał: polskich batalionów Schutzmannschaft Ta, z liczbą mnogą to przesadzili, jeden był. 20 minut temu, Qusza napisał: a to dzisiejsze upamiętnienie polskich ofiar przez Duda i Zelensky Ofiar, które zabił jakiś Wołyń dodajmy... 1 Cytuj
bjar_1 Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 Prwilnie przypominam o szopce wyborczej na trumnach. Cytuj
bjar_1 Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 Co się cieszysz, to wezwanie do rządu i dlatego. Cytuj
bodziu000000 Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 20 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Chodzi Ci że we Wrocławiu, czy że nawet poprawnie nie "umią" pisać Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 Wy jednak sprytne bestie jesteście :-) Cytuj
bjar_1 Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 W przeciwieństwie do cyberpatriotów dobrze jest znać ortografię i interpunkcję języka ojczystego. Cytuj
bjar_1 Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 A czarne koszulki plus czerwone race to mi pod propagowanie banderyzmu podchodzi. Może jakaś zakamuflowana opcja. 1 Cytuj
miroslav Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 Szanowni- kolejna rocznica więc po raz kolejny zadam podobne pytania . Zakładam, że większość wspomnienia i materiały źródłowe poznała lub miała kontakt z Osobami pochodzącymi z tych terenów . Pytam - komu zależało na wojnie domowej na zapleczu frontu a tu raczej Niemców możemy wykluczyć . Mapy z pozycjami wojsk podczas ówczesnych walk ogólnie dostępne . W świetle zachowanych relacji pytam o udział cerkwi moskiewskiej w tych wydarzeniach . Dla zasady spytam- jaka część , kto z duchowieństwa prawosławnego mógł przetrwać rosyjskie czystki i wywózkę do łagru .( kto pozostał ) Jeśli połączycie te informacje i relacje odpowiedź będzie oczywista . Rozwijać tematu w trakcie wojny nie mam zamiaru . Wystarczy że samodzielnie wyciągniecie wnioski .Oby ... Cytuj
PAULUS_pl Napisano 9 Lipiec 2023 Napisano 9 Lipiec 2023 6 hours ago, Qusza napisał: Oficjanie, po ukrainsku, o Wołyniu. Tak te nasze kochane UKRy piszą Волинська трагедія (у польській історіографії пол. Rzeź wołyńska, "Волинська різанина") — взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського та польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Йдеться про десятки тисяч загиблих. https://zahid.espreso.tv/premer-polshchi-priikhav-do-ukraini-i-vshanuvav-pamyat-zhertv-volinskoi-tragedii Z tłumacza wychodzi mi: Tragedia Wołyńska (w polskiej historiografii Rzeź wołyńska, „Zbrodnia Wołyńska”) – wzajemne czystki etniczne ludności polskiej i ukraińskiej, dokonane przez Ukraińską Powstańczą Armię i Armię Krajową z udziałem polskich batalionów Schutzmannschaft, radzieckich partyzantów oraz ukraińskiej i polskiej ludności cywilnej w 1943 roku podczas II wojny światowej na Wołyniu. Mówimy o dziesiątkach tysięcy zabitych. nóż się sam w kieszeni otwiera Kolega z tego co widzę zarejestrował się na forum w marcu 2022. Posługuje się średnio pisanym językiem polskim patrząc po poprzednich postach. Próbuje rozpętać gównoburzę tematem powszechnie uznanym za delikatny. Pozostawiam pod rozwagę. Cytuj
bjar_1 Napisano 11 Lipiec 2023 Napisano 11 Lipiec 2023 https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sejm-przyjal-uchwale-upamietniajaca-ofiary-rzezi-wolynskiej/51d61fk Cytuj
miroslav Napisano 11 Lipiec 2023 Napisano 11 Lipiec 2023 Jeśli zamierzacie nadal kontynuować temat : 1. Łuk Kurski - Operacja Cytadela 5 lipiec 1943 "przypadkowo " największa bitwa pancerna zbiega się w czasie z największym atakiem i masakrą Ludności Polskiej w 100 miejscowościach na zapleczu i drogach zaopatrzenia . ( a gdyby podczas obecnej wojny doprowadzono do takich wydarzeń kto odniesie korzyść ) ? 2 . Nie pytam czy dmytro kłaczkowski był rosyjskim agentem - pytam ilu jeszcze .. cyt.: -dowódca okręgu „Turiw” Jurij Stelmaszczuk ps. „Rudyj” w zeznaniach po wojnie złożonych wobec NKWD po aresztowaniu: " W czerwcu 1943 roku spotkałem się w lesie kołkowskim z Kłymem Sawurem oraz z zastępcą przedstawiciela sztabu głównego Andruszczenką. Sawur dał mi rozkaz wymordowania wszystkich Polaków w okręgu kowelskim. [...] Nie miałem prawa nie wykonać rozkazu, zaś na wykonanie nie pozwalały mi osobiste przekonania. Zwróciłem się do Andruszczenki, który powiedział mi, że jest to polecenie nie z centrum, że jest to !!! przekręcenie w terenie...!!! " Czy jestem jedyną osobą która widzi powiązania i rosyjski sponsoring wszelkich ruchów skrajnych i wywrotowych w EU ? Sądzicie że poprzednio było inaczej ? I nie są to jedyne zbieżności bo walki pod Charkowem też mają związek czasowy z mordami . Na tym zamierzam zakończyć bo po co pisać o sprawach oczywistych . Cytuj
