Skocz do zawartości
  • 0

bagnet tulejowy

kazioW24

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czołem.

W dniu 20.12.2022 o 08:39, kazioW24 napisał:

A czy to nie jest przypadkiem jakiś rodzaj koncerza. 

Chyba nie piszesz poważnie...?...koncerz...? - jak by miał ze 120 cm, to można by gdybać.

Poza tym, ten bagnet niema żadnej wartości bojowej.

W takiej formie nie został wykonany w żadnej zbrojowni.

Wystarczy spojrzeć na przepiłowanie żebra głowni - i pograbione - złom.

1.bagnet.thumb.JPG.92f89ef73d4df4d03c8fa37049c1a82e.JPG

pzdr.

stani.

• 0

Ten przedmiot doskonale by się nadawał do starego wątku "miecze na lemiesze".

Mamy tu bagnet tulejowy, jak sądzę z XIX wieku, który został przerobiony poprzez dołożenie do niego osłony spustu z jakiejś broni palnej. Dorabiacz uszkodził bagnet nieodwracalnie - szczerba w żebrze głowni wskazana przez Staniego, została wycięta by umożliwić dokręcenie w/w osłony spustu do reszty.

Po co to zrobiono pewnie nie zgadniemy, natomiast mając wymiary i dobre zdjęcia można się pokusić o ustalenie jaki wzór bagnetu stał się bazą do tej "radosnej twórczości".

PS Można by też próbować przywrócić ten bagnet wizualnie do stanu oryginalnego, usuwając  dodany wtórnie kabłąk i zaślepiając szczerbę i otwory po śrubach, ale ja bym tego nie robił.

• 0

On 22.12.2022 o 00:31, Erih napisał:

PS Można by też próbować przywrócić ten bagnet wizualnie do stanu oryginalnego, usuwając  dodany wtórnie kabłąk i zaślepiając szczerbę i otwory po śrubach

Nie tylko. Trzeba przeprofilować z powrotem głownię, bo szyjka została wydłużona właśnie jej kosztem. A ta szczerba to piękny przykład wpustu mocującego ten "bagnet" do kinkietu, bo pewnie tam odsłużył swoje drugie życie

• 0
3 godziny temu, pietka napisał:

Nie tylko. Trzeba przeprofilować z powrotem głownię, bo szyjka została wydłużona właśnie jej kosztem.

Auć. No to czegoś takiego to ja już bym zupełnie nie ruszał.

• 0

Angole się w tym specjalizowali.

Najczęściej przerabiane były Grasy ale z tulejowych też robiono najczęściej zestawy kominkowe, świeczniki lub wieszaki.

coś w ten deseń jak na zapodanym foto. Tutaj jak Kolega zauważył zapewne brytyjski 1853 który był częścią takiej adaptacji.

Wiele lat temu widziałem „słoneczko” zrobione z około 100 bagnetów podniesionych z pobojowiska Waterloo po bitwie. Wisiało to w mesie jakiegoś brytyjskiego regimentu i w końcu trafiło na aukcję . Niestety nie byłem w stanie tego kupić wtedy. Do dzisiaj wzdycham i żałuję.

IMG_8297.jpeg