Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
18 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Ale doceń fantazję- UE powiedziała, co o tym gniocie myśli, Departament Stanu* także... Normalnie "lex TVN", czy 27:1...

Z sojuszników, to się chyba tylko Watykan nie wypowiedział...
No i San Escobar, ale z nimi podobno nie musimy się aż tak liczyć...

* co zapewne, w przypadku Waszyngtonu, miało większe znaczenie, niż brak chętnych- prezes deleguje a z prezesem się nie dyskutuje...

Jam człek prosty, więc widzę to zwyczajniej: szczury wieją z okrętu, że hej; szczury już wiedzą, że niedługo będą siedzieć, więc kto jeszcze będzie teraz dokładał do pieca?

Napisano

O jojojojoj, ależ „nowości” i „sensacje” w związku z wojną na Ukrainie odkryli dziś por. rez. Marek Meissner i kpt. rez. Maciej Lisowski w ich cyklicznej gawędzie. Ależ „odkrycia”!

Owoż takie, że Szwajcaria wyznaje zasadę „pecunia non olet” i na lewo handluje technologiami przez Zachód zakazanymi dla „bad guys”. Zawsze tak było i jest! Żadne to „odkrycie”, tylko nie należy wcielać się w wojskowych ekspertów „od wszystkiego”, jak w przypadku obu gentlemanów. Już 36 lat temu byłem technologiem od wojskowych półprzewodników schodzących z RFNowskiej maszyny objętej embargiem COCOM, a pracującej tam, gdzie nie było jej wolno. Zacną tę maszynę (producenta litościwie zmilczę) – robiącą najlepsze wojskowe półprzewodniki na Tajwanie, w Japonii i w USA – najpierw kupiła Szwajcaria, po to tylko, żeby ją odsprzedać temu, komu nie było wolno. Ale „pecunia non olet” w Szwajcarii. A tu w kontekście wojny na Ukrainie „rewelacje”, że Szwajcaria za etyczna to nie jest i handluje ze swołoczą ruską i białoruską technologiami wojskowymi. Handluje, bo taka jest Szwajcaria.

Obaj ci panowie to czasami odmiana Kabaretu Moralnego Niepokoju. Lubię ich, bo mają wiedzę ogólnowojskową z LWP, ale kreowanie się przez nich na ekspertów od wszystkiego – a tak niestety jest – bywa irytujące.

Napisano

Je...

Szwajcaria a propos i exilibris wojny na Ukrainie zdążyła już chyba wszystkie akrobacje uskutecznić:
- w ramach neutralności zablokował reeksport swojej produkcji zbrojeniowej*
- blokady majątków Rosjan są niezgodne ze szwajcarską konstytucją
- eksportować na kosmiczną skalę medykamenty do Rosji, jako... pomoc humanitarną i wspomożenie tamtejszych cywili
- itp itd

* później uznano, że taki reeksport nie narusza zasady neutralności...

Napisano
Teraz, Czlowieksniegu napisał:

- w ramach neutralności zablokował reeksport swojej produkcji zbrojeniowej*
- blokady majątków Rosjan są niezgodne ze szwajcarską konstytucją
- eksportować na kosmiczną skalę medykamenty do Rosji, jako... pomoc humanitarną i wspomożenie tamtejszych cywili

To, to tylko na użytek głupich mediów łatwych do ogłupienia zawsze i wszędzie.

Co Szwajcaria - w ramach biznesu na wojnie w Ukrainie - robi tak naprawdę pod stołem to się nie dowiemy. Ja Szwajcarom nie wierzę, jak psom, jako gość, który był technologiem od spraw wojskowych, a wykorzystującym technologie sprzedane na lewo przez Szwajcarię ze złamaniem prawa COCOM.

Napisano

Je...

Jakiś czas temu wkleiłem aktualną listę światowych korporacji, które nie przestały działać w Rosji i/lub nie przestały do Rosji eksportować swoich produktów...
Same tuzy o miliardowych obrotach- jest nawet jedna.. ukraińska firma, co "tylko" potwierdza, że to dość dziwna wojna jest...

Napisano
5 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Szkoda było nafty lotniczej (którą Ukraina dostaje od nas i od Zachodu), żeby wysyłać tego Mi-17 do tego grilla.

A nie był to orkowy Mi-17?

Napisano
2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ma ukraińskie pasy szybkiej identyfikacji. Chyba że ruski CSAR robi sobie siupy i maluje się tak samo...

Jo, nie zauważyłam. Ta wojna jest "dziwna". Ostatnio spotkałem się z opinią że ukraińskie czołgi jeżdżą na rosyjskiej ropie. Czy oni o tym wiedzą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie