Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oficjanie, po ukrainsku, o Wołyniu. Tak te nasze kochane UKRy piszą

Волинська трагедія (у польській історіографії пол. Rzeź wołyńska, "Волинська різанина") — взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського та польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Йдеться про десятки тисяч загиблих. 

https://zahid.espreso.tv/premer-polshchi-priikhav-do-ukraini-i-vshanuvav-pamyat-zhertv-volinskoi-tragedii

Z tłumacza wychodzi mi:

Tragedia Wołyńska (w polskiej historiografii Rzeź wołyńska, „Zbrodnia Wołyńska”) – wzajemne czystki etniczne ludności polskiej i ukraińskiej, dokonane przez Ukraińską Powstańczą Armię i Armię Krajową z udziałem polskich batalionów Schutzmannschaft, radzieckich partyzantów oraz ukraińskiej i polskiej ludności cywilnej w 1943 roku podczas II wojny światowej na Wołyniu. Mówimy o dziesiątkach tysięcy zabitych.

nóż się sam w kieszeni otwiera

Napisano
26 minut temu, Qusza napisał:

polskich batalionów Schutzmannschaft

Ta, z liczbą mnogą to przesadzili, jeden był.

20 minut temu, Qusza napisał:

a to dzisiejsze upamiętnienie polskich ofiar przez Duda i Zelensky

Ofiar, które zabił jakiś Wołyń dodajmy...

• Tak trzymać 1
Napisano

Szanowni- kolejna rocznica więc po raz kolejny zadam podobne pytania .
Zakładam, że większość wspomnienia i materiały źródłowe poznała lub
miała kontakt z Osobami pochodzącymi z tych terenów .
Pytam - komu zależało na wojnie domowej na zapleczu frontu
a tu raczej Niemców możemy wykluczyć .
Mapy z pozycjami wojsk podczas  ówczesnych walk ogólnie dostępne .
W świetle zachowanych relacji pytam o udział cerkwi moskiewskiej w tych wydarzeniach .
Dla zasady spytam- jaka część , kto z duchowieństwa prawosławnego mógł
 przetrwać rosyjskie czystki i wywózkę do łagru .( kto pozostał )
Jeśli połączycie te informacje i relacje  odpowiedź będzie oczywista .
Rozwijać tematu w trakcie wojny  nie mam zamiaru .
Wystarczy że samodzielnie wyciągniecie wnioski .Oby ...

Napisano
6 hours ago, Qusza napisał:

Oficjanie, po ukrainsku, o Wołyniu. Tak te nasze kochane UKRy piszą

Волинська трагедія (у польській історіографії пол. Rzeź wołyńska, "Волинська різанина") — взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського та польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Йдеться про десятки тисяч загиблих. 

https://zahid.espreso.tv/premer-polshchi-priikhav-do-ukraini-i-vshanuvav-pamyat-zhertv-volinskoi-tragedii

Z tłumacza wychodzi mi:

Tragedia Wołyńska (w polskiej historiografii Rzeź wołyńska, „Zbrodnia Wołyńska”) – wzajemne czystki etniczne ludności polskiej i ukraińskiej, dokonane przez Ukraińską Powstańczą Armię i Armię Krajową z udziałem polskich batalionów Schutzmannschaft, radzieckich partyzantów oraz ukraińskiej i polskiej ludności cywilnej w 1943 roku podczas II wojny światowej na Wołyniu. Mówimy o dziesiątkach tysięcy zabitych.

nóż się sam w kieszeni otwiera

Kolega z tego co widzę zarejestrował się na forum w marcu 2022. Posługuje się średnio pisanym językiem polskim patrząc po poprzednich postach. Próbuje rozpętać gównoburzę tematem powszechnie uznanym za delikatny. Pozostawiam pod rozwagę.

sluzba-bezpieczenstwa.jpg

Napisano

Jeśli zamierzacie nadal kontynuować temat :

1. Łuk Kurski - Operacja Cytadela  5 lipiec 1943 "przypadkowo " największa bitwa pancerna
zbiega się w czasie z największym atakiem i masakrą Ludności Polskiej
w 100 miejscowościach na zapleczu i drogach zaopatrzenia .
( a gdyby podczas obecnej wojny doprowadzono do takich wydarzeń kto odniesie korzyść ) ?

