Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
11 godzin temu, formoza58 napisał:

Na cmentarzu oksywskim, przed wojną

Czy wiadomo coś o okolicznościach jego śmierci?...

mar mfl oksywie1.JPG

mar mdl oksywie2.JPG

Przejrzałem, dostępną literaturę tematu - nie ma żadnej wzmianki o pilocie/mechaniku o tym nazwisku a tym bardziej o wypadku (w domyśle) lotniczym, w którym osoba o tych personaliach straciła życie. Może zginął w wypadku drogowym lub utonął ?

• 2 weeks later...
Napisano

Różne sposoby ubierania marynarzy MD Lot.

Przy granatowych wełnianych bluzach i spodniach, koszulki lub swetry pod bluzami, na głowach czapki z granatowym wełnianym pokrowcem, lub płócienne " amerykanki"

mdl sylw1.JPG

Napisano

Jw.

Od lewej zestaw desantowy, używany podczas pełnienia służby. Od prawej natomiast często używany zestaw mieszany, w kompozycji wełniana bluza granatowa i białe spodnie płócienne. Odwrotnego zestawienia w materiale ikonograficznym szukałem, nie znalazłem.

mdl sylw3.JPG

Napisano
W dniu 29.10.2023 o 10:29, Sedco Express napisał:

Przejrzałem, dostępną literaturę tematu - nie ma żadnej wzmianki o pilocie/mechaniku o tym nazwisku a tym bardziej o wypadku (w domyśle) lotniczym, w którym osoba o tych personaliach straciła życie. Może zginął w wypadku drogowym lub utonął ?

Ten temat nie dawał mi spokoju. Okazuje się, że marynarze MD Lot. ginęli nie tylko w podanych przez Ciebie okolicznościach, ale po prostu w jednej z licznych  bójek ...

mdl 22 marz 38r.JPG

mdlot2.JPG

Napisano

Projekt wsparty grantem Stowarzyszenia PLGR zakończony - Lotniczy Puck 2023, mural, tablice historyczne, album "Obchody 100-lecia MDLot. Dodatkowo: fotografia SF.8 w muzeum, wydane HP14 (a HP15 już na ukończeniu), niewielki dodruk albumu WSPOMNIENIE (kolejna część już powstaje), replika R.XIII z nowymi skrzydłami zaprezentowana w Radomiu. Zobaczymy co przyniesie zima i wiosna 2023/2024 ...

20230715_160549.jpg

20230715_161051.jpg

Obchody ... - promocja.jpg

wspomnienie 1.jpg

20230716_123007.jpg

20230716_131430.jpg

20230716_131250.jpg