pawel_breslau Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 7 godzin temu, Cypis napisał: Link do artykułu o wszystkich potwierdzonych celach jakie zniszczyły Bayraktary w wojnach z ostatnich lat (Syria, Ukraina , Armenia , Tadźykistan). Razem zniszczono 881 różnego rodzaju czołgów, pojazdów , dział wyrzutni rakiet , okrętów , samolotów , helikopterów ., itp. W artykule jest szczegółowa lista z Oryxa. https://www.oryxspioenkop.com/2021/12/a-monument-of-victory-bayraktar-tb2.html Czyli działa, widać po stratach jakie wyrządził. Wiadomo, że pole walki się zmienia i trzeba się do nowych warunków dostosowywać. Zapewne tak będzie i w tym przypadku. Myślę, że producent już myśli (jeśli już nie wdrożył) nad nowymi systemami, które pozwolą mu "bezkarnie" szaleć nad polem walki. Ale to czas pokaże.
takafura Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 10 godzin temu, karpik napisał: Jeżeli zarzutem dla Pawlaka, wielbicielu bycia dymanym, ma być zawieranie długoterminowych kontraktów, to parę dni temu Orlen zawarł kontrakt na 20 lat- zakup bardzo drogiego gazu. Naprawdę nie masz pojęcia co nam zafundował Pawlak w kontraktach gazowych z Rosją i dlaczego nawet UE interweniowała aby obniżyć stawki, nie słyszałeś o umorzeniu miliarda złotych Gazpromowi ? W sumie ta niewiedza tłumaczy niemądre rzeczy które wypisujesz. I tą ciągła agresję słowną która ma zrekompensować brak argumentów. 1
pawel_breslau Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 14 godzin temu, karpik napisał: "Drugi rosyjski przeciwlotniczy system przeciwlotniczy „TOR-M2DT” został zniszczony w ciągu ostatnich kilku dni Ten został zniszczony dzisiejszego popołudnia, także w regionie Chersoniu" VID_20230203_201250_601.mp4 VID_20230203_201250_677.mp4 VID_20230203_201251_306.mp4 VID_20230203_201250_779.mp4 Czyli zostało już im tylko 10 :-) Wg Onet-u Armia rosyjska miała tylko 12 takich systemów rakietowych. A teraz 11 Ale to było przy zniszczeniu pierwszego. Teraz już wiadomo o drugim :-)
bjar_1 Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 Premier Izraela Binjamin Netanjahu podczas spotkania z prezydentem Francji Emmanuelem Macronem powiedział, że jest gotowy do wysłania "artykułów wojskowych" do Ukrainy – informuje "Times of Israel".
karpik Napisano 4 Luty 2023 Autor Napisano 4 Luty 2023 (edytowane) 33 minuty temu, takafura napisał: Naprawdę nie masz pojęcia co nam zafundował Pawlak w kontraktach gazowych z Rosją i dlaczego nawet UE interweniowała aby obniżyć stawki, nie słyszałeś o umorzeniu miliarda złotych Gazpromowi ? W sumie ta niewiedza tłumaczy niemądre rzeczy które wypisujesz. I tą ciągła agresję słowną która ma zrekompensować brak argumentów. Bardzo proszę. Przedstaw jakie stawki za gaz wynegocjował Pawlak i zestaw to z tym, co pisiory płaciły za ten sam gaz w spocie. Do długości kontraktów nie odniosłeś się, a to było głównym zarzutem pisdzielców do Pawlaka. Teraz kontrakt na 20 lat jest już ok? Edytowane 4 Luty 2023 przez karpik
takafura Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 (edytowane) 27 minut temu, karpik napisał: Bardzo proszę. Przedstaw jakie stawki za gaz wynegocjował Pawlak i zestaw to z tym, co pisiory płaciły za ten sam gaz w spocie. Do długości kontraktów nie odniosłeś się, a to było głównym zarzutem pisdzielców do Pawlaka. Teraz kontrakt na 20 lat jest już ok? Kontrakt Pawlaka i późniejszy pisowski były podpisywane w skrajnie innych okolicznościach przyrody. Już w 2014 roku PGNiG rozpoczął spór z Gazpromem i PiS się chwalił w 2020 roku odzyskaniem 6 mld zł za zawyżone stawki. To co wyprawiał Pawlak w trakcie "negocjacji" to długa i mroczna historia, jest raport NIK streszczający to, polecam. O obecnym kontrakcie nic nie wiem, zmieni sie ekipa rządząca ( pewnie za 5 lat) to coś więcej się dowiemy. Ps. Nie dziwi Cię umarzanie 1 000 000 000 zł kontrahentowi ? Kto i co dostał w zamian ? Edytowane 4 Luty 2023 przez takafura
karpik Napisano 4 Luty 2023 Autor Napisano 4 Luty 2023 (edytowane) 57 minut temu, takafura napisał: Kontrakt Pawlaka i późniejszy pisowski były podpisywane w skrajnie innych okolicznościach przyrody. Już w 2014 roku PGNiG rozpoczął spór z Gazpromem i PiS się chwalił w 2020 roku odzyskaniem 6 mld zł za zawyżone stawki. To co wyprawiał Pawlak w trakcie "negocjacji" to długa i mroczna historia, jest raport NIK streszczający to, polecam. O obecnym kontrakcie nic nie wiem, zmieni sie ekipa rządząca ( pewnie za 5 lat) to coś więcej się dowiemy. Ps. Nie dziwi Cię umarzanie 1 000 000 000 zł kontrahentowi ? Kto i co dostał w zamian ? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że działasz dokładnie jak pisowska szczujnia. Ja pisałem o jawnym sponsorowaniu ludobójstwa na Ukrainie przez obsrajtka a ty obracasz kota ogonem, mieszasz 100 spraw sprzed XX lat i że murzynów.... Piss jedną ręką sprzedaje uzbrojenie jednym(Unia ma oddać za broń dostarczaną na Ukrainę), a drugim daje kasę na prowadzenie wojny. Tracą tylko ludzie w kasie i krwi. Koniec ot. Edytowane 4 Luty 2023 przez karpik
bjar_1 Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 Teraz, karpik napisał: a ty obracasz kota ogonem Ale to ich standardowa metoda. "Wy kupujecie ropę od kacapów" - "tak, ale oni też kupowali", albo "wy kradniecie" - "tak, kradniemy, ale oni też kradli". Jeszcze tego nie zauważyłeś? 1
karpik Napisano 4 Luty 2023 Autor Napisano 4 Luty 2023 4 minuty temu, bjar_1 napisał: Ale to ich standardowa metoda. "Wy kupujecie ropę od kacapów" - "tak, ale oni też kupowali", albo "wy kradniecie" - "tak, kradniemy, ale oni też kradli". Jeszcze tego nie zauważyłeś? Potrafiłem to zrozumieć przez pierwsze 2 lata rządów- gdy na ustach mieli, że wystarczy nie kraść. Teraz po 7 latach i złodziejstwie na skalę przemysłową, jest to po prostu bardzo wkurzajace. 1
pawel_breslau Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 Jeszcze nie wiadomo której strony maszyna była
karpik Napisano 4 Luty 2023 Autor Napisano 4 Luty 2023 (edytowane) 4 minuty temu, pawel_breslau napisał: Jeszcze nie wiadomo której strony maszyna była Wczoraj ukry się chwaliły, że go strącili. Dziś w statystykach go nie ma, więc może był swój... Edytowane 4 Luty 2023 przez karpik
pawel_breslau Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 2 minuty temu, karpik napisał: Wczoraj ukry się chwaliły, że go strącili. Dziś w statystykach go nie ma, więc... Być może fire friendly a może to jednak Ukraiński samolot przez ruSSkich strącony. Poczekamy, może jutro go wciągną w statystyki a jeśli nie, to będzie wiadomo czyj był.
karpik Napisano 4 Luty 2023 Autor Napisano 4 Luty 2023 Nie zdążył strzelić. Wczoraj czytałem peany amerykańców w temacie celności i skuteczności ukraińskich artylerzystów- nawet na starych działach. Ciekawe ile w tym prawdy. Osobiście nie wątpię bo kojarzy mi się, że zawsze mieli bardzo dobrą opinię w tym względzie. VID_20230204_125748_188.mp4
Kazik.S Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: Ale to ich standardowa metoda. "Wy kupujecie ropę od kacapów" - "tak, ale oni też kupowali", albo "wy kradniecie" - "tak, kradniemy, ale oni też kradli". Jeszcze tego nie zauważyłeś? Do poczytania: https://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/8622208,ropa-rosja-orlen-kontrakt.html W styczniu 2023 r. wygasa kontrakt Orlenu z koncernem Rosnieft. Na mocy tej umowy Rosnieft dostarcza Orlenowi 300 tys. ton ropy naftowej miesięczne. Na mocy drugiego kontraktu z firmą Tatnieft polski koncern kupuje 200 tys. ton ropy miesięcznie, a umowa z tym rosyjskim dostawcą kończy się w grudniu 2024 r. Jak wcześniej podkreślał prezes PKN Orlen Daniel Obajtek, koncern nie ma tytułu prawnego do zerwania umów długoterminowych na dostawy rosyjskiej ropy i jest to możliwe tylko w przypadku nałożenia sankcji na dostawy surowca z Rosji. (PAP)
Cypis Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 5 godzin temu, pawel_breslau napisał: Czyli działa, widać po stratach jakie wyrządził. Wiadomo, że pole walki się zmienia i trzeba się do nowych warunków dostosowywać. Zapewne tak będzie i w tym przypadku. Myślę, że producent już myśli (jeśli już nie wdrożył) nad nowymi systemami, które pozwolą mu "bezkarnie" szaleć nad polem walki. Ale to czas pokaże. Tak , ale zauważ , że duża część strat to Armenia i Syria , czyli dosyć słabe armie
pawel_breslau Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 24 minuty temu, Cypis napisał: Tak , ale zauważ , że duża część strat to Armenia i Syria , czyli dosyć słabe armie Tak, zwróciłem uwagę na to, dlatego mam nadzieję, że go usprawnią systemami aby mógł nadal szaleć na ruSSkimi.
Rekomendowane odpowiedzi