Qusza Napisano 12 Lipiec 2023 Autor Napisano 12 Lipiec 2023 On 10.07.2023 o 01:50, PAULUS_pl napisał: Kolega z tego co widzę zarejestrował się na forum w marcu 2022. Posługuje się średnio pisanym językiem polskim patrząc po poprzednich postach. Próbuje rozpętać gównoburzę tematem powszechnie uznanym za delikatny. Pozostawiam pod rozwagę. Nozesz nawet udawac ze nie ma tematu bo chyba to twoja specjalnosc Ale u mie to historia rodzinna Cytuj
bjar_1 Napisano 12 Lipiec 2023 Napisano 12 Lipiec 2023 Słabo piszesz po polsku, więc jesteś podejrzany :) 1 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 12 Lipiec 2023 Napisano 12 Lipiec 2023 Miroslav "...Czy jestem jedyną osobą która widzi powiązania i rosyjski sponsoring wszelkich ruchów skrajnych i wywrotowych w EU ?..." Oj nieładnie, nieładnie... Prawilni patrioci raczej Cię nie polubią... "...dmytro kłaczkowski był rosyjskim agentem - pytam ilu jeszcze..." Mocna hipoteza.... Choć jeszcze "mocniejsza" jest ta, wiążąca "Wołyń" z bitwa na Łuku kurskim... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 12 Lipiec 2023 Napisano 12 Lipiec 2023 W dniu 11.07.2023 o 10:50, Spirit of Warsaw napisał: [...] Polski patrioto, nie będący, dla jasności, of Łorsoł, ale to jak raz nie wada - olbrzymie podziękowania za Twój obiektywizm wobec historycznego dramatu obojga sąsiadujących ze sobą narodów i za ukazanie symbolu tego, co szlachetne Wojsko Polskie robiło w międzywojniu z ukraińskimi kobietami podczas pacyfikacji ukraińskich wsi, podpalania ich i miejsc ukraińskiego kultu religijnego. Olbrzymie wyrazy szacunku dla Twojego historycznego obiektywizmu za ukazanie symbolu tego, co szlachetne Wojsko Polskie robiło w międzywojniu z ukraińskimi kobietami poniżając je, upokarzając je, niszcząc im cały dorobek życia, niszcząc im wszystkie środki do utrzymania rodziny, wieszając je na drzewach i robiąc im (nie)sławnego „tulipana”. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 12 Lipiec 2023 Napisano 12 Lipiec 2023 Je.... Kwestia, mimo wszystko skali i metod... Ale na 101 % Świat by całkiem inaczej wyglądał, gdyby Marszałek nie zostawił Petlury, jak palca w.... nosie. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 12 Lipiec 2023 Napisano 12 Lipiec 2023 Różnicy skali nikt nie kwestionuje. Mimo wszystko to, co zrobiło szlachetne Wojsko Polskie w międzywojniu przeciwko Ukraińcom to zrobiło, ale jego pacyfikacje ukraińskich wsi nie miały cech pacyfikacji wsi np. przez Niemców podczas II w.ś. Ale że z tych ukraińskich wsi, mimo braku mordów na Ukraińcach, nie zostawał kamień na kamieniu, a tylko zgliszcza to niestety fakt. Nie wiem jaki naród nie zdenerwowałby się i nie łaknął zemsty za to wszystko, choć - nie ma tutaj sporu - zemsta była całkowicie niewspółmierna. Cytuj
MonikaNJ Napisano 12 Lipiec 2023 Napisano 12 Lipiec 2023 4 hours ago, Qusza napisał: Nozesz nawet udawac ze nie ma tematu bo chyba to twoja specjalnosc Ale u mie to historia rodzinna U mnie to też historia rodzinna. Wojna nie jest czarno-biała a bohaterami było nie wielu. Dla tych którzy byli(bohaterami), Polacy powinni stworzyć coś w rodzaju listy Yad Vashem. Zadziwia mnie nieustająco brak obiektywizmu( Jed.... pisał o tym), jak można w innym wątku dotyczącym mordu w Jedwabnem usprawiedliwiać morderców sytuacją w danym czasie, postrzeganiem sąsiadów jako zdrajców- komunistów i radośnie uznać że mieli do tego prawo, JAKIE prawo? Niemcy ich podjudzali - serio ?! W wątku dotyczącym Wołynia, te same pobudki targające Ukraińcami postrzegać zupełnie inaczej. Mord jest mordem! W obu przypadkach chodziło ludziom o zemstę i niestety o zawiść kończącą się kradzieżą. Wymagamy (uogólnienie) przeprosin od Ukraińców a jednocześnie nie zamierzamy sami przeprosić. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi