karpik Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 6 godzin temu, karpik napisał: Przyjazd do rafinerii ropy naftowej na terytorium Krasnodaru. VID_20240209_071547_301.mp4 "SBU zaatakowała rafinerie ropy naftowej Ilsky i Afipsky w obwodzie krasnodarskim w Rosji za pomocą dronów ,podało źródło Hromadske w organach ścigania. W Rafinerii Ilsk uszkodzeniu uległa podstawowa jednostka przerobowa, bez której nie da się produkować oleju napędowego na potrzeby wojskowe. Jego cena wynosi 50 milionów dolarów. Według fabryki Afip drony również „sprawiły się dobrze”. Konsekwencje są wciąż wyjaśniane"
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 2 godziny temu, karpik napisał: Przydupas trumpa, tożsamy poglądami z piss, dał wczoraj puścić w świat brednie putina. Nie zadał ani jednego "trudnego" pytania i nie próbował nawet prostować jawnych kłamstw tego chuja, nawet takiego, że to Polska wywoła 2 WŚ. VID_20240209_113350_793.mp4 VID_20240209_113350_736.mp4 Wywiad dla pseudotelewizyjki TCN będącej na prawo od Fox News. To zupełnie tak, jak gdyby w Polsce stwierdzić, że istnieje coś na prawo od Rodaków Kamratów.
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty Godzinę temu, beaviso napisał: Było tam też wspomniane o różnicy w manewrowości obu typów: Fulcrum kręci odrobinę ciaśniej (mniejszy promień), a F-16 kręci nieco szybciej (większa prędkość kątowa skrętu) - tak w uproszczeniu. M. To są rzeczy baaardzo skomplikowane i pilot myśliwski musi mieć „łeb jak sklep”, a w pamięci setki parametrów, żeby nie dać się sprowokować do walki manewrowej na ściśle określonych wysokościach i prędkościach. Dzicy zrobili sobie np. także ciekawe dane do walki MiG-a-29 z F-15C MSIP (czyli z tym po pierwszym radykalnym MLU). Jeśli chodzi o walkę manewrową między tymi samolotami i prędkość kątową w zakręcie to tylko na wysokości 200 m przy prędkości 900 km/h oba samoloty (wg ruskich) są równorzędne i robią 13,8 °/sek przy przeciążeniu 6g. We wszystkich innych stanach lotu w funkcji wysokości i prędkości jest bardzo różnie - raz lepszy jest MiG-29, a raz F-15C, ale w przeważającej liczbie przypadków (do pułapu 11 000 m) lepszy jest F-15C.
beaviso Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty (edytowane) Wiraż na ogonie przy 900 km/h i tylko 6g? Fakt, wytrzymać 6g przez 10 sekund pewnie jest znacznie trudniej niż 9g przez 2 sekundy. Przy tej prędkości 180 st. wymaga aż 13 sekund - odczuwalnie jest to spoooro. Na pokazach taki Rafale zdaje się zawracać "na ogonie" w kilka sekund, ale pewnie nie robi tego przy aż 900 km/h. M. Edytowane 9 Luty przez beaviso
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 7 minut temu, beaviso napisał: Wiraż na ogonie przy 900 km/h i tylko 6g? Tak mówi ruski kwit, gdy chcesz się oszczędzać i nie chcesz więcej niż 6g. Ciekawe, że ruscy w ogóle liczą manewrową walkę myśliwską już od 200 m. Ale jeśli chcesz ostrzej to voilà - kwitek mówi, że największe „g” w walce MiG-29 kontra F-15C wynosi 9, a zachodzi przy 20 °/sek dla MiG-a-29 przy jednoczesnym 22,2 °/sek dla F-15C. Warunki te same - H=200 m; V=900 km/h. W rzadkim powietrzu na 11 000 m walka manewrowa między tymi samolotami to już tylko 3g.