2 . Nie pytam czy dmytro kłaczkowski był rosyjskim agentem -   pytam ilu jeszcze ..
cyt.:
-dowódca okręgu „Turiw” Jurij Stelmaszczuk ps. „Rudyj” w zeznaniach po wojnie złożonych wobec NKWD po aresztowaniu:
" W czerwcu 1943 roku spotkałem się w lesie kołkowskim z Kłymem Sawurem oraz z zastępcą przedstawiciela sztabu głównego Andruszczenką.
Sawur dał mi rozkaz wymordowania wszystkich Polaków w okręgu kowelskim. [...]
 Nie miałem prawa nie wykonać rozkazu, zaś na wykonanie nie pozwalały mi osobiste przekonania.
Zwróciłem się do Andruszczenki, który powiedział mi, że jest to polecenie nie z centrum, że jest to  !!!  przekręcenie w terenie...!!! "

Czy jestem jedyną osobą która widzi powiązania i rosyjski sponsoring wszelkich ruchów skrajnych i wywrotowych w EU ?
Sądzicie że poprzednio było inaczej ?

I nie są to jedyne zbieżności bo walki pod Charkowem też mają związek czasowy z mordami .

Na tym zamierzam zakończyć bo  po co pisać o sprawach oczywistych .

Napisano
On 10.07.2023 o 01:50, PAULUS_pl napisał:

Kolega z tego co widzę zarejestrował się na forum w marcu 2022. Posługuje się średnio pisanym językiem polskim patrząc po poprzednich postach. Próbuje rozpętać gównoburzę tematem powszechnie uznanym za delikatny. Pozostawiam pod rozwagę.

sluzba-bezpieczenstwa.jpg

Nozesz nawet udawac ze nie ma tematu bo chyba to twoja specjalnosc Ale  u mie to historia rodzinna

Napisano

Miroslav

"...Czy jestem jedyną osobą która widzi powiązania i rosyjski sponsoring wszelkich ruchów skrajnych i wywrotowych w EU ?..."

Oj nieładnie, nieładnie... Prawilni patrioci raczej Cię nie polubią...

"...dmytro kłaczkowski był rosyjskim agentem -   pytam ilu jeszcze..."

Mocna hipoteza....

Choć jeszcze "mocniejsza" jest ta, wiążąca "Wołyń" z bitwa na Łuku kurskim...

Napisano
W dniu 11.07.2023 o 10:50, Spirit of Warsaw napisał:

3.thumb.jpg.4c50b21d9dc7e7e8932ed6d4f7395292.jpg

[...]

Polski patrioto, nie będący, dla jasności, of Łorsoł, ale to jak raz nie wada - olbrzymie podziękowania za Twój obiektywizm wobec historycznego dramatu obojga sąsiadujących ze sobą narodów i za ukazanie symbolu tego, co szlachetne Wojsko Polskie robiło w międzywojniu z ukraińskimi kobietami podczas pacyfikacji ukraińskich wsi, podpalania ich i miejsc ukraińskiego kultu religijnego.

Olbrzymie wyrazy szacunku dla Twojego historycznego obiektywizmu za ukazanie symbolu tego, co szlachetne Wojsko Polskie robiło w międzywojniu z ukraińskimi kobietami poniżając je, upokarzając je, niszcząc im cały dorobek życia, niszcząc im wszystkie środki do utrzymania rodziny, wieszając je na drzewach i robiąc im (nie)sławnego „tulipana”.

Napisano

Różnicy skali nikt nie kwestionuje. Mimo wszystko to, co zrobiło szlachetne Wojsko Polskie w międzywojniu przeciwko Ukraińcom to zrobiło, ale jego pacyfikacje ukraińskich wsi nie miały cech pacyfikacji wsi np. przez Niemców podczas II w.ś. Ale że z tych ukraińskich wsi, mimo braku mordów na Ukraińcach, nie zostawał kamień na kamieniu, a tylko zgliszcza to niestety fakt. Nie wiem jaki naród nie zdenerwowałby się i nie łaknął zemsty za to wszystko, choć - nie ma tutaj sporu - zemsta była całkowicie niewspółmierna.

Napisano
4 hours ago, Qusza napisał:

Nozesz nawet udawac ze nie ma tematu bo chyba to twoja specjalnosc Ale  u mie to historia rodzinna

U mnie to też historia rodzinna. Wojna nie jest czarno-biała a bohaterami było nie wielu. Dla tych którzy byli(bohaterami), Polacy powinni stworzyć coś w rodzaju listy Yad Vashem. Zadziwia mnie nieustająco brak obiektywizmu( Jed.... pisał o tym), jak można w innym wątku dotyczącym mordu w Jedwabnem usprawiedliwiać morderców sytuacją w danym czasie, postrzeganiem sąsiadów jako zdrajców- komunistów i radośnie uznać że mieli do tego prawo, JAKIE prawo? Niemcy ich podjudzali - serio ?! W wątku dotyczącym Wołynia, te same pobudki targające Ukraińcami postrzegać zupełnie inaczej. Mord jest mordem! W obu przypadkach chodziło ludziom o zemstę i niestety o zawiść kończącą się kradzieżą. Wymagamy (uogólnienie) przeprosin od Ukraińców a jednocześnie nie zamierzamy sami przeprosić. 

• Tak trzymać 1