Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wypadek, gdyby jakiś tuz nadal uważał, że w "europejskiej kopule" problem był, dla poprzedniej ekipy, brak propozycji dla polskiego przemysłu- znajdź różnice:

Napiszę otwarcie, bo takich jak powyższe wpisów jest opór- oni są legalnie pier...ci, nie ukrywają tego a nawet się chwalą...

Napisano
6 godzin temu, Landszaft napisał:

Jestem ciekaw czy to fejk czy montaż . zróbcie sobie poklatkowe przeglądanie . Dron się zbliża , widać cień na kadłubie czołgu i następna klatka to kolosalny wybuch w pełnym wymiarze . Rozumiem dron uderza przebija pancerz i po pól sekundzie następuje rozwijająca się eksplozja. Tu tego brak jest dron zbliżający się a potem w pełnym wymiarze wybuch bez rozwinięcie się eksplozji. Przeczuwam że sporo takich filmów to montaże propagandowe tak z jednej jak i drugiej strony .

To nie jest dron z RPG. Zdetonowany zdalnie przy skrzyniach, które leżą na czołgu i to chyba ich eksplozja wysadziła czołg.

Napisano

karpik rozumiem że wybuchają skrzynie ale nadal masz przejście z lecącego drona na pełny rozwinięty wybuch . Masz zdjęcie lecącego drona a na następna klatka to pełna rozwinięta eksplozja . Pamiętaj że 1 sekunda filmu to  zazwyczaj od 24 do minimum 12 klatek na sekundę i następna klatka to wieża w lufcie  a czołgi zniknął . wygląda jakby wycięto kilka klatek , tylko po co ?? 

Napisano
4 minuty temu, Landszaft napisał:

karpik rozumiem że wybuchają skrzynie ale nadal masz przejście z lecącego drona na pełny rozwinięty wybuch . Masz zdjęcie lecącego drona a na następna klatka to pełna rozwinięta eksplozja . Pamiętaj że 1 sekunda filmu to  zazwyczaj od 24 do minimum 12 klatek na sekundę i następna klatka to wieża w lufcie  a czołgi zniknął . wygląda jakby wycięto kilka klatek , tylko po co ?? 

Kamera w dronie mogła złapać zawiechę w momencie wybuchu lub sam wybuch spowodował przycinkę. Widywałem to na innych filmach.

Napisano (edytowane)
29 minut temu, karpik napisał:

To nie jest dron z RPG. Zdetonowany zdalnie przy skrzyniach, które leżą na czołgu i to chyba ich eksplozja wysadziła czołg.

A poza wszystkim innym, tak na marginesie, warto zauważyć to, do jakiej perfekcji doszli ukraińscy piloci dronów. Tak, jak zrobiłeś post pt. „Dronem w cymbał” to zauważmy, że od dłuższego czasu są filmiki, jak ukraińskie drony FPV precyzyjnie walą w czołgi dokładnie między kadłub a wieżę, czyli w najbardziej newralgiczne miejsce. Oni są już tak pewni ręki, że - jak widzieliśmy w tym wątku - inny droniarz chciał wlecieć FPVem do lufy czołgu, ale zrobił minimalną skuchę :-)

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

A poza wszystkim innym, tak na marginesie, warto zauważyć to, do jakiej perfekcji doszli ukraińscy piloci dronów. Tak, jak zrobiłeś post pt. „Dronem w cymbał” to zauważmy, że od dłuższego czasu są filmiki, jak ukraińskie drony FPV precyzyjnie walą w czołgi dokładnie między kadłub a wieżę, czyli w najbardziej newralgiczne miejsce. Oni są już tak pewni ręki, że - jak widzieliśmy w tym wątku - inny droniarz chciał wlecieć FPVem do lufy czołgu, ale zrobił skuchę :-)

Prócz oczywistej wprawy, doświadczenia czy talentu, bardzo pomagają tu nowoczesne technologie, które robią część roboty za operatora. Gogle vr+ kontroler lub może już kontrola wzrokiem i ... jesteś dronem.

Napisano
8 minut temu, karpik napisał:

Gogle vr

No właśnie, może tak być. To jest werk naprawdę niesamowity. Kilka lat temu pokazywano mi takie gogle profesjonalne, nie jakieś zabawkowe. Były to gogle do różnych zastosowań technicznych i spokojnie mogłyby służyć do zastosowań wojskowych (może zresztą służą, bo firma była zacna). Żeby mi to pokazać to kazano mi usiąść, bo powiedziano, że na stojąco to się w tych goglach zaraz przewrócę.

Napisano
25 minut temu, karpik napisał:

Prócz oczywistej wprawy, doświadczenia czy talentu, bardzo pomagają tu nowoczesne technologie, które robią część roboty za operatora. Gogle vr+ kontroler lub może już kontrola wzrokiem i ... jesteś dronem.

coś tam już pisali o tym , że w operowaniu dronami i w atakach korzystają już z pomocy AI . Przy takiej ilości lotów, zdjęć , filmów AI uczy się błyskawicznie.

Napisano
5 minut temu, Cypis napisał:

coś tam już pisali o tym , że w operowaniu dronami i w atakach korzystają już z pomocy AI . Przy takiej ilości lotów, zdjęć , filmów AI uczy się błyskawicznie.

Tak, w ub. tygodniu był gdzieś materiał o nowych heksakopterach ukraińskich i o skokowej poprawie jakości także małych kwadrokopterów FPV. Tak, czy siak, celność rośnie niesamowicie, bo jeszcze rok temu to te drony waliły w wozy bojowe gdzie popadnie, aby tylko w nie trafić, a teraz wyraźnie widać, że ma miejsce celowanie w konkretne miejsca.

Napisano
W dniu 16.04.2024 o 15:21, Jedburgh_Ops napisał:

Dziwmy się dalej całemu kulturowemu zdziczeniu tego bydła, które popełniło na Ukraińcach tyle zbrodni wojennych...

image.thumb.jpeg.1e53948f607535b3c1de7ac16c7c38c6.jpeg

O ludożerstwie tego ruskiego bydła (teraz!, nie przed wiekami) można posłuchać w podkaście z udziałem między innymi ppłk. rez. SWW Macieja Korowaja, który to podcast podlinkowałem parę postów powyżej.

Napisano
27 minut temu, bodziu000000 napisał:

Filmiki oczywiście ciekawe, ale kompletnie niemożliwe, żeby Ukraińcy tak radośnie, beztrosko, tak ciasno zaparkowali obok siebie samoloty prawdziwe, a przynajmniej w stanie lotnym i to na dodatek w porcie lotniczym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie