pawel_breslau Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 14 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: - Jestem przeciwny przekazywaniu tam jakichkolwiek śmiercionośnych broni. To wydłuża wojnę - powiedział Milanović (cytat za AP). - Jaki jest cel? Rozpad Rosji, zmiana rządu? Mówi się o rozdarciu Rosji na części. To jest szalone - dodał. Chorwacki przywódca powiedział, że od 2014 do 2022 roku "obserwujemy, jak ktoś prowokuje Rosję z zamiarem wywołania wojny". - Jaki jest jej cel? Wojna przeciwko potędze atomowej, która walczy z innym krajem? Czy jest konwencjonalna droga do pokonania takiego kraju? - powiedział. [...] https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29416154,prezydent-chorwacji-krytykuje-dostawy-czolgow-dla-ukrainy-mowi.html#s=BoxOpImg5 Misiu pysiu, wraz np. z Niemcami I Francją, gdyby byli w naszej sytuacji (graniczyli z Ukrainą na którą napadła roSSja) pewnie by śpiewali cieniutkim głosem. Siedzą od wojny tysiące km i mają w d...pie co tam się dzieje. A już powojnie zapewne będą chcieli wznowić relacje gospodarcze z roSSją, tak jakby wojna w ogóle się nie wydarzyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 38 minut temu, karpik napisał: "Biały Dom potwierdził stanowisko Bidena, by nie dostarczać Ukrainie samolotów F-16." Szkoda, że prezydent nie powiedział, po co w takim razie ukraińscy piloci są szkoleni na F-16? Bo są. Na czas po wojnie? Czyli na czas za x lat, gdy zrealizowane zostaną obecne zamówienia na efy Block 70/72, a wtedy Ukraina będzie mogła je sobie kupić? Tylko wtedy ukraińscy piloci stracą już uprawnienia na F-16. Nieźle wszyscy kręcą z tymi efami, a przy okazji robią głupków z mediów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 12 godzin temu, takafura napisał: Raport: https://wei.org.pl/wp-content/uploads/2023/01/Kryzys-czy-propagadna.pdf Na stronie 14-tej są wymienione media będące głównym źródłem informacji ankietowanych osób. Bardzo dziękuję za uzupełnienie. WEI to ciekawy podmiot. Nieraz słuchałem podcastów jego szefa, ale teraz jest tyle materiałów o wojnie na Ukrainie, że już nie mam czasu na WEI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 16 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Wiesz, Phantomów-dronów też nikt nigdy nie robił aż do czasu, gdy je zrobił To nie o to chodzi. Phantom nie jest tu niczym niezwykłym ani żadnym wyjątkiem. W USA od wielu dziesięcioleci, gdzieś od lat 40. ub. wieku jest to szeroko stosowana praktyka. Starsze typy samolotów bojowych regularnie przerabia się na zdalnie sterowane cele latające. F-4 był po prostu kolejnym takim przypadkiem, jednym z wielu. A jak się coś robi przez dziesięciolecia to nabiera się doświadczenia w budowie i eksploatacji takich cudaków. 16 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Wystarczy, żeby taki Su-22-dron wziął na podwieszeniach tyle, ile może, a może naprawdę dużo. Maksymalnie 8 bomb 500 kg, z tym, że nie wiem czy to nie za duże wyzwanie dla samolotu w obecnym stanie technicznym. Może raczej 2-4 byłyby bardziej realistycznym ładunkiem. Jeszcze dla zilustrowania tej efektywności masowej, o której wspomniałem. Większość FAB-500 zawiera ok. 200 kg m.w., z reguły TNT. 8 bomb to ok. 1600 kg m.w. Bomba zrobiona z podwieszanego zbiornika PTB-1150 wypełnionego astrolitem G zawierałaby ok. 1580 kg m.w. czyli 2 takie zbiorniki (tyle standardowo przenoszono) ok 3160 kg m.w. Ten astrolit jest materiałem znacznie silniejszym od TNT, może nawet 2-krotnie, co wg mnie jest pewną przesadą (zresztą nie ma dobrego uniwersalnego wskaźnika takiej "mocy") no ale powiedzmy, biorąc to za dobrą monetę, że byłby to odpowiednik ok. 5000-6000 kg TNT. To co tam dalej pisałeś, o ściąganiu farby itd. jest wg mnie niepotrzebne, w najlepszym razie wyjdzie z tego odpowiednik jeszcze jednej bomby 500 kg. Powtarzam, problemem przy takich zabawach nie jest waga, lecz objętość. 