Jedburgh_Ops Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: https://wiadomosci.wp.pl/afera-wizowa-granica-broniona-jak-nigdy-granica-nieszczelna-jak-nigdy-6941148102036064a Te pisowskie męty myślały, że wojna na Ukrainie to jest taki temat, tak absorbujący polską opinię publiczną, polityków i NGOsy, że nikt niczego nie zauważy. Wawrzyk, Bollywood i specsłużby USA. Ujawniamy kulisy afery wizowej „Wiceminister MSZ Piotr Wawrzyk został wyrzucony z rządu i z list PiS, bo pomógł swoim współpracownikom stworzyć nielegalny kanał przerzutu imigrantów z Azji i Afryki przez Europę do Stanów Zjednoczonych — ustalił Onet. Znamy szczegóły jednego z najbardziej efektownych przerzutów nielegalnych imigrantów z Indii. To nie jest żart: ściągani przez ekipę Wawrzyka Hindusi udawali ekipy filmowe z Bollywood. Za przerzucenie do Ameryki każdy płacił 25-40 tys. dolarów”.
Jedburgh_Ops Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 BBC: rosyjski myśliwiec próbował zestrzelić brytyjski samolot nad Morzem Czarnym
Cypis Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 Opis od ruskich nt. dzisiejszych walk na Morzu Czarnym (translator google) Rankiem 14 września formacje ukraińskie przeprowadziły kolejny atak na Półwysep Krymski. Najpierw z przedmieść Odessy wystrzelono 11 dronów typu samolotowego (po raz pierwszy od dłuższego czasu wykorzystano do tego celu maszyny inne niż Mugin?). Drony zostały zestrzelone przez załogi 31. Dywizji Sił Powietrznych i Obrony Powietrznej około godziny 5.30 nad Jewpatorią. Około godziny 5.50 Siły Zbrojne Ukrainy uderzyły w obrzeża Ujutnoje rakietą przeciwokrętową R-360 Neptune, w wyniku czego trafiona została wyrzutnia rakiet przeciwlotniczych S-300 (odpowiedni materiał filmowy pojawił się już w Internecie). Siły Zbrojne Ukrainy po raz kolejny zastosowały tę samą taktykę, co kilka tygodni temu. Po nalocie BSP ustalono pozycje systemu przeciwlotniczego S-300 – niemal natychmiast zaczęto nad nim pracować z Neptuna. Najpierw Siły Zbrojne Ukrainy czekały na wyczerpanie amunicji, a następnie uderzały w system obrony powietrznej. Ponadto w ciągu ostatnich dwóch dni Siły Zbrojne Ukrainy kilkakrotnie atakowały oddział okrętów wojennych (OBK) Floty Czarnomorskiej w składzie Wasilij Bykow i Siergiej Kotow. W sumie zaobserwowano 12 bezzałogowych łodzi: sześć wczoraj i sześć kolejnych dzisiaj. 13 września trzy drony zostały trafione ogniem z broni ręcznej ze statków. Trzy kolejne zostały trafione przez helikoptery lotnictwa morskiego z lotniska Kacha i z Wasilija Bykowa. Tej nocy pięć zostało zniszczonych na podejściu do OBK, a jeden zdołał zbliżyć się do Bykowa i uderzyć w bok (stopień uszkodzeń nie był krytyczny). Jak powiedzieliśmy wczoraj, brak reakcji na coraz bardziej agresywne działania kolektywnego Zachodu ze strony Ukrainy niesie ze sobą ogromne konsekwencje.
Jedburgh_Ops Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 Z 30 m strzela do ciebie kałasznikow, z 400 m – karabin maszynowy, z 800 m – snajper, z kilometra – czołg, a pod nogami masz miny. Tam wszystko chce cię zabić – mówi polski żołnierz, który od ponad roku walczy pod Bachmutem _________________________________ Nie dziwota, że amerykańska doktryna mówi, iż żołnierz amerykański nie walczy z okopów i nie szturmuje okopów. Jeśli przeciwko żołnierzom amerykańskim staje wróg w okopach to okopy równają do poziomu wiecznej zmarzliny B-52, B-1 i B-2. Dopiero potem wchodzi lądówka dla pozamiatania po bombowcach, a rekultywacją terenu zajmuje się po wojnie lokalne ministerstwo rolnictwa. Ukraińcy tego luksusu nie mają i nigdy mieć nie będą i na tym polega ten dramat.
Jedburgh_Ops Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 Dobry komentarz do wczorajszego ukraińskiego ataku na Sewastopol. Kompromitacja rosyjskiej obrony przeciwlotniczej w Sewastopolu Komentarz autorstwa kmdr por. rez. Maksymiliana Dury. Mój mały komentarz natury ogólnej: Jeśli ktoś jest zainteresowany lotnictwem nad Ukrainą i działaniami lotnictwa tamże to… ku mojemu olbrzymiemu zdziwieniu jedne z najlepszych relacji z wydarzeń i komentarzy do nich mają… marynarze. Aż trudno uwierzyć, ale tak jest, w przeciwieństwie do głupot wygadywanych na takie tematy przez cywilnych osintowców oraz oficerów rezerwy z lądówki, którzy medialnie wypłynęli i wykreowali się na tej wojnie, przy czym jeden z wyraźnie komercyjnym zamysłem i twardo realizowanym zamiarem. Na tematy lotnicze polecam teksty lub podcasty z udziałem kmdr por. rez. Maksymiliana Dury oraz kmdr por. rez. Wiesława Goździewicza. Nie pamiętam, żeby któryś z nich strzelił jakiegoś babola przy relacjonowaniu i/lub komentowaniu działań lotniczych, a wsłuchuję się w takie rzeczy drobiazgowo. Gratulacje więc dla obu marynarzy.
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2023 Autor Napisano 14 Wrzesień 2023 A w alternatywnej rzeczywistości... Przypomnijmy, że sam Wagner rozbił całą armię ukraińską pod Bachmutem
Cypis Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 Film jak wygląda Mińsk po ataku 14-11741469-vid-20230914-wa0013.mp4
Cypis Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 Dzisiejszy poranny atak na Bykowa IMG_4584.MP4
Jedburgh_Ops Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 Pasuje i do tego wątku, i do wątku „Miecze na lemiesze”.
Jedburgh_Ops Napisano 14 Wrzesień 2023 Napisano 14 Wrzesień 2023 6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Dobry komentarz do wczorajszego ukraińskiego ataku na Sewastopol. Kompromitacja rosyjskiej obrony przeciwlotniczej w Sewastopolu Komentarz autorstwa kmdr por. rez. Maksymiliana Dury. Mój mały komentarz natury ogólnej: Jeśli ktoś jest zainteresowany lotnictwem nad Ukrainą i działaniami lotnictwa tamże to… ku mojemu olbrzymiemu zdziwieniu jedne z najlepszych relacji z wydarzeń i komentarzy do nich mają… marynarze. Aż trudno uwierzyć, ale tak jest, w przeciwieństwie do głupot wygadywanych na takie tematy przez cywilnych osintowców oraz oficerów rezerwy z lądówki, którzy medialnie wypłynęli i wykreowali się na tej wojnie, przy czym jeden z wyraźnie komercyjnym zamysłem i twardo realizowanym zamiarem. Na tematy lotnicze polecam teksty lub podcasty z udziałem kmdr por. rez. Maksymiliana Dury oraz kmdr por. rez. Wiesława Goździewicza. Nie pamiętam, żeby któryś z nich strzelił jakiegoś babola przy relacjonowaniu i/lub komentowaniu działań lotniczych, a wsłuchuję się w takie rzeczy drobiazgowo. Gratulacje więc dla obu marynarzy. PS O kimś zapomniałem, dlatego najmocniej przepraszam, bo skrzywdziłbym jednego gentlemana z komentatorskiego w tej wojnie lotniczego sektora cywilnego, a mianowicie Dawida Kamizelę. Jest naprawdę świetny. A ta świetność jest wielopłaszczyznowa i polega nie tylko na wiedzy, ale na zupełnie innej kulturze każdej - takiej ogólnoludzkiej i publicystycznej wraz z odpowiedzialnością za słowa i ze zdolnością przyznawania się do błędów oraz do tego, że czegoś nie wie. Jest to drugi, skrajny biegun Wolskiego i aż żal patrzeć, że oni są kumplami i razem coś robią. Dawid Kamizela - polecam.
Rekomendowane odpowiedzi