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 30 minut temu, beaviso napisał: Wiraż na ogonie przy 900 km/h i tylko 6g? Fakt, wytrzymać 6g przez 10 sekund pewnie jest znacznie trudniej niż 9g przez 2 sekundy. Jako pilot nie myśliwski wiem, co to jest 4,5g przez kilka-kilkanaście sekund i jest to nic miłego. Nie znosiłem tego. Zawsze po czymś takim przez dobę bolała mnie dolna szczęka, mimo że zawsze miałem najwyższą kategorię zdrowia na badaniach lotniczo-lekarskich. Bycie pilotem myśliwskim to jest jednak fach dla rzadkiej miary hobbystów tego tematu
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty (edytowane) 13 minut temu, Cypis napisał: pewnie już niedługo zobaczymy je nad Ukrainą Cwaniaki ocenzurowali końcówkę AMRAAMa, żeby nie dało się rozpoznać, która to wersja o jakim zasięgu. Edytowane 9 Luty przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty Defence 24 było na pasku PiS - jak dziś powiedziano żyło prawie wyłącznie z reklam spółek skarbu państwa. Od lat to mówiłem/pisałem, bo odór wazeliny wobec PiS był tam niebotyczny. „Spieszcie się kochać ludzi, bo tak szybko odchodzą”. Spieszcie się kochać Defence 24... także w kontekście serwisu informacyjnego o tej wojnie.
M81 Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 6 hours ago, Jedburgh_Ops napisał: gdyby doszło do pierwszej od 1982 roku manewrowej walki powietrznej samolotu NATO z samolotem nieNATO (i gdyby było to potwierdzone, że to walka manewrowa) to wrzucę Samolotowy Fukuyama Historia nie skończyła się w 1982 r.
karpik Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 14 minut temu, MarekA napisał: Czy na pewno ukraiński? Nie widziałem takiego. Chyba, że to już tuningowany Bóbr.
karpik Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty putin od dłuższego czasu kręci bączki nad Kazaniem. Może spadnie?
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty W dniu 6.02.2024 o 14:32, Cypis napisał: Strasznie te Shahedy drogie, aż się nie chce wierzyć, coś chyba te dane są nierealne . Takie małe gów... a tyle kosztuje? Trochę plastiku, sterowniki z pralki, trochę materiałów wybuchowych i silniki z kosiarki. Hakerzy wykradli tajne dane dotyczące kontraktu Rosji z Iranem. Tak Kreml dał się naciągnąć na drony
karpik Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty (edytowane) 16 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Hakerzy wykradli tajne dane dotyczące kontraktu Rosji z Iranem. Tak Kreml dał się naciągnąć na drony Mam mieszane uczucia, bo putinowi może zależeć na tym, że w świat idzie info- "dobrze płacę". Na cwaniaków, którzy chcą zarobić na sankcjonowanych towarach działa to jak lep na muchy. Nikt za grosze nie będzie ryzykować. Dziadka stać. "Wszyscy" zadowoleni. Edytowane 9 Luty przez karpik
MarekA Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 4 godziny temu, karpik napisał: Czy na pewno ukraiński? Nie widziałem takiego. Chyba, że to już tuningowany Bóbr. Znasz wszystkie aktualnie produkowane i używane ukraińskie drony? Ukraina słabo się nimi reklamuje.
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty (edytowane) 12 minut temu, karpik napisał: Mam mieszane uczucia, bo putinowi może zależeć na tym, że w świat idzie info, że "dobrze płaci". Na cwaniaków, którzy chcą zarobić na sankcjonowanych towarach działa to jak lep na muchy. Nikt za grosze nie będzie ryzykować. Dziadka stać. "Wszyscy" zadowoleni. Wiesz, diabeł nie trafi za tym, ilu pośredników jest w handlu Shahedami z dzikimi, dlatego być może stąd te horrendalne ceny tych latadeł. Zauważmy, że mimo, iż na Ukrainie znajdowano to shit to Iran przez długie miesiące wypierał się, że dostarcza ruskim drony. Potem wdrożono metodę informacyjną pt. „To nie ja, to kolega”, czyli oficjalne władze Iranu zaczęły stopniowo przyznawać, że być może Strażnicy Rewolucji dostarczają Rosji jakieś drony, ale - jak kłamano - Strażnicy Rewolucji to nie oficjalny Iran. Czyli państwo w państwie zwane Strażnikami Rewolucji robi tam co chce poza kontrolą rządu, a przynajmniej takie jest oficjalne public affairs, które pewnie jest kłamstwem. Edytowane 9 Luty przez Jedburgh_Ops
Rekomendowane odpowiedzi