240 kg TNT to objętość (przeliczając na litą masę) ok. 150 litrów. A drugi problem to wyważenie samolotu, żeby rozkład mas pozostał mniej więcej standardowy. Nie tak łatwo w ciasno upakowanym odrzutowcu znaleźć wolne 150 l i jeszcze w takim miejscu, żeby coś ciężkiego tam wsadzone nie popsuło za mocno środka masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Oczywistości o wyważeniu Su-22 jako drona nie chciałem pisać, ponieważ to oczywistości. Jest chyba normalne dla każdego, że trzeba by od nowa przeliczyć masę wsadzonych do takiego drona serwomechanizmów, a potem zobaczyć, ile i czego da się jeszcze upchać spośród materiałów wybuchowych do całkowicie wypatroszonej kabiny i sekcji nosowej po prehistorycznym dalmierzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 12 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: ile i czego da się jeszcze upchać spośród materiałów wybuchowych do całkowicie wypatroszonej kabiny i sekcji nosowej A moim zdaniem robienie na siłę głowicy bojowej w środku nie ma sensu. Dużo roboty i zachodu, a efektem będzie ładunek znikomy w porównaniu z masą na podwieszeniach. To miałoby sens, gdyby z jakichś powodów pojawiło się wymaganie, że docelowy samolot-bomba ma być w konfiguracji gładkiej, bez podwieszeń. Ale w danej sytuacji takich powodów kompletnie nie dostrzegam. A i wtedy moim zdaniem bardziej efektywnie byłoby zrobić tamtą sztuczkę z poświęceniem części układu paliwowego na głowicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Też myślałem o układzie paliwowym, ale wycofałem się z takiego myślenia. Taki dron musiałby mieć swój zasięg, a ze strefy przyfrontowej raczej by nie startował, bo żadne ukraińskie samoloty z takiej strefy nie startują teraz do walki. Jeśli taki dron Su-22 miałby mieć sens to wyłącznie z maksymalnym zasięgiem, czyli zbiorniki paliwa musiałby mieć drożne i w normalnej funkcjonalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2023 VID_20230131_122907_979.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2023 "Rosyjscy dowódcy po prostu wysyłają swoich podwładnych na rzeź. Oto kolejna próba szturmu w rejonie Awdijiwki. Sztuka ukraińska znów zamieniła wszystkich w mięso mielone. W Rosji metody prowadzenia wojny nie zmieniają się nawet w XXI wieku." VID_20230131_124213_639.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Jedburgh_Ops , Speedy ja tylko zadałem pytanie czy nasze Su-22 jeszcze latają , bo myślałem , że one są już uziemione , a wczoraj cały dzień miały zaplanowane loty w Świdwinie. Na planie lotów było ich całe stado. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2023 VID_20230131_140908_304.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 50 minut temu, Cypis napisał: Jedburgh_Ops , Speedy ja tylko zadałem pytanie czy nasze Su-22 jeszcze latają , bo myślałem , że one są już uziemione , a wczoraj cały dzień miały zaplanowane loty w Świdwinie. Na planie lotów było ich całe stado. Na ile się orientuję, w stanie lotnym jest obecnie 18 szt. (w tym 6 w dwumiejscowej wersji szkolno-bojowej). Kilkadziesiąt jest zmagazynowanych jako źródło części zamiennych, nie wiem niestety, ile. Łącznie Polska zakupiła 110 tych samolotów (na przełomie lat 80./90.), w tym 20 szkolno-bojowych. Kilkanaście rozbiło się w trakcie różnych wypadków i katastrof. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2023 Łukaszenka podarował prezydentowi Zimbabwe traktor Ma gest ziemniaczany car. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Speedy napisał: Maksymalnie 8 bomb 500 kg, z tym, że nie wiem czy to nie za duże wyzwanie dla samolotu w obecnym stanie technicznym. Może raczej 2-4 byłyby bardziej realistycznym ładunkiem. 1. W lotnictwie nie ma czegoś takiego, że „w obecnym stanie technicznym”, bo to jest sytuacja zero-jedynkowa, przynajmniej w cywilizowanych siłach powietrznych. Albo samolot reprezentuje sobą stan techniczny gwarantowany przez producenta, albo idzie na szrot. Stanów pośrednich nie ma. Z tego, co wiem, nie ma afery z polskimi Su-22M4, że mają mikropęknięcia w płatowcu i w związku z tym mają ograniczony udźwig uzbrojenia podwieszanego. Czyli nie ma w polskich Su-22M4 takiej afery, jaka była w niespełna setce F-16, w których odkryto mikropęknięcia w płatowcu i samoloty te trzeba było uziemić. 2. Pisałem, że jestem spakowany do przeprowadzki i że mam też spakowane moje zdjęcia w pełni uzbrojonych polskich Su-22M4, ale znalazłem teraz numer czasopisma, w którym była część tych moich zdjęć. Standardowo uzbrojenie bombowe tego samolotu stanowi: ● 7 bomb OFAB 100 pod kadłubem ● 2 bomby ZAB 500 na wewnętrznych belkach podskrzydłowych (jedna bomba na jednej belce) ● 8 bomb OFAB 250 na zewnętrznych belkach podskrzydłowych (4 bomby pod każdym skrzydłem) I Su-22M4-dron musi latać z takim właśnie ładunkiem bomb, gdyby komuś chciało się przerabiać ten typ samolotu na „drona amunicji krążącej”, albo na swoistego cruise'a. Edytowane 31 Styczeń 2023 przez Jedburgh_Ops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Dobre wieści. Monako też dostarczy Leopardy Ukrainie. Poznałem kiedyś Amerykanina (z doktoratem), który twierdził, że Polska graniczy z Brazylią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 5 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: W lotnictwie nie ma czegoś takiego, że „w obecnym stanie technicznym”, bo to jest sytuacja zero-jedynkowa, przynajmniej w cywilizowanych siłach powietrznych. Albo samolot reprezentuje sobą stan techniczny gwarantowany przez producenta, albo idzie na szrot. No dobra, krytykę przyjęto Czyli tych 4000 kg udźwigu można się trzymać. 6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Standardowo uzbrojenie bombowe tego samolotu stanowi 7 bomb OFAB 100 pod kadłubem oraz 8 bomb OFAB 250 na belkach podskrzydłowych (4 bomby pod każdym skrzydłem). No to jednak kłóci się trochę z tym co pisałeś poprzednio na temat maksymalizacji zasięgu. Taka kombinacja, kilkanaście aż bomb, oznacza bardzo duże opory aerodynamiczne i zajmuje węzły dla dodatkowych zbiorników. I w bardziej skomplikowany sposób trzeba by je okablować, żeby wybuchły jednocześnie. BTW jak można podwiesić 7 bomb pod kadłubem? Kojarzę tylko rosyjskie belki 4- i 6 zamkowe. Czy to by były 2 belki 4-zamkowe z jedną bombą mniej? Jeżeli chodzi o zasięg Su-22M4, jaki sobie znalazłem to jest 1380 km z ładunkiem 1000 kg bomb na małej wysokości. Nie wiem niestety w tej chwili z jaką konfiguracją "paliwową". Ale to można powiedzmy potraktować jako jakiś taki wzorzec. Lot czegoś takiego na dużej wysokości z dużym prawdopodobieństwem zakończyłby się zestrzeleniem. Na małej natomiast, jak się doczytałem, samolot miał specjalny system sterowania SAU-22M3 umożliwiający automatyczny lot z prędkością naddźwiękową na wysokości 50-100 m zgodnie z rzeźbą terenu. Ponadto znalazłem informację, że już w latach 90. polskie Su-22 otrzymywały przy remontach jakiś komercyjny lotniczy GPS podłączony do systemu nawigacji w miejsce odbiorników tego naziemnego systemu radionawigacyjnego, o którym pisałem. Czyli w zasadzie duża część pocisku manewrującego, że tak powiem została już zaimplementowana. Jeszcze to co pisałeś o tym stożku dziobowym. Nie zawiodła cię intuicja (a mnie tak - jesteś może modelarzem? Oni zwykle dobrze oceniają czy coś gdzieś się mogło mieścić). Znalazłem sobie przekrój samolotu i pomierzyłem sobie ten element, stożek przechodzący dalej w taki cylindryczny odcinek. Zakładając, że całą tę objętość można by wykorzystać, do dyspozycji byłoby około 350 litrów. Lity blok TNT o takich wymiarach ważyłby ok. 560 kg. W rzeczywistości trzeba by oczywiście odjąć grubość ścianek, poświęcić też trochę miejsca na zapalnik, okablowanie, mocowania i inne cuda, niemniej licząc nawet z bardzo dużym zapasem ostrożności zmieściłby się tam ładunek o masie co najmniej 400-450 kg, może i więcej. Biorąc pod uwagę to co teraz wiem o kierowaniu (GPS) i potencjalnej dokładności trafienia taki ładunek byłby wystarczający w przypadku ogromnej większości celów i można by od biedy nawet zrezygnować z podwieszeń, przez co uzyskałbyś ten swój wielki zasięg (brak dodatkowych oporów; a zasięg max z paliwem wewnętrznym to ponad 1600 km). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Fajny post Speedy! Odpowiem może jutro, bo żeby sensownie odpowiedzieć muszę trochę popracować z mapą Polski i Ukrainy oraz odtworzyć sobie z pamięci, co miał do roboty ten sfotografowany przeze mnie Su-22M4 (i jemu podobne) i gdzie (miał wystartować na poligon i lądować na konkretnym znanym mi DOL-u, więc muszę mu choć w przybliżeniu obliczyć „kilometrówkę”). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2023 VID_20230131_164125_777.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Ciekawe, czy ta pani czegoś się nauczyła po spotkaniu z własną troglodyterką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Leopardy i Abramsy na celowniku Rosjan. Jest nagroda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Godzinę temu, Speedy napisał: BTW jak można podwiesić 7 bomb pod kadłubem? PS Oberwę po łbie wałkiem w koty, ale spróbuję się nieco rozpakować i dobrać do tych moich oryginalnych negatywów z tymi Su-22M4. To moje zdjęcie w czasopiśmie jest za małe, żeby Ci odpowiedzieć. Widzę tylko pod kadłubem 5 OFABów 100 z przodu i 2 za nimi z tyłu, ale nie widzę, czy one są na jednej belce, czy na dwóch, bo zdjęcie za małe, a sam też już nie pamiętam, jak to było, bo fotografowałem to dawno temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Uchodźcy wciąż mieszkają w halach i teraz będą musieli za to płacić. "Tych ludzi nie będzie na to stać" Czy u tego złodziejskiego pisowskiego bydła, nienażartego kasy, rozdającego sobie teraz wille w najbardziej snobistycznych dzielnicach Warszawy, jest jakieś choćby minimalne poczucie wstydu? Ma ta szumowina pisowska jakieś pojęcie, jak to jest leżeć na podłodze w obcym państwie i nie mieć perspektyw na przyszłość? Ja wiem, bo mam w domu dwie zapłakane ukraińskie osoby wzięte właśnie z polskiej podłogi w wielkiej hali. Pisowskie męty i śmiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2023 Share Napisano 31 Styczeń 2023 Je.... Ale wiesz, że poza elementem finansowym, jest także element PR- coraz więcej osób zmienia swoje nastawienie i do Ukraińców w Polsce, i wojny na Ukrainie... A głosy wyborcze, zwłaszcza ostatnimi tygodniami, nie leżą na ulicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi